Stručne zo zápasu s Colorado Avalanche

MARTIN UŽÁK | 14.11.2010

V nočnom stretnutí NHL porazili Detroit Red Wings na vlastnom ľade Colorado Avalanche pomerom 3:1 a upevnili si pozíciu na čele Centrálnej divízie. Tu je desiatka poznámok a postrehov zo zápasu.

Johan Franzén vs Peter Budaj (Dave Reginek, Detroit Red Wings; 13.11.2010)

Avs v oklieštenej zostave... Lavíny sa v súboji nemohli spoliehať na služby až celkom ôsmich hokejistov, z toho troch kľúčových obrancov. Mimo hry zostávajú brankár Craig Anderson, beci Kyle Cumiskey, Kyle Quincey, Ryan Wilson a forvardi Peter Mueller, David Kočí, T. J. Galiardi a David Van Der Gulik. Až polovica z laborujúcich hráčov má pretrvávajúce problémy po otrase mozgu. Červeným krídlam chýbali iba brankár Chris Osgood (slabiny) a dlhodobo zranený Kris Draper (pruh). Jakub Kindl a Drew Miller zostali na tribúne.

Veľký nepomer pravákov... Hosťujúci tím mal v stretnutí v kádri až 11 hokejistov, ktorí držia hokejku na pravú stranu, oproti dvom pravákom Red Wings (útočník Patrick Eaves a uzdravený bek Brian Rafalski). Zostava Colorada bola plná mladých tvárí, v útoku znova nastúpil Greg Mauldin, v obrane dostali priestor Kevin Shattenkirk či Jonas Holos. Druhý menovaný je celkovo šiestym Nórom v histórii, ktorý kedy nastúpil v NHL. Ako je známe, jeden nórsky obranca kedysi hrával i v Detroite. Bol to Anders Myrvold, ktorý absolvoval 8 duelov počas ročníka 03/04.

Bez ofenzívnych orgií... Súboj dvoch najproduktívnejších mužstiev Západnej konferencie (lepší priemer strelených gólov v celej NHL mali pred touto nocou len Washington Capitals z Východu) sa niesol v opatrnejšom a najmä jednoduchšom ofenzívnom poňatí hry. Krídlam stačila na víťazstvo dominantná kontrola puku počas prvých dvoch tretín, v záverečnej časti hostia síce znížili, no zo svojho tlaku už viac nevyťažili. Wings si kľúčový náskok vybojovali v prvej polovici zápasu, kedy sa už v 26. minúte dostali do vedenia 3-0.

Skvelý Todd Bertuzzi... Krídelník (momentálne) tretej útočnej formácie Detroitu bol najlepším hráčom na ľade. Výborne korčuľoval a pokrýval puk, strelil krásny a dôležitý prvý gól, keď vymietol ľavý horný roh brány Petra Budaja pri presilovke, a neskôr nezištne prihrával z (na pohľad) stratenej situácie Danovi Clearymu, ktorý zvyšoval na rozdiel troch gólov. Bertuzzi zaznamenal v posledných troch dueloch päť kanadských bodov a s 11 plusovými bodmi čnie na piatom mieste v celej súťaži.

Hudlerovo prekliatie u konca... Český forward sa po návrate z Ruska trápil a v prvých 12 dueloch zaznamenal len štyri asistencie. Ďalšie dva zápasy navyše nútene vynechal, keď sa nezmestil do základnej zostavy. Po presune do druhej útočnej formácie sa konečne strelecky presadil, a navyše bol jeho gól i víťazný. Po návrate z trestnej lavice sa dostal do úniku, a i keď mu puk ušiel k zadnému mantinelu, šikovne ho nastrelil späť a od päty brankára Budaja ho dostal do bránky. Okamžite po góle dvíhal svoj zrak k stropu, padla z neho jedna veľká ťarcha.

Kapitán v ohromnej forme... Nicklas Lidström, štyridsaťročný kapitán Red Wings, pokračuje vo famóznych výkonoch. Pri Hudlerovom góle si pripísal ďalšiu prihrávku, keď ho do úniku poslal dlhým pasom na útočnú modrú čiaru. Pre Lidströma to bol už 11. duel v rade s minimálne jedným bodom (počas tejto série zaznamenal 2 góly a 12 asistencií), a s celkom 17 bodmi sa udržal na druhom mieste v kanadskom bodovaní bekov. Stále viac sa začínajú potvrdzovať slová trénera Mikea Babcocka, ktorý prehlásil, že legendárny bek môže hrávať na vysokej úrovni ešte veľmi dlho.

Prvý zásah aj pre Lilesa... Jediný gól Avalanche prišiel v úvode poslednej časti hry, pri presilovke o dvoch hráčov, ktorú využil John-Michael Liles. Pre ofenzívne zdatného amerického obrancu to bol vôbec prvý presný zásah v sezóne. Záverom októbra 2010 vytvoril Liles nový rekord súťaže, keď si minimálne jednu prihrávku pripísal v prvých deviatich zápasoch nového ročníka. Momentálne mu patrí ôsma priečka v bodovaní bekov a v samotnom zápase bol zrejme najlepším hráčom Colorada. Na domácej strane hrali v defenzíve najlepšie Lidström, Brad Stuart a Ruslan Salej.

Nová maska, staronové výkony... Gólman Detroitu Jimmy Howard sa vôbec po prvýkrát predstavil v novej brankárskej maske, na ktorú si nechal zobraziť červený Mustang, jeho obľúbenú značku automobilu. S deviatym tohtosezónnym víťazstvom sa dostal už na piate miesto v poradí brankárov celej ligy. V posledných 26 zápasoch základnej časti (i zo záveru minulého ročníka) si tak udržiava obdivuhodnú bilanciu 22 výhier, 3 prehier po nadstavení a len jedinej porážky v riadnom hracom čase. Naďalej sa tak radí medzi najlepších brankárov súťaže.

Predieranie sa na čelo... Red Wings v doterajšom priebehu sezóny len trikrát odišli zo zápasu bez bodu. Po 15 odohraných dueloch tak majú na konte už 23 cenných ziskov, vďaka čomu im náleží druhá priečka v Západnej konferencii a celkom štvrtá v celej NHL. Zaujímavé je, že po prehre v riadnom hracom čase zaznamenali Krídla vždy tri víťazstvá v rade. Z posledných 12 stretnutí tak majú na konte 9 výhier. Dnešný triumf bol taktiež tretím v sérii a už štvrtým za sebou na domácom klzisku. Ak navyše Detroit vyhráva po prvej tretine, je dosiaľ stopercentný.

Domáca zastávka nekončí... So stúpajúcim počtom odohraných duelov stúpa i herný komfort Red Wings. Detroit sa momentálne prezentuje výbornou kontrolou puku, poctivým bránením a aktívnym korčuľovaním. Mužstvo sa navyše práve nachádza uprostred šesťzápasovej šnúry, ktorú trávi na domácom ľade. Jej prvú polovicu zvládlo bravúrne a s plným počtom 6 bodov kráča za stanoveným cieľom vyťažiť zo šnúry minimálne 5 víťazstiev. Zvyšné tri domáce stretnutia odohrajú Wings v najbližšom týždni, kedy privítajú St. Louis, Minnesotu a Calgary. S Coloradom sa stretnú ešte vo dvoch dueloch základnej časti, oba sa budú hrať v Denveri (27. decembra 2010 a 10. januára 2011).




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.