Sarah Lindenau: Red Wings sú moja vášeň

MARTIN UŽÁK | 27.09.2012

Sarah Lindenauová je rešpektovaná americká novinárka na voľnej nohe, analytička a expertka na "Červené krídla", ktorá sa písaniu o Detroit Red Wings venuje už 15 rokov. Od roku 1997 poskytuje najpodrobnejšie spravodajstvo z tréningového kempu a turnaja nováčikov Red Wings.

Sarah je známa svojimi príspevkami na stránkach redwingscentral.com a theleftwinglock.com. Podieľala sa aj na písaní oficiálneho programu tréningového kempu a turnaja nováčikov mužstva Detroit Red Wings. Jej práce a články sa tiež objavili v denníku zvanom Traverse City Record-Eagle.


Je to len niekoľko dní, čo mi Sarah poskytla exkluzívny rozhovor. Tu sú slová, ktorými priblížila svoje písanie, skúsenosti, pamätné spomienky, ako aj názory na niektoré české a slovenské mladé nádeje v systéme Detroit Red Wings (pre anglickú verziu kliknite tu).


Sarah so svojím psom Rogerom Marisom


MU: Si známa ako nezávislá hokejová novinárka a analytička. Kedy si po prvýkrát začala uvažovať o písaní na voľnej nohe a čo ťa na tejto oblasti zaujalo?

SL: "S písaním o Red Wings som začala na ich v poradí druhom tréningovom kempe v Traverse City v roku 1997. Bola som oslovená Mattom Wuestom, ktorý písal pre hockeysfuture.com. Neskôr sa osamostatnil a presunul na dnes zaniknutú stránku zvanú thewingedwheel.com. Nakoniec spustil web redwingscentral.com, na ktorý som prispievala od jeho vzniku."

SL: "V súčasnosti pracujem na plný úväzok mimo hokeja, aby som mohla platiť svoje účty, no hokej a najmä Red Wings sú moja vášeň. Niektoré moje fotografie a články sa objavili ako v kanadských, tak i v michiganských publikáciách, takže jedného dňa sa možno dostanem k práci, v ktorej sa budem naplno venovať iba hokeju. V súčasnosti o sebe rada uvažujem ako o nezávislom reportérovi, keďže sa venujem najmä rozvojovému kempu mladých nádejí a turnaju nováčikov, teda oblastiam, ktoré sú hlavnými médiami zanedbávané. Budem sa tomu venovať dovtedy, dokiaľ si to budem môcť dovoliť!"

MU: Písaniu o Detroit Red Wings sa venuješ posledných 15 rokov. Čo je na písaní o Red Wings najviac obohacujúce?

SL: "Počas môjho prvého roka písania o tréningovom kempe som sedávala v hľadisku so zápisníkom. Neskôr som dostala novinársky preukaz, ktorý mi umožnil unikátny prístup. Musela som sa naučiť, ako robiť rozhovory a zároveň sa oprostiť od neobjektívnosti. Ten pocit, keď človeka každoročne pozdraví Steve Yzerman a poznávajú ho ľudia z manažmentu, nikdy nezovšednie. Milujem hokej, takže možnosť byť u neho osobne vnímam ako úžasnú skúsenosť."

SL: "Za tie roky som si medzi hokejistami vypestovala mnoho priateľstiev. Mala som možnosť spoznať ich ešte ako mladé prospekty, ktorým žiadne médiá nevenovali pozornosť. Sledovala som, ako z hráčov typu Pavel Daciuk, Henrik Zetterberg, Valtteri Filppula, Jimmy Howard a Darren Helm vyrástli základné piliere organizácie, a mala som tú česť o nich písať ešte predtým, než ich vzala na vedomie väčšina hlavných médií."

MU: Spomínaš si na návštevu svojho prvého zápasu Red Wings?

SL: "Možno to znie prekvapujúco, no svoj prvý zápas som navštívila vo Washingtone, kde sa Red Wings stretli s Capitals. Žijem kúsok od Washingtonu, takže väčšinu stretnutí navštevujem práve tu. Na svoj prvý zápas si presne nepamätám, no najviac si spomínam na štvrtý súboj finále Stanley Cupu 1998. Sedela som priamo pod stropom arény, oblečená vo svojom drese Yzermana. Bolo úžasné sledovať, ako to Red Wings zvládli a odovzdali pohár Vladimirovi Konstantinovovi."

SL: "Než som sa presťahovala do Washingtonu, bola som držiteľkou sezónnej permanentky na zápasy univerzitného mužstva Michigan State, keďže som tam práve študovala. Vždy to bol vynikajúci hokej. Rivalita medzi univerzitnými tímami patrí medzi najlepšie v tomto športe."

MU: Detroit Red Wings sú často charakteristickí množstvom aktivít uskutočňovaných mimo ľadu. Máš medzi nimi nejakú najpamätnejšiu?

SL: "Keďže nežijem v Michigane, zúčastňovanie na týchto aktivitách je náročné. Výrazne však podporujem aktivity, ktoré Red Wings uskutočňujú počas tréningového kempu. Zisky z nich putujú na charitu alebo na hradenie prevádzky Centre Ice Areny. V minulosti som si užila aj rôzne sociálno-humánne aktivity, pri ktorých si hokejisti brali psy z útulkov. Sama som milovníkom zvierat, takže ide o činnosti blízke môjmu srdcu."

MU: Kto je tvoj obľúbený hokejista Detroit Red Wings?

SL: "Ťažká otázka, pretože ich je tak veľa! Osobitné miesto v mojom srdci bude vždy patriť Steveovi Yzermanovi a Brendanovi Shanahanovi. Počas dobíjania pohárov z rokov 1997 a 1998 som bola veľkým fanúšikom Douga Browna. Páčilo sa mi, že bol jediným Američanom v tých mužstvách, no aj napriek tomu dokázal zapadnúť medzi Rusov."

SL: "V súčasnosti je ťažké vybrať si jedného obľúbenca, keďže väčšinu tých hokejistov som sledovala ešte predtým, než ich ktokoľvek poznal. Zo súčasného mužstva volím Pavla Daciuka. Stále si pamätám na rok, kedy sem prišiel po prvý raz a zahral si na turnaji nováčikov. Nikto nevedel, kým vlastne je alebo či bude schopný prispôsobiť sa hokeju v NHL. Na turnaji bol fantastický a zlepšoval sa každým rokom."

MU: Viem, že si robila niekoľko rozhovorov so Stefanom Livom. Ako si na neho spomínaš?

SL: "Stefana som spovedala pred mnohými rokmi, kedy prišiel na rozvojový kemp mladých nádejí. Už vtedy bol dlhšie obdobie v systéme Red Wings a s Detroitom chcel podpísať zmluvu, no klub nebol pripravený mu ju ponúknuť. Chcel dokázať, že môže zvládnuť ďalší krok a hrať v Severnej Amerike. Nebol frustrovaný, bol skôr odhodlaný. Kontrakt podpísal o niekoľko rokov neskôr, aby sa vrátil na tréningový kemp v Traverse City. Bol tak šťastný, že má konečne šancu zahrať si severoamerický hokej."

SL: "Ako človek bol Stefan pohodový a nikdy nepripustil, aby ho niečo rozhádzalo, na ľade i mimo neho. Bol typickou osobnosťou a skutočným šampiónom. Keď som sa dozvedela, že bol v lietadle Lokomotivu, ktoré sa zrútilo minulý rok, pomyslenie na jeho dvoch malých chlapcov a jeho manželku mi zlomilo srdce. Pre všetko, čo na ľade dosiahol, musel tvrdo bojovať, ale bol tak sympatickým človekom, že naše konverzácie si vybavujem dodnes. Na ľade pôsobil trochu výstredne, najmä svojimi pomaľovanými brankárskymi maskami a bláznivými oslavami víťazstiev, ale mimo ľadu bol tichší a vždy usmiaty. A takého si ho budem vždy pamätať."

MU: Ako redaktorka stránky redwingscentral.com si písala o mnohých tréningových kempoch a turnajoch nováčikov v Traverse City. Ktorý tréningový kemp / turnaj nováčikov bol najlepší?

SL: "Ťažko povedať. Každý kemp a turnaj má svoj vlastný príbeh. Bol tam rok, kedy na skusy prišiel Jason Williams, ktorý si nakoniec od Detroitu vydobyl kontrakt. Veľká zábava bola, keď z Ruska prišiel neznámy Pavel Daciuk a dokázal sa prebiť do prvého tímu. Bolo tiež skvelé, ako svoj druhý dych našiel Dan Cleary, ktorý pred niekoľkými rokmi prišiel do hlavného tréningového kempu, aby získal aspoň nejaké miesto v zostave. Pamätám si tiež na obrodenie Chada LaRosea, v súčasnosti hrávajúceho za Carolina Hurricanes, ktorý v kempe Detroitu trikrát neuspel a nikdy nedostal zmluvu. Páči sa mi, že to prekonal a ukázal klubu, že sa v ňom mýlili. Najväčšou zábavou je však sledovanie rozvoja mladíkov, ktorí sa rok čo rok zlepšujú a zdokonaľujú svoju hru. Za každým z nich sa skrýva zaujímavý príbeh, a ten sa snažím prinášať vo svojich článkoch."

MU: Mnoho európskych priaznivcov verí, že Tomáš Jurčo a Petr Mrázek by sa mohli stať hviezdami NHL. Súhlasíš?

SL: "Rozhodne súhlasím! Myslím si, že Wings si na niekoľkých posledných draftoch vybudovali pevný základ z českých a slovenských prospektov, pričom tento základ môže byť pre Detroit smerodajný do nasledujúcich rokov. Myslím si tiež, že v NHL môže hrať významnú rolu aj Tomáš Tatar - hnaciu silu a schopnosti na to určite má. Za tie roky som sa rozprávala s mnohými mladými nádejami, no Tatar je mentálne najvyspelejší prospekt, na akého si pamätám."

SL: "Pokiaľ ide o Jurča, ten je tak zručný a šikovný, až si myslím, že v NHL môže mať jeho hra obrovský vplyv. Páči sa mi, že pri tom všetkom je aj veľký. Wings sú šťastní, že ho majú, a to najmä vzhľadom na pozíciu, z ktorej ho draftovali. Nemôžem sa dočkať toho, čo túto sezónu predvedie v Grand Rapids, no očakávam, že o niekoľko rokov už bude hrať v NHL."

SL: "Od prvého zápasu, v ktorom som pozorovala hru Petra Mrázeka, som vedela, že bude excelentným prospektom. Keď som sa s ním rozprávala mimo ľadu, ukázal, že má dobrú hlavu a že si o sebe priveľa nemyslí. Mentalita je u gólmanov jedným z kľúčových elementov a Petrova výhoda je v tom, že túto súčasť hry už má pod kontrolou. Je sústredený, súťaživý a energický, čo sú pre brankára výborné vlastnosti. Fanúšikovia Wings ho budú o niekoľko rokov milovať. Bude zaujímavé sledovať jeho prechod do AHL, ale myslím si, že jeho dlhodobý potenciál je veľmi vysoký."

MU: Udržiavaš kontakt s niektorými bývalými prospektami Red Wings? Ak áno, s ktorými?

SL: "Udržujem kontakt s niekoľkými hokejistami, ktorí boli v klube na skúške. Evan Mosher a Ramis Sadikov, dvaja minuloroční gólmani, sú mojimi priateľmi na Facebooku. Väčšinou sa to však snažím udržať v profesionálnej rovine. Prostredníctvom sociálnych médií a elektronickej pošty som v stálom kontakte aj s niekoľkými súčasnými mladými nádejami klubu."

MU: Mohla by si predstaviť svoj blog zvaný The Left Wing Lock?

SL: "S blogom som začala pred viac ako rokom, a to s cieľom publikovať väčšie množstvo mojej práce a robiť to pravidelnejšie. Páči sa mi sloboda, popri ktorej môžem písať o hocakej hokejovej téme, akú si vyberiem. Žiaľ, počas prebiehajúcej výluky sa blogu venujem menej. Množstvo pravidelných príspevkov prinášam hlavne počas turnaja nováčikov, rozvojového kempu mladých nádejí a tréningového kempu. Až sa sezóna začne, dúfam, že naň budem prispievať častejšie. Venujem sa akýmkoľvek témam súvisiacim s Red Wings a ich mladíkmi, pričom občas píšem aj o témach vzťahujúcich sa k NHL."

MU: Ako si sa dostala k tvojmu aktuálnemu vystupovaniu v programe The Vic McCarty Show? Môžeš nám o tejto show niečo prezradiť?

SL: "Počas tréningového kempu som sa stretla s producentkou, ktorá o mne povedala Vicovi. Vic ma do štúdia pozval po prvýkrát pred dvoma rokmi a odvtedy sú moje návštevy pravidelné. The Vic McCarty Show je rozhlasový program regiónu Northern Michigan. Tento program sa venuje rôznym témam, no piatky patria športu. V show sa objavujem každý druhý piatok. Pri zrode čerstvých aktualít tam vystupujem aj častejšie."

MU: Je niečo, čo by si chcela odkázať fanúšikom Red Wings v Česku a na Slovensku?

SL: "Myslím si, že je skvelé, že fanúšikovia existujú po celom svete, a že v Česku a na Slovensku, krajinách, ktoré vyprodukovali toľko vynikajúcich hokejistov, je poznať hlboko zakorenenú základňu priaznivcov Red Wings. Môžeme mať medzi sebou kultúrne rozdiely, no hokej nás dokáže spájať, a to je úžasné!"




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.