Riley Sheahan prvou voľbou Red Wings v drafte 2010

MARTIN UŽÁK | 27.06.2010

Vstupný draft 2010 v Los Angeles sa skončil pred niekoľkými hodinami. Mužstvá si počas siedmich kôl vybrali celkom 210 mladých hokejistov, u ktorých budú v budúcnosti dúfať v prienik do NHL.

Prvé kolo začalo už včera, 25. júna 2010. Dlho očakávaný súboj medzi útočníkmi Taylorom Hallom a Tylerom Seguinom dopadol nakoniec v prospech prvého menovaného, ktorého si z prvej pozície vybrali Edmonton Oilers. Seguin sa zapáčil Boston Bruins, na treťom mieste skončil zadák Erik Gudbranson, voľba klubu Florida Panthers.


Riley Sheahan (Paul Sancya, Associated Press)

Draft sa v ponímaní Red Wings niesol v tomto roku v pokojnejšom duchu - neprišlo k vymieňaniu hráčov ani jednotlivých volieb. Klub priamo na pódiu reprezentovali manažér Ken Holland s asistentom Jimom Nillom, tréner Mike Babcock, viceprezident Jimmy Devellano a šéf amerického skautingu Joe McDonnell. V každom kole prichádzal Detroit na rad ako 21. v poradí a z tradičnej akcie, ktorá predstavuje vstup do novej sezóny, odchádzal s právami na celkom sedem talentov. Tu je ich menoslov:

1. kolo, 21. celkovo: Riley Sheahan, C, Kanada, University of Notre Dame 

2. kolo, 51. celkovo: Calle Järnkrok, C, Švédsko, Brynäs IF Gävle 

3. kolo, 81. celkovo: Louis-Marc Aubry, C, Kanada, Montreal Juniors 

4. kolo, 111. celkovo: Teemu Pulkkinen, ĽK, Fínsko, Jokerit Helsinki 

5. kolo, 141. celkovo: Petr Mrázek, B, Česko, Ottawa 67's 

6. kolo, 171. celkovo: Brooks Macek, C, Kanada, Tri-City Americans 

7. kolo, 201. celkovo: Benjamin Marshall, O, USA, Mahtomedi Youth Hockey 

* za menom nasleduje hráčsky post, národnosť a klub zo sezóny 2009/10

Prvá voľba Wings padla na osemnásťročného Rileyho Sheahana, čo znamenalo, že Detroit vôbec po prvýkrát od roku 1992 siahol v prvom kole v rámci svojho prvého výberu po útočníkovi.

V nasledujúci deň sa rozbehlo zvyšných šesť kôl draftu. V druhom kole Red Wings siahli po Švédovi Calle Järnkrokovi, ktorý sa v skautských rebríčkoch pohyboval medzi najlepšími Európanmi. Tretie kolo prinieslo voľbu osemnásťročného Louisa-Marca Aubryho, syna bývalého hráča Red Wings, Pierrea Aubryho, ktorý tu hrával v rokoch 1983 až 1985. Vo štvrtom kole zaznamenali "Červené krídla" kapitálny úlovok, keď si zvolili prehliadaného strelca Teemu Pulkkinena. V piatom kole si Red Wings vybrali českého gólmana Petra Mrázeka, rodáka z Vítkovíc. Mrázek bol len štvrtým draftovaným európskym brankárom v poradí. Šieste kolo znamenalo výber kanadského tvorcu hry Brooksa Maceka. Posledným výberom Red Wings v drafte 2010 bon mladučký Ben Marshall, ofenzívny bek, ktorý ešte študuje na strednej škole a pripravuje sa na univerzitný hokej.

Voľby Red Wings znamenajú jednoznačné zameranie sa na pozíciu centra. Po ročnej prestávke klub draftoval i brankára, medzi nádejami naopak chýba klasický defenzívny obranca. Samozrejme, po skončení draftu je každý klub so svojimi novými tvárami spokojný, myslím si však, že zohľadnenie praxou overenej kvality skautov Red Wings a taktiež veľmi zaujímavých ziskov v podobe Sheahana, Mrázeka a Pulkkinena môže dať tejto spokojnosti reálne kontúry.

Je tiež zjavné, že draftová politika Red Wings sa nemení. Na "škandinávskych" výberoch je i naďalej cítiť dôvera voči práci šéfa európskeho skautingu, Håkana Anderssona, ktorý je bez okolkov majstrom svojho remesla. Voľba Marshalla v úplnom závere draftu zasa predostiera dobrú orientáciu Joea McDonnella a jeho zámorského tímu skautov v konkrétnych oblastiach USA.

To, či o týchto draftovaných hokejistoch budú fanúšikovia Red Wings ešte počuť, záleží už na nich samotných. Klubová politika učí talenty veľkej trpezlivosti a dlhoročnej tvrdej práci, kde sa vstup do NHL odkladá v porovnaní s väčšinou klubov súťaže na oveľa neskoršie obdobie. Prvoradým cieľom je zrýchlenie hry a najmä nabratie potrebnej sily a odolnosti - napríklad Järnkrok má najmenšiu hmotnosť z prvej stovky draftu (len niečo okolo 70 kg) a Pulkkinen musí okrem nabratia sily zlepšiť svoje bránenie a korčuľovanie.

Tak či onak, všetci títo hráči majú nateraz rovnaké šance a záleží len na nich, ako sa k tomu postavia. Organizácia Detroit Red Wings im bude od dnešného dňa nápomocná, naučí ich rozumieť jej typickému štýlu hry a pokúsi sa nasmerovať ich cestou, ktorou by sa v pravý čas dostali až do NHL. Minimálne trom či štyrom by sa to podariť malo.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.