Review: Tampa Bay Lightning vs Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 30.04.2015

Štvrťfinálová séria play-off Východnej konferencie medzi Tampa Bay Lightning a Detroit Red Wings dospela do svojho konca. Z postupu do konferenčného semifinále sa tešia hokejisti Lightning, ktorí uspeli v siedmom zápase série na vlastnom ľade pomerom 2:0 a v ďalšom kole sa stretnú s Montreal Canadiens.

Detroit Red Wings skončili v prvom kole vyraďovacích bojov druhý rok v rade a tretíkrát za posledné štyri sezóny. Za výkony, ktoré proti favorizovaným Lightning predvádzali, sa však rozhodne nemusia hanbiť.

TIP: Články k jednotlivým zápasom série nájdete v archíve tohto blogu.


Skrumáž z piateho zápasu série medzi Red Wings a Lightning (David Guralnick, The Detroit News; 25.04.2015)

Nepremenené možnosti, čo môžu mrzieť

Red Wings vstupovali do 158. zápasu č. 7 v histórii NHL bez svojich dvoch najskúsenejších obrancov Niklasa Kronwalla a Mareka Židlického. Kronwall bol suspendovaný za zákrok na Nikitu Kučerova v šiestom zápase série, Židlický musel pauzovať pre otras mozgu. Alexej Marčenko a Jakub Kindl nahradili dvoch matadorov zadných radov viac ako dobre a aj s ich pomocou Red Wings po väčšinu zápasu dominovali.

Už po 69 sekundách hry mal Detroit na konte päť streleckých pokusov. Red Wings začali výborne a v prvých 40 minútach dovolili Tampe vyslať na Petra Mrázeka iba 12 striel. Sami však spálili viacero príležitostí.

Na konci prvej časti hry mohli skórovať Landon Ferraro a Gustav Nyquist. V polovicu zápasu mohol Red Wings poslať do vedenia Drew Miller. Onedlho pokúšali šťastie Nyquist a Brendan Smith. V samom závere druhej tretiny nevyužili svoje ideálne možnosti ani Tomáš Tatar a Darren Helm.

Konštantné tlačenie sa do súperovho pásma, výborné korčuľovanie, zodpovedné vyvážanie puku z obranného pásma a spomaľovanie rýchlych útočníkov Tampy v strednom pásme dávalo Red Wings nádej na víťazstvo. Ako však nepremieňali svoje šance, zo zápasu sa stále viac stával ten typický siedmy zápas, v ktorom nakoniec takmer v 75 % všetkých prípadov víťazí ten, kto skóruje ako prvý. A tak sa aj stalo.

Po 43 minútach solídneho výkonu, ktorý na dlhé pasáže umlčiaval inak hlučnú Amalie Arenu, prišla presná strela domáceho obrancu Braydona Coburna a sezóna dobre hrajúcich Red Wings bola razom na pokraji konca. Red Wings sa síce ešte snažili niečo s výsledkom urobiť, ale nepremenené šance z prvých dvoch tretín ich dohnali, Lightning ich začali umne brániť, Amalie Arena opäť začala burácať a to jediné, čo Detroit do konca zápasu vymyslel, bol iba nevýrazný pokus kapitána Henrika Zetterberga pri prečíslení v 50. minúte.

Red Wings prestrieľali svojho súpera pomerom 31:17. Ben Bishop v domácej bránke opäť nezačal najlepšie, v prvej polovici zápasu mu vypadávali puky a mnohé ďalšie laxne vyrážal, v konečnom dôsledku sa ale rozchytal, predviedol svoj najlepší výkon v play-off a stal sa prvou hviezdou zápasu.

Pozitíva a negatíva na strane Red Wings

Detroit sa mohol v tejto sérii oprieť najmä o výborne chytajúceho Petra Mrázeka, ktorý dvakrát udržal čisté konto, trikrát bol vyhlásený za prvú hviezdu zápasu, súperových hráčov často privádzal k frustrácii a svoj individuálny boj s neistým Bishopom v bránke Tampy vyhrával po väčšinu série.

Red Wings vyhrali v Tampe dva zápasy zo štyroch. Boli jediným tímom, ktorý v tejto sezóne vyhral na jej ľade až dvakrát. Boli tiež jediným tímom, ktorý ju dokázal na jej ľade poraziť o štyri góly (pri víťazstve 4:0 v piatom zápase). Red Wings ale nedokázali využiť svojej Joe Louis Areny. Štvrtý duel, po ktorom mohli ísť do vedenia 3:1 na zápasy, stratili v závere po málo vídanom kolapse. V šiestom meraní síl, v ktorom mohli sériu ukončiť, neboli na Bolts pripravení a celý čas iba doháňali stratu, ktorú nakoniec nedohnali.

Red Wings v tejto sérii ťažili z výbornej hry v oslabení. Ich presilová hra ale nebola rozdielovým faktorom tak, ako tomu bolo v základnej časti. Red Wings sa okrem toho vôbec nedarilo na vhadzovaniach, v ktorých boli tretím najhorším tímom zo všetkých účastníkov prvého kola play-off.

Red Wings sa mohli spoľahnúť na vítanú gólovú produkciu tretieho a štvrtého útoku, čo však platilo iba do piateho zápasu. Ofenzívne na seba vedel upozorniť takmer každý korčuliar, ktorý v sérii odohral aspoň päť zápasov - Židlický, Smith a Ferraro boli jedinými detroitskými hráčmi, ktorí hrali pravidelne a nebodovali.

Detroitu výrazne pomohol návrat Justina Abdelkadera. Ten ale nakoniec neprispel gólmi, ako sa to od neho čakalo. V ofenzíve sa trápil aj Gustav Nyquist či kapitán Henrik Zetterberg, ktorý pozbieral iba tri asistencie a štyri mínusové body. Zetterberg pritom dokázal skórovať vo všetkých 22 sériách, do ktorých dovtedy nastúpil.

Pozitíva a negatíva na strane Lightning

Red Wings môže mrzieť, že ich súper postúpil aj napriek tomu, že nepredvádzal všetko to, čoho je skutočne schopný. Brankár Bishop bol často neistý, presilovky Tampy boli monotónne a neefektívne, a kapitán Steven Stamkos nazbieral v sérii viac dvojminútových trestov ako bodov a ani raz neskóroval.

Prehrať sériu, v ktorej je brankár súpera neistý a súperov ostrostrelec je frustrovaný - to môže mrzieť.

Tampa bola pre Detroit poraziteľná. Ale, samozrejme, jej verzia je úplne iná.

Verzia Lightning hovorí o tom, že Bolts našli iné spôsoby, ako uspieť. Mohli sa oprieť napr. o svojho najmenšieho útočníka Tylera Johnsona, ktorý strelil až šesť gólov a bol jediným hráčom, ktorý pôsobil dojmom, že ho Red Wings nedokážu zastaviť, a keď ho aj zastavili, tak ubrali z iných aspektov svojej hry.

Tampa nemala toľko skúseností ako Red Wings, mohla sa ale spoľahnúť aj na takých hráčov, ktorí v NHL ešte nikdy neprehrali zápas č. 7. Či už to bol Brian Boyle (v siedmych zápasoch má teraz na konte päť víťazstiev a žiadnu prehru), Matt Carle (4:0), alebo Anton Stralman (6:0), každý z nich predvádzal solídne výkony. Tampe zo začiatku série výrazne pomohol aj mladý Nikita Nesterov so svojou ofenzívnou produkciou. Za zmienku stoja aj útočníci Ryan Callahan a Alex Killorn, ktorí sa zlepšovali zápas čo zápas.

Vo svojich posledných troch víťazných zápasoch v tejto sérii nasadzovala Tampa do hry až siedmich obrancov, čo bol od jej trénera Jona Coopera v konečnom dôsledku geniálny ťah, pretože jeho zverenci začali hrať oveľa štruktúrovanejšie ako predtým a v posledných 120 minútach série inkasovali iba dva góly. Tampe v tomto smere pomohol najmä návrat Jasona Garrisona, ktorý hral od štvrtého zápasu.

História si bude pamätať iba víťazov

V šiestich zo siedmich zápasov tejto série uspelo mužstvo, ktoré skórovalo ako prvé. Do semifinále konferencie nakoniec postúpilo mužstvo, ktoré ako prvé dokázalo vyhrať dva zápasy za sebou. Až do šiesteho zápasu série platilo, že mužstvo, ktoré prehralo, sa v ďalšom zápase vzchopilo a dokázalo zvíťaziť.

Bola to séria plná zvratov, pri ktorých sa potenciálna psychická výhoda prehadzovala z jednej strany na druhú až do momentu, v ktorom rozhodol jeden zápas, jeden na oko neškodne pôsobiaci útok, jeden gól.

Detroit Red Wings neboli pred touto sériou považovaní za favoritov. Absolútna väčšina expertov ich odpisovala a nedávala im takmer žiadne šance na to, aby mohli proti Tampa Bay Lightning uspieť.

Sedemzápasová séria s Bolts nakoniec ukázala, že Red Wings sa darilo viac, ako mnohí experti čakali. Darilo sa im dokonca v toľkých smeroch, že človek by sa mohol pýtať, ako je možné, že Lightning neporazili.

V play-off ale nevíťazí ten, kto v určitých momentoch alebo ohľadoch pôsobí lepším dojmom.

V play-off víťazí ten, kto si k víťazstvu nájde cestu - nech už je akákoľvek.

Red Wings síce pôsobili dojmom, že v rozhodujúcom zápase série boli aktívnejší, že boli lepšie pripravení a že víťazstvo znamenajúce postup si zaslúžili viac ako ich súper, ktorý bol do prvého gólu v ústraní.

Cestu k víťazstvu ale našli Lightning.

A to je to jediné, na čo sa s odstupom času bude pamätať.

Detroit Red Wings si však zaslúžia uznanie za to, že svojmu favorizovanému súperovi výrazne vzdorovali a potrápili ho možno oveľa viac, ako sa pred touto sériou čakalo.

Red Wings by mohli lamentovať nad svojím kolapsom vo štvrtom zápase, kontroverzným suspendovaním kľúčového muža zadných radov, alebo nevyužitými príležitosťami v rozhodujúcom zápase.

Nie je ale dôvod na to, aby sa menili na mužstvo, na ktorého porážku sa má pamätať.

História nech si pamätá víťazov.

Red Wings postačí, keď si zapamätajú, že favoritovi boli viac ako vyrovnaným protivníkom, a že táto séria bude pre ich omladené jadro dobrou skúsenosťou do ďalších rokov, v ktorých dostanú ďalšie šance.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.