Red Wings zdolali Blues a vezú sa na víťaznej vlne

MARTIN UŽÁK | 18.11.2010

Útočník Daniel Cleary krátko po svojom góle do siete Blues (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings; 17.11.2010)

Preview: boj o prvé miesto v divízii

Súboj prvých dvoch tímov Centrálnej divízie, v ktorom sa dnes v noci stretli vedúci Detroit Red Wings v konfrontácii so St. Louis Blues, mal byť úžasným predstavením dvoch najlepších gólmanov NHL od olympijskej prestávky z lanskej sezóny. Domáci Jimmy Howard odvtedy zaznamenal 25 a hosťujúci Jaroslav Halák pre zmenu 17 víťazstiev v dlhodobej časti. Obe mužstvá sa v úvode ročníka prezentovali výbornou defenzívou, takmer vôbec nestrácali body a drali sa nielen na čelo svojho päťčlenného šampionátu, ale i na poprednú pozíciu Západnej konferencie či celej súťaže.

Blues však vstupovali do stretnutia s nelichotivou bilanciou štyroch porážok v rade, počas ktorých zaznamenali veľký prepad svojej úžasnej defenzívnej stability, tak typickej zo začiatku novej sezóny 10/11. Samotný Halák si v posledných troch zápasoch svojho tímu pripísal na konto tri prehry, v ktorých podával iba podpriemerné výkony. Naproti tomu Howard a celý tím Red Wings sa tešili vynikajúcim výsledkom, ktoré si ďalej užívajú na dlhej šnúre zápasov strávených v domácej Joe Louis Arene. Dnešným prvým vzájomným meraním síl s Blues načali už jej druhú polovicu a verili, že i po dnešku si pre seba ponechajú plný počet bodov.

Hosťom sa vlani proti Detroitu naozaj darilo, keď vyhrali až štyri zo šiestich vzájomných meraní síl (vrátane oboch stretnutí hraných v rámci "NHL Premiere" v európskom Štokholme). Blues odvážne dúfali, že v prípade ďalšieho triumfu po 60 minútach môžu svojho protivníka v tabuľke preskočiť. V doterajšom priebehu ročníka bodovali v celkom 12 zo 16 duelov, no dnes sa znova museli zaobísť bez pomoci viacerých zranených opôr. Okrem forvardov T. J. Oshieho a Davida Perrona chýbali i poprední zadáci Barret Jackman a Roman Polák. Detroit naopak nastupoval v takmer najsilnejšom zložení, so zraneniami laborujú len dlhodobejšie odstavený center Kris Draper a tiež brankár Chris Osgood. Wings sa viezli na šnúre troch víťazstiev v rade a celkom deviatich skalpov súperov z posledných 11 vystúpení.

Prvá tretina: skvelý Howard a Halákova hrúbka

Hneď úvodná časť hry priniesla vynikajúci hokej plný korčuľovania a rýchlych prechodov stredným pásmom. Red Wings boli spočiatku lepším mužstvom, rýchlo sa dostávali s pukom z vlastnej tretiny a v prvých 10 minútach si postupne vytvorili súvislý pozičný tlak, z ktorého vyťažili i niekoľko veľkých príležitostí. Halák predviedol radu výborných zákrokov, a to najmä v súbojoch zoči-voči domácim hráčom: Jiří Hudler i Henrik Zetterberg sa pred ním ocitli celkom osamotení, no svoje bekhendové pokusy zúročiť nedokázali. Červené krídla sa často dostávali do trvalých zámkov, výborne napádali a odoberali puky u mantinelov a v rohoch, kde im Blues najskôr príliš nestíhali. Hostia sa tak spoliehali predovšetkým na protiútoky, z ktorých boli paradoxne ešte strelecky aktívnejší, než domáci.

Príležitostí na skórovanie bolo skutočne dostatok, hra sa veľmi málo prerušovala, jej plynulosť ubiehala v dlhých troch- až päťminútových intervaloch. Blues boli nebezpeční najmä v posledných piatich či šiestich minútach tretiny a vďaka maximu využívania svojich schopností sa stali Detroitu viac než vyrovnaným súperom. Výborne ubránili jeho presilovku a do početnej výhody sa v závere tejto časti hry dostali i sami. Hosťujúci hokejisti nemali priveľké množstvo šancí, no zápasu mohli dať celkom iný charakter v absolútnom úvode i závere prvej tretiny. Najskôr, len niekoľko sekúnd po prvom vhadzovaní, mohol pred bránou dorážať Brad Boyes, no Howard spolu s výborným zablokovaním od Pavla Daciuka puk odvrátil. Druhý veľký zákrok domáceho brankára prišiel v poslednej sekunde periódy, keď sa skvele premiestnil k pravej tyči a dvakrát zlikvidoval dobiedzanie Patrika Berglunda, ktorý zakončoval do polootvorenej brány.

Oba Howardove zákroky boli kľúčovým aspektom prvej časti hry, a to najmä v porovnaní s výkonom Haláka, ktorý bol sprvoti veľmi dobrý, no absolútne zlyhal na začiatku 9. minúty, kedy si puk vlastnou hokejkou a celkom neatakovaný nasmeroval nešťastne rovno za svoj chrbát. Bluesmanom sa podarilo vyrovnať už o 92 sekúnd neskôr, keď odrazený puk v brejku zasunul do brány Boyes. Prím zohrávala štvrtá útočná formácia domácich, najlepšími na ľade boli okrem Justina Abdelkadera, Howarda a Daciuka i Ruslan Salej a Jonathan Ericsson. Na strane hostí hrali okrem spomínaných skvele i Matt D'Agostini, Alex Steen a Brad Winchester.

Druhá tretina: začiatok ofenzívnych pretekov

Úvodné minúty druhej časti hry priniesli ďalšie zvýšenie aktivity zo strany Red Wings, ktorej Blues kontrovali rýchlymi brejkmi. Hostia sa pri útočení a streľbe vždy jedným útočníkom tlačili do bránky a využívali tak laxnú hru Krídel najmä okolo ich vlastnej modrej čiary, u ktorej mali vždy dostatok priestoru. Energická hra hostí robila Detroitu značné problémy, hokej to bol znova výborný, no až príliš otvorený, a to najmä v druhej polovici tretiny. St. Louis svoje dobré napádanie a rýchlosť korunovali začiatkom 29. minúty, kedy sa po góle v presilovke dostali do zaslúženého vedenia 1-2. Wings sa vrátili do vyššieho tempa opäť vďaka štvrtej formácii, keď po strieľanej prihrávke Briana Rafalskiho tečoval puk pred bránou osamotený Abdelkader. Zakrátko domáci dokonca už viedli, keď sa nečakanou tvrdou strelou z uhla prezentoval Dan Cleary. Blues sa vďaka dravému a hlbokému forčekingu ale opäť podarilo vyrovnať, po chybe Johana Franzéna upravil na 3-3 Andy McDonald. Krásnu prihrávku na jeho gól zaznamenal Boyes.

Hlavný rozdiel medzi súpermi panoval v hre pred vlastným brankárom, Wings sa už nedostávali do tak veľkého množstva otvorených šancí ako dosiaľ a v časovom úseku 205 sekúnd, počas ktorého padli tri rýchle góly, mali najmä s prvou útočnou formáciou Blues obrovské problémy. Domáci prvý útok pre zmenu pokračoval v nesúrodých výkonoch, čo si viacerými tvrdými zákrokmi odniesli ako Daciuk, tak i Zetterberg. Bluesmani hrali mimoriadne tvrdšie a i dravšie, častejšie strieľali a v divokej naháňačke z druhej polovice tretiny hrali naozaj lepšie. Najlepšími hráčmi boli na ich strane v tejto perióde hry Boyes, David Backes, McDonald (teda kompletný prvý útok), Jay McClement, Brad Winchester a zadák Erik Johnson. V tíme Red Wings potešili okrem spomínaných i predstavenia Brada Stuarta a Nicklasa Lidströma.

Tretia tretina: výbuch Blues v závere

Na neefektívnu hru svojej prvej útočnej rady reagoval domáci tréner Mike Babcock viacerými zmenami a na ľad tak chodievali postupne stále viac poprehadzované formácie. Daciuk s Zetterbergom sa skutočne dostali späť do svojej typickej kombinačnej hry, no prvá polovica tretej tretiny znova patrila skôr vynikajúcim hosťom. Blues domácich i napriek ich veľkému nasadeniu umne vytláčali z dobrých pozícií a až na menšie výnimky (veľká šanca Mikea Modana, ktorého Halák v ďalšom súboji jeden na jedného skvele vychytal) boli lepším tímom. Začiatok tejto časti hry sprevádzal dosiaľ najofenzívnejší hokej s množstvom veľkých šancí na oboch stranách. Bluesmanom ale očividne začínala dochádzať energia, už v 52. minúte, po chybe Haláka za bránkou, kde nezachytil puk, strieľal do tyče bek Rafalski (predtým, ešte v druhej tretine, nastrelil žŕdku i Abdelkader).

Wings sa podarilo vystupňovať svoje tempo, na čo unavení a rozhodení Blues už nedokázali reagovať. Po prvých piatich minútach tretiny, v ktorých mali množstvo šancí na vsietenie rozdielového gólu, sa neskôr čoraz viac dostávali pod súvislejší a hutnejší tlak Detroitu, ktorý náramne ťažil zo schopností všetkých svojich štyroch útokov, ako i ofenzívneho zapojenia obrancov. Halák i Howard predviedli viacero kľúčových zákrokov, ktorými držali svojmu tímu šancu na víťazstvo, no záver patril už iba domácim hokejistom. Blues v priebehu 194 sekúnd absolútne zlyhali, Haláka postupne prekonali Cleary, Zetterberg, Stuart i Tomas Holmström. V závere 56. minúty viedli Wings pomerom 7-3 a tento náskok si nakoniec ustrážili až do konca. Frustrovaní Bluesmani nestíhali v obrane a v závere si neudržali ani nervy, keď sa tvrdými a surovými zákrokmi prezentovali Cam Janssen (napadnutie hlavy Niklasa Kronwalla) a Backes (seknutie po Howardovej lapačke, už bezpečne ukrývajúcej puk).

Výsledok: Red Wings víťazia 7:3

Záver dnešného nočného zápasu krutým spôsobom určil za víťaza veľkého brankárskeho duelu mladého gólmana Detroitu. Red Wings vďaka efektívnemu ofenzívnemu uragánu zo záverečných minút tretej časti hry detronizovali súperovu defenzívu, ktorá sa pod obrovským nasadením domácich prakticky celkom rozložila. Bolo to cítiť u všetkých štyroch kľúčových gólov: pri Zetterbergovej úžasnej akcii, kedy Halák pustil za seba ľahký puk, pri fantastickej prihrávke Modana od mantinelu a góle Clearyho, či pri streľbe od modrej čiary, kedy pred bránou zostával osamotený majster svojho remesla, Tomas Holmström. Wings zaznamenali v zápase množstvo stratených pukov, ich prvá útočná formácia dlho nemohla nájsť recept na efektívne dotiahnutie svojich akcií a k pôvodne vyrovnanému priebehu duelu prispela i aktívna hra Bluesmanov bez puku, ktorí predviedli po sérii slabých výkonov súrodejšiu a najmä odvážnejšiu hru.

Trpkosť prehry zvyšuje hosťom i fakt, že domácim boli viac ako 50 minút minimálne vyrovnaným protivníkom. Blues hrali vo vysokom tempe, boli aktívnejší a jednoduchší v ofenzíve a výborne využívali svoju rýchlosť. Otvorená partia, do ktorej sa s Detroitom pustili (najmä od začiatku druhej tretiny), si však vybrala svoju daň v podobe pokazeného záveru zápasu. Red Wings tak opäť využili svoju najväčšiu zbraň: dokázali nájsť spôsob, ako vyhrať, i keď dianie na ľade vyzeralo po väčšinu času v ich neprospech. Do konečného účtovania výraznou mierou prehovorila šírka a talent kádrov, ako i prínos štvrtej útočnej formácie Wings, ktorá bola spolu s prvým útokom Blues najkrajšou ozdobou na ľade. V neposlednom rade boli rozdielovým kľúčom i výkony oboch brankárov.

Jimmy Howard i napriek trom inkasovaným gólom bol jedným z najlepších hráčov domácich, ak nie vôbec najlepší. Rozdiel v porovnaní s výkonom Haláka bol najmä v tom, že Howard vždy úžasnou mierou prispel k udržaniu nerozhodného stavu, kedy mali Blues šancu dostať sa do vedenia. Veľké zákroky predviedol v úvode i závere prvej časti hry, no rozhodujúcimi momentmi bol jeho pokojný a chladný výkon pri rade obrovských šancí, ktoré mali (hlavne v záverečnej časti hry) Blues za stavu 3-3. Howard pôsobí chladnokrvne a neoblomne, z posledných 27 zápasov základnej časti (i zo sezóny 09/10) zaznamenal 23 výhier a len jedinú porážku po 60 minútach. Okrem gólmana boli najlepšími domácimi hráčmi i Dan Cleary, Jonathan Ericsson, Brian Rafalski a Justin Abdelkader.

Jaroslav Halák, ktorý zaznamenal v prvých ôsmich zápasoch novej sezóny šesť víťazstiev, teraz podľahol už štvrtýkrát v rade, pričom v týchto porážkach inkasoval z celkového počtu 95 striel až v 17 prípadoch. Blues ku všetkému v posledných štyroch stretnutiach na klziskách súperov počítajú negatívne skóre 10-26. Zdá sa, že kríza St. Louis sa i pre množstvo kľúčových zranení a vytratenie pracovitejšieho defenzívneho ducha stále väčšmi prehlbuje. Potvrdilo sa to i v dnešnom zápase, kedy sa za obranou Bluesmanov ocitali domáci útočníci až priveľmi často. Z individuálnych výkonov na ľade potešili prínosy Brada Boyesa, Brada Winchestera či dvojice Jay McClement - B. J. Crombeen.

Red Wings sú po dnešku už novým lídrom Západnej konferencie a tretím najlepším mužstvom celej NHL. Uprostred šesťzápasovej šnúry na domácom klzisku zaznamenali štvrté víťazstvo v rade, ktorým dali nádherný darček svojmu generálnemu manažérovi, Kenovi Hollandovi. Kľúčový muž všetkých úspechov Wings z posledných 15 rokov dnes absolvoval v tejto funkcii svoj 1 000. duel v NHL, pričom si pripísal už jubilejné 600. víťazstvo. Úžasnými číslami momentálne oplýva i útočník Dan Cleary, ktorý so sériou šiestich zápasov za sebou s minimálne jedným gólom (dohromady zaznamenal v tejto sérii až 8 presných zásahov) nemá v súčasnosti v NHL žiadneho konkurenta. Už po dnešnom 16. zápase základnej časti sa navyše strelecky presadili všetci útočníci, ktorí dosiaľ v mužstve nastúpili (s výnimkou Darrena Helma). Forma Detroit Red Wings skrátka stúpa každým jedným duelom a Hockeytown sa teší vynikajúcemu vstupu do sezóny. Snáď sa nastolený trend podarí udržať i vo zvyšných dvoch domácich stretnutiach, ktoré sa stanú bodkou za najdlhšou a najkomfortnejšou šnúrou Wings strávenou v Joe Louis Arene počas celej sezóny 10/11.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.