Príjemná nášteva Red Wings v Newarku

MARTIN UŽÁK | 12.12.2010

Po včerajšej piatkovej noci cestovali do Prudential Center, novučkej arény v Newarku, otvorenej od roku 2007, ako vracajúci sa New Jersey Devils, tak aj prichádzajúci Detroit Red Wings, obaja sa zhodne pripravujúc na druhý zápas NHL v priebehu dvoch dní. Súboj štvrtého a predposledného tímu celej súťaže, ktorý predstavoval priepastný rozdiel 21 bodov v tabuľke, pasoval za jednoznačného favorita práve Červené krídla. Na ľade sa stretli tímy, ktoré si momentálne udržujú najdlhšiu sériu postupov do play-off v rade (u Red Wings predstavuje 19 rokov za sebou, u Devils zasa 13), no súčasná pozícia Diablov napovedá, že na dosiahnutie 14. vyraďovacích bojov v sérii by za rozbehnutej a zbabranej sezóny potrebovali skutočne už len malý zázrak a nebývalé pookriatie nesúrodých výkonov.

Devils sa trápia a i keď spolu s Red Wings patria k najúspešnejším tímom posledných 15 rokov, nič nenasvedčuje tomu, že by sa ich súčasná mizerná situácia mala zmeniť. Diablom pred dnešným zápasom navyše nezostávala iná možnosť, ako nastúpiť s rovnakou zostavou osemnástich mužov v poli, ktorá včera podľahla v Ottawe miestnym Senators pomerom 2:3. Pre zranenia domácim totiž naďalej chýbali forvardi Zach Parise a Jacob Josefson, no najmä enkláva dôležitých obrancov v zložení Bryce Salvador, Anssi Salmela, Mark Fraser a Matt Tuormina. Zmena nenastala ani v domácej bráne, kde druhýkrát v rade nastúpil uzdravený Martin Brodeur. Hosťujúce Krídla sa nemohli spoliehať na dlhodobo vyradeného Mikea Modana (zápästie), do zostavy miesto Jiřího Hudlera vrátili Krisa Drapera a v bráne dostal priestor pre zmenu Chris Osgood.

Henrik Zetterberg a Pavel Daciuk (kredit: Rick Osentoski, USA Today Sports)

Prvá tretina: dve strely a dva góly

Zápas sa pre domácich Diablov začal ako zo zlého sna - po dvoch úvodných strelách Wings v priebehu 74 sekúnd prehrávali už na konci 2. minúty 0-2. Skóre otvoril zmenou smeru Daciukovho puku Tomas Holmström, na rozdiel dvoch gólov znižoval švihom z ľavého kruhu Danny Cleary, ktorého neustrážil obranca Matthew Corrente. Devils sa po rýchlej úvodnej sprche dostali späť do zápasu najmä vďaka dvom presilovkám zo štvrtej a ôsmej minúty, v ktorých si vypracovali radu dobrých príležitostí. Rýchly prechod stredným pásmom a mohutné útočenie všetkými piatimi hráčmi Diablom sedelo až do 15. minúty, kedy sa Krídla, spoliehajúce skôr na postupnú rozohrávku a kolmice do stredného pásma, dostali do vyšších obrátok vďaka dvom výborným striedaniam štvrtej formácie, rýchlej "Speed Line" v zložení Kris Draper - Darren Helm - Patrick Eaves, ktorá im umožnila ovládnuť záverečné minúty prvej časti hry.

Už v úvodných pasážach zápasu bolo možné na ľade vzhliadnuť množstvo hráčov, ktorých bolo "všade plno" a hrali výborne, no dvaja domáci hokejisti sa svojimi chybami prezentovali naozaj veľmi výrazne. Zle hrali ako Iľja Kovaľčuk, strácajúci puky vo všetkých pásmach klziska, tak i pozične nesúrodý bek Mark Fayne. V prvej tretine zaujal vysoký ice-time druhého obranného páru hostí v zložení Niklas Kronwall (10:04) - Ruslan Salej (8:36), vysoká úspešnosť domáceho Jasona Arnotta na buly (75 %), a taktiež skutočnosť, že traja dlhodobo najlepší hráči Red Wings (Pavel Daciuk, Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg) odohrali len okolo piatich minút. Nečudo, rýchly štart do duelu totiž umožnil Detroitu kontrolovať hru a plnohodnotne tak nasadzovať svoj ohromne široký a vyrovnaný káder. Najlepšími hráčmi tejto časti hry boli z domácej strany okrem Arnotta aj Andy Greene, Jamie Langenbrunner, Patrik Eliáš a Mattias Tedenby, v drese Krídel potešili okrem spomínaných i spoľahliví Chris Osgood, Jonathan Ericsson a Brad Stuart.

Druhá tretina: Brodeur udržiava nádej

Rozbiehanie druhej tretiny sa nieslo v znamení štvorminútového časového úseku bez prerušenia hry, v ktorom sa presadzovali najmä prvé útočné formácie oboch tímov (hlavne tá domáca v zložení Iľja Kovaľčuk - Travis Zajac - Jamie Langenbrunner). Bitka Davida Clarksona s Jonathanom Ericssonom, ktorý predtým tvrdými údermi atakoval talentovaného krídelníka Mattiasa Tedenbyho, mala Devils pôvodne dodať potrebný psychický odraz od nesúrodej hry, no v konečnom dôsledku vyvolala presný opak. Red Wings sa od tejto 27. minúty dostali do veľkého a súvislého tlaku prvých troch útočných formácií, ktorý nakoniec vyvrcholil po polovici súboja gólom Henrika Zetterberga na 0-3. Gólman Martin Brodeur držal svojich spoluhráčov v nádeji na aký-taký dostrel i po zvyšok periódy, no toľko potrebný prvý gól domácich stále vôbec neprichádzal.

Devils začali postupne kopiť veľké množstvo stratených pukov (po dvoch tretinách ich mali na konte už 10, proti jedinému zo strany Detroitu), nedarilo sa im plynule opúšťať vlastné obranné pásmo a ich občasné výjazdy do ofenzívy končili len nahadzovaním kotúča pred bránku a snahou o jeho dotlačenie za chrbát Chrisa Osgooda. Nedostatočné korčuľovanie a ovládanie puku sa stratilo medzi 37. a 38. minútou, kedy Diabli zamkli svojho súpera v jeho obrannom pásme, no z pozičného tlaku a hry u mantinelov (v ktorej inak jednoznačne dominovali Wings) nakoniec nič nevyťažili. Najlepšími hráčmi na ľade boli z domácej strany mimo kľúčového Brodeura i Tedenby, Patrik Eliáš, Anton Volčenkov a Andy Greene, v tíme Red Wings okrem prvého útoku žiarili Todd Bertuzzi, Johan Franzén a kapitán Nicklas Lidström.

Tretia tretina: "Euro Twins" rozhodujú

Toľko potrebný kontakt s pokojne hrajúcimi Red Wings prišiel z domácej (dosiaľ neefektívnej) strany v samom začiatku tretej časti hry. Už po 17 sekundách totiž v pravom rohu vlastného obranného pásma narazil Niklas Kronwall tvrdo Jamie Langenbrunnera a Devils svoju tretiu presilovku v zápase okamžite využili, keď Chris Osgood nestačil na švih Patrika Eliáša z pravého kruhu, ktorému pomohol výborným clonením veľký Dainius Zubrus. New Jersey tak dostali potrebnú psychickú vzpruhu, ktorá im mala dopomôcť k ďalšiemu, už kontaktnému gólu, no v najbližších minútach sa proti rozvážnej hre Red Wings vôbec nepresadili. Krídla využívali svoje typické veľké držanie puku, hra sa málo prerušovala a Diablom k presadeniu nepomohla ani ďalšia presilovka zo 48. minúty. Práve naopak: po jej skončení definitívne rozhodol najlepší hráč zápasu, Pavel Daciuk, keď si zblízka vychutnal bezmocného brankára domácich.

O štvrtý gól v sieti New Jersey, ktorým Wings definitívne potvrdili svoje pohodlné víťazstvo, sa pričinil vynikajúcou spätnou prihrávkou z pravého rohu Henrik Zetterberg. Posledný gól zápasu tak demonštroval všetko, čo bolo na ľade dovtedy možné vidieť: Wings opäť ťažili z vysokej úrovne hry svojich najlepších hráčov a Devils naopak opäť doplatili na slabší celoplošný pohyb a laxný postoj k hre na puku. Od začiatku 51. minúty, kedy sa tak skóre súboja menilo naposledy, sa duel už len v pokojnejšom tempe dohrával. I napriek jednej presilovke na oboch stranách výraznejšie momenty viac neprišli, Krídla skrátka znova určili zápasu kľúčový moment samé o sebe a súperovi nič nedovolili. Najlepšími na strane domácich boli v tejto časti hry okrem spomínaných aj Mattias Tedenby a Anton Volčenkov, v tíme Red Wings hrali okrem "Euro Twins" výborne aj Jonathan Ericsson a Niklas Kronwall.

Výsledok: Red Wings víťazia 4:1

Víťazstvo tabuľkovo výrazne vyššie postaveného tímu možno dnes hodnotiť ako absolútne zaslúžené. Zásadným rozdielom, ktorý určoval priebeh celého zápasu, bola skutočnosť, že Red Wings svojho súpera po celých 60 minút vôbec nepustili do hry, hrali výborne na oboch stranách klziska, nerobili žiadne chyby a maximálne tak vyťažili zo slabšieho domáceho začiatku a dvoch rýchlych gólov, na ktoré Devils nedokázali reagovať. Detroit si vďaka výbornému štartu mohol dovoliť nasadzovať celú šírku svojho kádra, čo bol rozhodujúci aspekt jeho úspešnosti. Najlepší hráči hostí skutočne nehrali tak veľa a toľko, ako obvykle, no za ich prítomnosti na ľade sa výrazným spôsobom lámal chlieb. Dominantnou bola hlavne prvá útočná formácia Wings (Henrik Zetterberg - Pavel Daciuk - Tomas Holmström), ktorá dohromady nazbierala 7 bodov (3+4) a úžasných 9 plusových zápisov.

Výrazným určujúcim faktorom boli i obaja gólmani. Zatiaľ čo Chris Osgood predviedol vynikajúci, sebaistý a pokojný výkon, Martin Brodeur sa na opačnej strane prezentoval nesúrodým a zlým štartom do duelu, za čo si pôvodne vyslúžil veľké bučanie Prudential Center. Nespokojnosť domácich fanúšikov si nakoniec počas celého priebehu odnášal i zvyšok tímu, Devils predviedli množstvo strát puku, slabú tímovú hru a vzájomnú podporu o nepresných prihrávkach, rozohrávke a predovšetkým nízkej efektivite streľby. Na ľade bolo skrátka až príliš cítiť diametrálne odlišné starosti, ktoré bodujúcich Red Wings a trápiacich sa Devils v aktuálnej sezóne sprevádzajú. Najlepšími hokejistami domácich boli Mattias Tedenby, Patrik Eliáš, Andy Greene, Jason Arnott a Jamie Langenbrunner, v drese Červených krídel okrem spomínaných dominovali i Niklas Kronwall, Ruslan Salej, Jonathan Ericsson, Brad Stuart a Darren Helm.

Matematika je v konfrontácii oboch dnešných súperov až priveľmi určujúcim aspektom, ktorý vystihuje ich momentálnu veľkú rozdielnosť. Devils dnes zaznamenali už piatu prehru v riadnom hracom čase za sebou, čo je ich najhoršia séria od novembra 2000. Wings naopak vyhrali svoj celkom 706. duel základnej časti od sezóny 97/98, čím len potvrdili dominantnú pozíciu v celej súťaži. Dnešné prestížne stretnutie dvoch veľkých rivalov minulých dôb bolo len ich 16. vzájomnou konfrontáciou za posledných 13 sezón: zatiaľ čo v Detroite zvíťazili vo všetkých ôsmich prípadoch domáci, v Newarku sa päťkrát radovali Devils, dvakrát Red Wings a jeden zápas skončil remízou. I vzhľadom na to, že títo súperi spolu často nehrávajú a ich domáce prostredie je vo veľkej väčšine výhodou, zaznamenal dnes skúsený Chris Osgood vôbec prvú výhru na ľade New Jersey v kariére. Bol to však už jeho celkom 399. triumf, čím sa znova raz priblížil k magickej hranici 400 skalpov súperov v základnej časti, ktorú dodnes pokorilo len deväť brankárov histórie.

Dva zápasy v priebehu dvoch dní, ktoré absolvovali Red Wings celkom štvrtýkrát v prebiehajúcej sezóne, sa teda už v druhom prípade skončili plným bodovým ziskom. Vďaka dnešnému pohodlnému víťazstvu si Krídla udržali tretie miesto v celej súťaži, zaostávajúc tri body za Pittsburghom a dva za Philadelphiou. Oba popredné tímy však odohrali o tri stretnutia viac, čo i naďalej stavia Detroit do pozície najefektívnejšieho mužstva súťaže. Ich náskok v divízii sa po dnešnom zaváhaní Blackhawks zvýšil už na 6 bodov, odstup od druhých Stars na čele Západnej konferencie predstavuje zasa 5 bodov. Devils sa naopak s 18 ziskami a len 53 strelenými gólmi krčia spolu s New York Islanders na chvoste tabuľky celej súťaže. Ďalšiu možnosť na vylepšenie reputácie dostanú 15. decembra, kedy na domácom ľade privítajú tím Phoenix Coyotes a o dva dni neskôr mužstvo Nashville Predators. Najbližšie dni strávia na domácom klzisku i Red Wings: v pondelok 13. decembra nastúpia proti Los Angeles Kings a týmto stretnutím ukončia svoj mimoriadne nahustený program o siedmich zápasoch v priebehu 11 dní. Na zápasy bohatý december 2010 je totiž obdobím, v ktorom majú Red Wings najnáročnejší program v rámci jedného mesiaca vo svojej histórii.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.