Priemerný vek Red Wings z rokov 1999 až 2012

MARTIN UŽÁK | 30.07.2012

Dlhodobo pretriasané omladzovanie Detroit Red Wings začalo a začalo ročníkom 2011/12. Vyplýva to zo štúdie, ktorú som vypracoval s dôrazom na reálny vek tímu z posledných dvanástich sezón.


Henrik Zetterberg a Pavel Daciuk, dvaja zo starších hráčov Detroit Red Wings (Rick Osentoski, US Presswire)


Podkladovým materiálom štúdie boli korčuliari, ktorí v konkrétnej sezóne odohrali aspoň 20 zápasov (základná časť i play-off) a boli tak riadnou súčasťou Red Wings. Do priemerného veku tímu boli počítaní aj prestupujúci korčuliari, ktorí po príchode alebo pred odchodom z mužstva stihli nastúpiť k 20 stretnutiam. U brankárov bola minimálna porcia jednej sezóny stanovená na 10 odchytaných zápasov. Vek hráčov bol odvodený z dátumov narodenia, dostupných na nhl.com. Pozornosť pritom neprihliadala na predsezónny vek, ale na skutočný vek, v ktorom hokejista odohral väčšinu zápasov ročníka.

Myšlienka nutného omladenia sa v Hockeytowne po prvýkrát objavila po skončení sezóny 2000/01, kedy Detroit vyhorel v prvom kole play-off po súboji s Los Angeles. Vtedajšie "Červené krídla" boli kritizované fanúšikmi i médiami, ktoré pátrali po tom, či je mužstvo za zenitom, priveľmi pomalé a staré.

Kritika z leta 2001 bola značná, no štúdia ukazuje, že v nasledujúcich desiatich rokoch sa nič nezmenilo. Od sezóny 2001/02 totiž platilo, že Red Wings sa svojím vekovým priemerom nad 30 rokov radili medzi najstaršie kolektívy v NHL. V ročníkoch, kedy sa Detroitu darilo v play-off, zostávala potreba omladenia v úzadí. Ale len čo prišiel rýchly koniec sezóny, nutnosť generačnej výmeny sa objavila znova.

Dnes sa zdá, že ére starších a skúsenejších Detroit Red Wings môže byť koniec. Z výsledkov štúdie totiž vyplýva, že Red Wings odohrali sezónu 2011/12 s najmladším tímom za posledných 12 rokov.


Priemerný vek Detroit Red Wings v rokoch 1999 až 2012 (Martin Užák, Hockeytown Blog; 2012)


V trende nastolenom v ročníku 2011/12 by sa malo pokračovať aj v najbližšej budúcnosti. Napovedá tomu nielen charakter aktivity Red Wings na tohtoročnom trhu s voľnými hráčmi, ale aj odlišný rozmer troch zo štyroch určujúcich faktorov, ktoré v sledovaných rokoch robili z Detroitu mužstvo veteránov.

V porovnaní s predošlými ročníkmi je badateľné, že v Hockeytowne by sa nemali spoliehať na pravidelnú prítomnosť štyridsiatnikov. V siedmich z posledných desiatich sezón platilo, že v drese Detroitu hrali dvaja štyridsaťroční a starší hokejisti. Táto tendencia by sa mala vzhľadom na súčasnú podobu kádra i obmedzené možnosti na trhu voľných hráčov obmedziť, ba pravdepodobne až zastaviť.

Druhým faktorom, ktorý napovedá, že Red Wings budú pôsobiť mladšie, je počet hokejistov, ktorí majú 35 a viac rokov. V súčasnom kádri Detroitu nájdeme iba dvoch takýchto hráčov (sú nimi Todd Bertuzzi a Mikael Samuelsson), pričom ich počet by nebol podobný predošlým rokom ani v prípade, že by sa "Červené krídla" o takto starých hokejistov ešte posilnili. Štúdia totiž hovorí, že až v desiatich z posledných jedenástich sezón mal Detroit v kádri minimálne sedem tridsaťpäťročných a starších hráčov.

Za tretí faktor možno považovať prítomnosť tridsaťročných a starších hokejistov. Jedenásť takýchto hráčov zo sezóny 2011/12 je najnižšie číslo sledovaného obdobia, pričom zvyšovať by sa nemalo ani v ročníku 2012/13. Táto skutočnosť je veľmi dôležitá, keďže Red Wings boli zvyknutí na enormný počet veteránov vo svojom tíme. Za všetko hovorí 17 tridsať- a viac ročných hokejistov zo sezóny 2003/04, ako aj 14 takýchto hráčov, ktorí rozhodujúcom mierou určili priemerný vek mužstva z ročníka 2005/06 (31,2 roka). Vtedajší tím Red Wings je spolu s mužstvom Pittsburghu zo sezóny 1967/68 najstarším v histórii NHL.

Záverečným faktorom, ktorý robil z Detroitu prestarnuté mužstvo, je obmedzený výskyt hokejistov veľmi mladého veku. Tento činiteľ však nie je veľmi významný, keďže politika dlhodobej prípravy mladých hokejistov by sa nemala meniť. Benjamínmi, ktorí sa v NHL dokázali usadiť vo veľmi mladom veku, boli Jiří Fischer (sezóna 1999/00; 19 rokov), Jurij Bucajev (1999/00; 21), Jason Williams (2001/02; 21); Sean Avery (2001/02; 21) a Darren Helm (2007/08; 21). Tento súbor hráčov sa tak skoro zrejme nerozšíri.

Zo štúdie priemerného veku Detroit Red Wings z rokov 1999 až 2012 vyplýva, že toto mužstvo mladne a mladnúť by malo aj v nasledujúcich sezónach. Bez veľkej skupiny starších veteránov sa však môže stať takým mužstvom, ktoré sa na výsledkovej listine nemusí prezentovať tak dominantne ako doteraz.
 




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.