Poznávacie znamenia druhej zlatej éry Red Wings

MARTIN UŽÁK | 24.07.2012

Veľká marketingová kampaň prinášajúca okázalú ochrannú známku Hockeytown. V modernej NHL nevídané štyri víťazstvá Stanley Cupu v priebehu jedenástich rokov. Scotty Bowman, Ken Holland, Steve Yzerman, Nick Lidström, Chris Chelios, Brendan Shanahan, Tomas Holmström. Dominancia ruských hviezd, legendárna Grind Line v zložení Darren McCarty - Kris Draper - Kirk Maltby.

A tak ďalej, a tak ďalej.

Hlavné atribúty, ktoré priniesli druhú zlatú éru Red Wings, majú skutočne mimoriadny cveng.

Prelom tisícročí však nebol len o triumfoch na ľade. Veľkou výhodou Red Wings sa stala aj skutočnosť, že všetky úspechy boli pretavené v prospech obchodného mena organizácie, čo malo za následok rast popularity v radách fanúšikov, zárobok vo vreckách vlastníkov a spokojnosť v rodinách hokejistov.

Poznávacie znamenia slastných období rokov 1997 až 2008 sa stali nezmazateľnou stopou v histórii profesionálneho hokeja v Detroite. Koniec koncov, ich dosah hovorí za všetko.


Nášivka, ktorú nosili hráči Detroit Red Wings v sezóne 1997/98


Viera ako kľúčová inšpirácia

Keď v sezóne 1997/98 Viačeslav Kozlov priniesol do šatne mužstva kameň s nápisom "Believe" a položil ho k výstroji chýbajúceho Vladimira Konstantinova, Red Wings začali písať jeden z najokázalejších príbehov vo svojej histórii. Dresy hokejistov i fanúšikov začali zdobiť nášivky s anglicko-ruským nápisom "veriť" a iniciálami Konstantinova a maséra Sergeja Mňatsakanova, dvojice, ktorá sa po havárii z 13. júna 1997 k hokeju nikdy nevrátila. Hokejisti Detroitu sa z predošlého víťazstva Stanley Cupu tešili len necelý týždeň, no odhodlane prisľúbili, že strieborný pohár získajú znova. A tak sa aj stalo. Triumf z roku 1998 si tak mohli užiť aj muži, ktorí tento tím vlastne nikdy neopustili.

Odmena za vieru a váha očakávaní

Súdržná viera vo vlastné schopnosti, ktorá Detroitu pomohla získať prvý Stanley Cup po 42 rokoch a následne tento triumf aj obhájiť, sa u jadra zlatej generácie zrodila v roku 1997. Šatňu vtedy začal okrášľovať nápis s výrokom "Faith is to believe what you do not yet see; the reward for this faith is to see what you believe" ("odmenou za našu vieru bude to, keď uvidíme, v čo veríme"), ktorého autorom je Svätý Augustín. Tento výrok mal na Red Wings blahodarné účinky, čo možno prehlásiť aj o ďalšom slovnom spojení. Výrok "To whom much is given, much is expected" ("komu sa veľa dostáva, od toho sa veľa očakáva") pochádza z myšlienky Johna F. Kennedyho a hráčov oslovuje pred ich šatňou.

Radosť a spev v Joe Louis Arene

Detroit Red Wings v roku 1979 opustili Olympiu, presunuli sa do novej arény a začali dúfať, že sa skončí nepopulárna mŕtva éra, počas ktorej patrili medzi podpriemer NHL. Na lepšie časy im začalo svitať v deväťdesiatych rokoch, až sa náhle odtrhli z reťaze. Joe sa postupne začala napĺňať a stala sa jednou z najnedobytnejších arén v NHL. V jedenástich z posledných štrnástich sezón platilo, že domáci ľad Red Wings patril medzi štyri najhorúcejšie v súťaži. Príčinou tejto dominancie sa stali aj radosťou nasýtení priaznivci, ktorí úspechy z domáceho prostredia radi spájali s oslavnými piesňami. Za všetky hovoria skladby Sweet Caroline od Neila Diamonda a Don't Stop Believing od kapely Journey.

Nedozerná starostlivosť o komunitu

Kempy, tréningy, zápasy - to všetko sú len torzá udalostí, ktoré sa okolo Red Wings dejú. Neoddeliteľnou súčasťou Hockeytownu je aj zapájanie hráčov a manažmentu do rôznych charitatívnych programov. Zber hračiek pre deti z chudobnejších rodín (od roku 1992), pomoc ľuďom žijúcim na ulici (1993), plnenie snov pre vlastný klub detí (1995), osveta v používaní požiarnych detektorov (2001), spolupráca s nadáciou Make a Wish (2005), charitatívne rozdávanie autogramov (2005), upozorňovanie na rakovinu prsníka (2007), organizácia turné po Michigane (2008) či stovky návštev nemocníc a škôl. O tých najvýznamnejších poznávacích znameniach Detroit Red Wings naozaj niet pochýb.
 




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.