Pocta pre Chrisa Cheliosa v Chicagu

MARTIN UŽÁK | 18.12.2010

Keď záverom augusta tohto roka ohlásil legendárny obranca Chris Chelios ukončenie svojej dlhočiznej hráčskej kariéry, len o niekoľko dní neskôr sa vedenie Chicago Blackhawks - klubu, v ktorom dlhé roky pôsobil - rozhodlo, že pre neho usporiada pripomienkový večer a vzdá mu hold pred vlastným publikom.

Honosná Chris Chelios Heritage Night sa skončila len pred niekoľkými hodinami. Chelios si po rokoch znova obliekol tmavý dres Hawks s číslom 7 a kapitánskym céčkom, ktoré tu nosil v rokoch 1995 až 1999, dočkal sa podpory ďalších osobností klubu a v krátkosti prehovoril smerom k fanúšikom.

Chris Chelios (kredit: Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press)

Chelios, zhodou okolností rodák z Chicaga, začal svoju kariéru v NHL u Montreal Canadiens, za ktorých hrával v rokoch 1983 až 1990. V Chicagu pôsobil v rokoch 1991 až 1999. Jeho príchod do mesta bol sprevádzaný nespokojnosťou tamojších fanúšikov, ktorí sa sprvoti nedokázali zmieriť s výmenou milovaného útočníka Denisa Savarda. Chelios však rýchlo dokázal, že pre Hawks bol správnou voľbou.

Obranca, ktorý sa zvykol prezentovať štipľavou hrou, odohral v drese Blackhawks 664 zápasov v základnej časti s bilanciou 1 495 trestných minút. Tento súčet je dodnes platným klubovým rekordom. Počas pôsobenia v Chicagu si sedemkrát zahral v Zápase hviezd a trikrát bol zvolený do prvého All-Star tímu sezóny. V jeho drese získal aj svoju druhú a tretiu Norris Trophy pre najlepšieho zadáka NHL.

Blackhawks Cheliosa pri jeho príchode do klubu nevelebili. Medzičasom si ho síce obľúbili, ale keď neskôr odišiel k nenávideným rivalom Detroit Red Wings, nespokojnosť sa u niektorých priaznivcov objavila znova. Chelios hral v Detroite v rokoch 1999 až 2009. Mnohí priaznivci Chicaga mu to nikdy neodpustili i preto, že počas svojho pôsobenia u Blackhawks vyhlásil, že za „Červené krídla” by nikdy nenastúpil.

Tieto nezabudnuté krivdy bolo cítiť už počas prípravného zápasu Chicaga a Detroitu z 25. septembra 2010 (4:2), kedy sa oznam o pripravovanej Chris Chelios Heritage Night dostal k fanúšikom v chicagskom United Center. Popri aplauze sa totiž v aréne objavilo aj očakávané bučanie. Bolo to navyše len niekoľko dní po tom, čo sa Chelios opäť zamestnal v organizácii Red Wings, tentoraz v exekutíve.

Na začiatku včerajšej slávnosti, ktorá predchádzala ďalšiemu zápasu s Red Wings, sa občasné bučanie objavovalo opäť. Prvých desať tisíc fanúšikov v United Center dostalo špeciálne šiltovky venované tomuto večeru, aby po odohraní pripomienkového filmu upriamilo svoju pozornosť na ľad, na ktorom sa objavil ich niekdajší kapitán, patrične zaodetý v drese Hawks s kapitánskym céčkom a číslom 7. Chelios bol sprevádzaný svojou rodinou (manželka Tracee a deti Dean, Jake, Caley a Tara), ako aj kvartetom chicagských legiend (Denis Savard, Tony Esposito, Stan Mikita a Jeremy Roenick), ktoré si v United Center užili svoju vlastnú noc slávy v predchádzajúcich sezónach.

Počas Cheliosovho príhovoru začalo bučanie niektorých ukrivdených priaznivcov Blackhawks silnieť. Nenapodobiteľný americký bek ho však nonšalantne umlčal, keď tribúny vyzval, aby „nechali minulosť minulosťou”. V závere slávnosti vhodil Chelios vhadzovanie medzi domáceho Duncana Keitha a hosťujúceho Nicklasa Lidströma, aby si neskôr vychutnal zápas, v ktorom Blackhawks vyhrali 4:1. Krátke filmy o jeho kariére v drese Chicaga nechýbali ani pri ďalších a ďalších prestávkach a prerušeniach.

Chris Chelios Heritage Night bola skromnou oslavou jednej nenapodobiteľnej kariéry a zrejme len prvou z mnohých slávností, ktorých sa Chris Chelios dočká. Vzhľadom na všetko, čo v hokeji dosiahol, predsa nemôže byť žiadnym tajomstvom, že jeho majestátna kariéra si takéto slávnosti doslova pýta.

Bojovnosť a fyzická pripravenosť Chrisa Cheliosa dala ľadovému hokeju celkom nový rozmer. Veď Chelios ukončil aktívnu kariéru ako štyridsaťosemročný harcovník po ťažko uveriteľných 26 sezónach v NHL, počas ktorých si stihol zahrať aj za Atlanta Thrashers, vo švajčiarskej najvyššej súťaži a v AHL.

Celkové súčty Chrisa Cheliosa v podobe 1 651 zápasov v základnej časti a 266 zápasov v play-off predstavujú najvyššie hodnoty u amerického hokejistu v celej histórii NHL. Oných 266 duelov, ktoré si Chelios odkrútil v play-off, sú dokonca najlepším výkonom spomedzi všetkých hokejistov, ktorí si v súťaži zahrali. Ďalším z jeho množstva rekordných zápisov je aj nevídaných 24 účastí v play-off.

Aby bol súpis najväčších úspechov a míľnikov Chrisa Cheliosa kompletný, je nutné dodať, že trikrát vyhral Stanley Cup (1986, 2002 a 2008), raz vyhral Svetový pohár (1996), jedenásťkrát si zahral v Zápase hviezd, štyrikrát sa ukázal na olympiáde, trikrát na Kanadskom pohári a dvakrát na Svetovom pohári.

Chrisa Cheliosa možno považovať za mimoriadny vzor bojovnosti a málo vídanej odolnosti. Staré krivdy niekedy síce zvyknú prísť na myseľ, ale cez to všetko by nemali byť silnejšie ako mnohé nádherné spomienky, ktoré tento odvážny muž svojim fanúšikom, vrátane fanúšikov Blackhawks, zanechal.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.