Po turnaji nováčikov v Traverse City 2010

MARTIN UŽÁK | 16.09.2010

Dnes v noci sa skončil jeden z najprestížnejších predsezónnych turnajov mladých nádejí, ktoré smerujú k načatiu profesionálnej kariéry v NHL. Boje medzi mladíkmi ôsmich klubov NHL sa odohrali v michiganskom meste Traverse City, ktoré toto populárne podujatie organizovalo už po trinásty raz.

Mladíci Detroitu a Minnesoty po finálovom stretnutí (Dave Reginek, Detroit Red Wings; 15.09.2010)

Zloženie turnaja bolo takmer rovnaké ako v minulom roku. V divízii Gordieho Howea si zmerali sily mladí hráči Tampa Bay Lightning, St. Louis Blues, Dallas Stars a domácich Detroit Red Wings. Divíziu Waynea Gretzkyho tvorili mužstvá Minnesota Wild, Columbus Blue Jackets, New York Rangers a Carolina Hurricanes.

Traverse City Prospect Tournament odštartoval 11. septembra vo vynovenej Centre Ice Arene, v ktorej sa hrávalo na klziskách David's Rink a Huntington Rink. Mužstvá absolvovali každodenné dopoludňajšie tréningy, po ktorých nasledovali zápasy v rámci základných skupín. Výnimkou bol 13. september, kedy sa iba trénovalo, ako aj záverečný deň bojov o konečné umiestnenie, kedy trénovali iba štyri najlepšie celky.

Detroit Red Wings boli reprezentovaní 24 mladíkmi, pričom každý z nich nastúpil minimálne na jedno stretnutie. V kádri Detroitu figurovalo aj sedem hráčov, ktorí nepatria pod krídla klubu a na turnaj boli pozvaní v rámci amatérskych skusov. Týmito skúšanými hokejistami boli útočníci Darren Archibald, Antonín Honejsek, Stephen Johnston, Trevor Parkes a obrancovia Alex Cord, Brenden Kichton a Marc Zanetti.

Zvyšok zostavy Red Wings tvorilo to najlepšie, čím organizácia disponuje. V bránke sa ukázali Thomas McCollum, Petr Mrázek a Jordan Pearce. V obrane nastúpili Travis Ehrhardt, Gleason Fournier, Brian Lashoff, Sebastien Piche a Brendan Smith. V útoku si zahrali Joakim Andersson, Louis-Marc Aubry, Mitchell Callahan, Willie Coetzee, Landon Ferraro, Brooks Macek, Andrej Nestrašil, Brent Raedeke a Tomáš Tatar.

Mladé talenty Red Wings vstúpili do turnaja výborne, keď na úvod porazili mladíkov Dallasu po výsledku 6:1. Detroit po celý zápas dominoval, súpera prestrieľal pomerom 38:18 a o svojom víťazstve rozhodol už v úvodnej tretine (4:1). O triumf Red Wings sa najväčšou mierou zaslúžila päťka Smith - Ehrhardt - Archibald - Aubry - Macek, ktorá pozbierala dovedna osem (4+4) kanadských a 22 plusových bodov.

O deň neskôr si mladí hráči Red Wings zahrali proti benjamínom Tampa Bay Lightning. Tampa predtým podľahla St. Louis pomerom 2:4 a na udržanie šance na postup do finále potrebovala zvíťaziť, čo sa jej aj podarilo. Mladé "Blesky" viedli po dvoch tretinách 3:1, v tretej časti sa však Detroitu vďaka 19 streleckým pokusom podarilo vyrovnať a doviesť zápas do predĺženia. V ňom gól nepadol a súboj museli rozhodnúť až samostatné nájazdy. V nich pokračoval famózny výkon slovenského gólmana Jaroslava Janusa, ktorý po 40 zákrokoch počas 65 minút hry priviedol svoj tím k víťazstvu v šestnástej sérii nájazdov.

Po dni zápasového voľna prišla na rad posledná várka súbojov v základných skupinách. Tampa Bay najskôr porazila Dallas 3:1, čo znamenalo, že Red Wings museli na postup do duelu o celkové prvenstvo zdolať mužstvo St. Louis Blues. Premiérovú šancu v bránke Detroitu dostal český gólman Petr Mrázek, ktorý 28 úspešnými zákrokmi prispel k triumfu 2:1. Po dvoch nerozhodných tretinách sa 222 sekúnd pred koncom presadil víťaznou strelou útočník Tomáš Tatar, ktorý tak skóroval aj v treťom zápase na turnaji. Záver tohto súboja ešte poznačilo nedovolené bránenie Alexa Pietrangela, talentovaného beka St. Louis so 17 štartmi v NHL, ktorý za svoj faul dostal menší trest i desaťminútový osobný trest za nešportové správanie.

Mladé nádeje Red Wings vyhrali divíziu Gordieho Howea so ziskom piatich bodov. Za Detroitom sa umiestnili Tampa Bay (4), Dallas (2) a St. Louis (0). V divízii Waynea Gretzkyho si prvenstvo vybojovala stopercentná Minnesota, ktorá bola nasledovaná tímami Caroliny (4), N. Y. Rangers (2) a Columbusu (0).

Posledný deň turnaja priniesol zápasy o konečné umiestnenie. Siedme miesto vybojovali St. Louis, ktorí porazili Columbus po výsledku 5:2. Piatu priečku obsadili nováčikovia N. Y. Rangers vďaka triumfu 7:2 nad Dallasom. Na tretej pozícii sa umiestnila Carolina, ktorá zdolala Tampu Bay pomerom 4:3 po predĺžení.

Záverečný (finálový) duel podujatia obstarali mladíci Red Wings a Wild. Zápas s nízkym počtom faulov (7) sa po viac ako 50 minút vyvíjal v prospech Detroitu, ktorý viedol zásluhou gólu Sebastiena Picheho z 30. minúty. Záver stretnutia však zvládli lepšie Wild, ktorí skórovali v 52., 56. a 59. minúte, aby zvíťazili 3:1.

Minnesota Wild boli jediným tímom turnaja, ktorý nestratil ani jeden bod. Naopak domáci Detroit Red Wings sa ani na trinásty pokus netešili z celkového prvenstva na tomto prestížnom podujatí.

Najproduktívnejšími hráčmi turnaja sa stali Derek Stepan od N. Y. Rangers a Jeff Skinner z Caroliny; obaja zaznamenali dva góly a päť asistencií. Bodovo najlepším hráčom Red Wings bol Tomáš Tatar (3+1).

Všetci traja gólmani Detroitu skončili s úspešnosťou zákrokov nad hodnotou 90 %, vďaka čomu sa zmestili do prvej deviatky turnaja. Petr Mrázek bol dokonca najlepší s úspešnosťou 96,6 %.

Fináloví súperi Detroit a Minnesota boli jedinými tímami, ktoré neinkasovali vo vlastnom oslabení. V presilovej hre však Red Wings nijak neočarili a s nízkou úspešnosťou 4,35 % skončili poslední.

Klubových činovníkov mohli potešiť predovšetkým výkony všetkých brankárov. Z obrancov zaujali najmä Brian Lashoff a Brendan Smith. Z útočníkov vynikali Tomáš Tatar, Joakim Andersson a Willie Coetzee.

Účinkovanie mladých nádejí Detroitu na tohtoročnom turnaji v Traverse City možno aj napriek finálovej porážke od mladíkov Minnesoty zhodnotiť ako úspešné. Odmenou pre tých najlepších bude čoskoro štartujúci hlavný tréningový kemp, na ktorom doplnia ďalších zhruba 40 hráčov.

Hlavný tréningový kemp Detroit Red Wings pred sezónou 2010/11 štartuje 17. septembra 2010 o siedmej hodine stredoeurópskeho času (1:00 PM východného času) charitatívnym golfovým turnajom.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.