Osemnásť dní do začiatku tréningového kempu

MARTIN UŽÁK | 30.08.2010

Leto sa chýli ku koncu a septembrové obdobie prípravy na nový ročník sa pomaly približuje. Mladé nádeje z draftu majú za sebou prvé zoznámenie sa s novým prostredím Joe Louis Areny, klub v pokojnejšom letnom období predĺžil radu kontraktov, pod svoje krídla znova vzal Jiřího Hudlera (vracajúceho sa z Ruska) a ku všetkému i legendárneho amerického forvarda Mikea Modana. Okrem permanentiek sú v predaji už i vstupenky na všetky zápasy základnej časti. Uhorková sezóna sa končí a začiatok prípravy je predo dvermi.

Jiří Hudler (Carlos Osorio, Associated Press)

Prípravné obdobie si zachováva charakter typických tradícií z posledných rokov. V období medzi 11. až 15. septembrom sa v Centre Ice Arena v Traverse City koná turnaj mladých nádejí, na ktorom sa okrem mladíkov Red Wings zúčastnia i budúci adepti na dres v tímoch Stars, Blue Jackets, Lightning, Hurricanes, Blues, Wild a Rangers. 17. septembra (charitatívny golfový turnaj) začína tréningový kemp pre hlavné mužstvo, ktorý vyvrcholí sériou ôsmich prípravných stretnutí v období od 22. septembra do 3. októbra (v nich narazia Wings dvakrát na tímy Penguins, Blackhawks, Rangers a Maple Leafs). Základná časť začína pre Detroit 8. októbra 2010 domácim stretnutím s Ducks.

Krídla majú momentálne v platovom strope, ktorý bol pred sezónou zvýšený na hodnotu 59,4 miliónov USD, voľných niekoľko stotisíc USD. Detroit je zároveň jedným z deviatich mužstiev, ktoré sa v blížiacom sa ročníku musia vyrovnať so znížením platového stropu, vychádzajúcim z vyplatenia bonusov za predošlú sezónu. Red Wings majú strop škrtnutý o 50 tisíc USD, čo je i najmenšia úprava spomedzi penalizovaných tímov (penále pre Blackhawks, mužstvo z opačného pólu tabuľky, predstavujú čiastku presahujúcu už 4 milióny USD). Klubu veľa peňazí na manipulovanie nezostáva jadro tvorené 23 hokejistami by už malo byť tou základnou kostrou kádra pre sezónu 2010/11. S ohľadom na peniaze i chýbajúce miesto na súpiske u mužstva s najväčšou pravdepodobnosťou končí bek Andreas Lilja. Otázna je i budúcnosť ikony posledných 14 sezón, útočníka Kirka Maltbyho, ktorý by mohol podpísať kontrakt do konca tohto týždňa. Na blížiacom sa prípravnom kempe v Traverse City bude kľúčová pozornosť tak venovaná najmä spomínanej 23-člennej súpiske, ktorá okupuje platový strop klubu.

V bránkovisku sú prioritami Jimmy Howard a Chris Osgood, Wings majú navyše v zálohe i výborného Joeyho MacDonalda, navrátilca, ktorého im pred pár rokmi vyfúkol z waiver listiny voľných hráčov Boston. "Veľká defenzívna štvorka" (Nicklas Lidström, Brian Rafalski, Niklas Kronwall a Brad Stuart) bude doplnená tretím obranným párom, ktorý by mal začať v zložení Jonathan Ericsson - Ruslan Salej. Siedmym bekom mužstva bude Čech Jakub Kindl, v zálohe zatiaľ zostáva i univerzál Derek Meech. V útoku začne na pozícii prvého centra Pavel Daciuk, na krídlach s Henrikom Zetterbergom a Tomasom Holmströmom. Druhý útok by mal mať zloženie Johan Franzén - Valtteri Filppula - Todd Bertuzzi a tretí (už veľmi dlho avizovaný) Jiří Hudler - Mike Modano - Dan Cleary. Štvrtá lajna by mala začať v "mladej" zostave, popri centrovi Darrenovi Helmovi budú na krídlach figurovať Justin Abdelkader a Patrick Eaves, s ktorými budú o miesto v prvom tíme bojovať i legendárny Kris Draper, poctivý Drew Miller a mladý Mattias Ritola.

Prvá kryštalizácia optimálneho zloženia hlavného kádra (tzv. aktívnej súpisky, ktorá číta 23 mien) teda začína už o necelých 18 dní, prípravným tréningovým kempom, ktorý veľkou mierou napovie do politiky nasadzovania hráčov počas celej sezóny. Wings okrem ďalších faktorov zohľadňujú i posledný "utrápený" ročník, v ktorom často pykali za množstvo zranení a vo veľkej väčšine základnej časti hrávali vo veľmi oklieštených zostavách. Tvrdá a kvalitná príprava bude tou poslednou etapou pred novou a snáď trocha potešiteľnejšou sezónou.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.