Ohlasy z Traverse City: Medzi staršími a mladšími

MARTIN UŽÁK | 26.09.2014

Detroit Red Wings boli od 18. do 23. septembra 2014 sústredení v severomichiganskom meste Traverse City, kde tak ako každý rok rozbiehali svoj tréningový kemp pred novou sezónou. Príprava Red Wings už pokračuje v Detroite, ohliadnime sa však ešte za vybranými zaujímavosťami z ich pobytu na severe Michiganu.

V treťom a poslednom drobnohľade je tu otcovský vzťah starších hráčov k mladším (aj) na príklade Andreja Nestrašila (predchádzajúce dve časti drobnohľadu nájdete v archíve blogu).


Andrej Nestrašil (USA Today Sports)


Tréningový kemp v Traverse City je nielen o nácvikoch na ľade, driloch v posilňovni, rozbore videa, klubových modelových zápasoch a ďalších typických hokejových činnostiach, ale aj o voľno-časových aktivitách, akými sú rybárčenie a spoločné vychádzky, výlety loďou alebo večere. Hokejisti sa vďaka týmto aktivitám môžu zabaviť a lepšie spoznať, čo je pre tréningový kemp ako akciu širokého rozsahu veľmi dôležité, pretože v jeho úvodnej fáze sa zúčastnení hráči počítajú na šesť až sedem desiatok.

Na štartovaciu čiaru tohtoročného tréningového kempu sa postavilo dovedna 67 hokejistov. Jedni sem prišli ako voľní hráči, ktorých Red Wings pozvali, aby zvýšili konkurenciu alebo v nich objavili skrytý talent a prípadne si ich zmluvne zaviazali, čo sa im nakoniec aj podarilo v osobe drobného obrancu Joea Hickettsa. Iní sem prišli po tom, čo ich Detroit v lete draftoval, aby sa v organizácii a jej systéme hry zorientovali. Ďalší sa do kempu vydali už po niekoľký raz za účelom zodpovednej prípravy na náročnú sezónu medzi profesionálmi.

Rozdiely vo veku alebo skúsenostiach sú v tréningovom kempe obrovské. Je preto prirodzené, že o novicov sa starajú ostrieľanejší hokejisti, ktorí už vedia, ako to v organizácii chodí. Avšak nie každému hráčovi je príjemné, keď si má túto skutočnosť priznať, a navyše to robiť pred novinármi.

Trebárs talentovaný ruský bek Alexej Marčenko sa vyjadril, že pomoc svojho skúseného krajana Pavla Daciuka - či už vo forme jeho pozvánok na večeru, alebo cenných rád, ktoré mu ruský kúzelník dáva na ľade - si nesmierne váži, no na druhú stranu s ním nemôže byť stále, pretože nie je jeho otcom.

To český útočník Andrej Nestrašil sa príliš nerozpakoval a na prostomyseľnej otázke, ktorá často smeruje práve k otcovskému vzťahu medzi staršími a mladšími hokejistami, sa pobavil viac ako iní hráči.

"Čo s tým narobím?" usmieval sa Nestrašil, robiac si žarty zo svojej pozície na farme v Grand Rapids, z ktorej sa stáva kolónia českých a slovenských mladíkov. "Už vlani som ich mal na starosti štyroch, a teraz nás bude možno až sedem. Cítim sa v tejto organizácii ako opatrovateľ."

V novej sezóne AHL môžu dres Griffins obliecť okrem Nestrašila aj Martin Frk, Tomáš Jurčo, Petr Mrázek, Richard Nedomlel, Tomáš Nosek a Marek Tvrdoň. Nestrašil je so svojimi 23 rokmi medzi nimi najstarší, takže jeho žarty o pozícii opatrovateľa sú na mieste. Ba dokonca za tým môže byť aj niečo viac.

"Myslím si, že práve preto, že je ich tu tak veľa, ma Red Wings v lete podpísali. To je moja tohtoročná úloha v mužstve - byť ich otcom," pokračoval vo svojom žartovaní dobre naladený rodák z Prahy.

Keď však dáme žarty bokom, Andrej Nestrašil dostal od Detroitu novú zmluvu najmä pre svoje solídne výkony v minulej sezóne, jeho prvej kompletnej v AHL. A kým Jurčo alebo Mrázek si to do prvého mužstva Red Wings tento rok skôr alebo neskôr určite namieria, u ich trpezlivého mentora Nestrašila už začala existovať nádej, že ak by vo svojich lanských výkonoch pokračoval, mohol by sa do NHL pozrieť taktiež.


Podklady:
  • So far, so good for Red Wings forward Daniel Cleary (Brendan Savage, MLive; 20.09.2014)
  • Andrej Nestrasil excited to be back (Sarah Lindenau, The Left Wing Lock; 19.09.2014)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.