O namaľovanej svini a iných duchaplnostiach

MARTIN UŽÁK | 08.11.2012

Prebiehajúce vyjednávania o chýbajúcej kolektívnej zmluve medzi majiteľmi klubov a hráčskymi odbormi sú nedozerne sledované množstvom amerických a kanadských novinárov, ktorí neúnavne bažia po pútavých a náležite sa predávajúcich vyjadreniach z táborov oboch znesvárených strán.

Každé hrdlo si však nemôže zakričať tak, ako sa mu ráči.

NHL dodržiava v rokovaniach prísne pravidlá. Jedinými mužmi, ktorí sa môžu vyjadrovať, sú komisár Gary Bettman a jeho zástupca Bill Daly. Majitelia a ich zamestnanci z kancelárií musia mlčať, inak im hrozí mastná pokuta. Jednu takú vyfasoval aj viceprezident Red Wings, Jimmy Devellano, ktorý v septembri prirovnal kluby NHL k rančom a hokejistov k dobytku, ktorý sa na statkoch majiteľov pasie.


Jimmy Devellano (David Guralnick, The Detroit News)


To u NHLPA sú rečnícke možnosti slobodné. Jej členovia, teda hokejisti, sa môžu vyjadrovať kdekoľvek a pred kýmkoľvek, a vôbec nemusia používať žiadne skryté významy a klásť si pred ústa servítky.

Počas výluky teda nastala zaujímavá situácia. Predstavy majiteľov môžu byť reprodukované len cez distingvované komentáre Bettmana a Dalyho, zatiaľ čo hokejisti cítia voľnosť a s vervou sa opierajú do všetkého, čomu sa za riadnej sezóny pokorne prispôsobujú a čo im inak (záhadne) neprekáža.

Prerozdelené vyjadrovacie pozície medzi majiteľmi klubov a hráčskymi odbormi už stihli priniesť radu nevšedných vyhlásení. A keďže komentovať môže iba jedna strana, zaručené recepty na vyriešenie všetkých súčasných rébusov pochádzajú od tých, ktorí sa o problémy majiteľov bežne nestarajú.

Áno, tými novodobými glosátormi, ba až humoristami, sú hokejisti NHL.

O tom, že hokejisti nie sú rečníci a ani patrične vzdelaní odborníci na vyjednávanie alebo chod klubov, snáď ani netreba polemizovať. Je však dôležité pripomenúť, že vo svojich vyjadreniach sa patrične odlišujú. Inak vystupuje grobian, inak špekulant, no a inak hokejista, ktorý sa chce pochlapiť znalosťami.

Medzi grobianmi, ktorí NHL kritizujú bez akejkoľvek servítky a s bežným užívaním nadávok, dominuje Danny Cleary. Tento útočník Detroitu sa predviedol najmä koncom augusta, kedy v rozhovore pre server MLive.com prirovnal nový návrh kolektívnej zmluvy z dielne NHL k svini s rypákom pomaľovaným rúžom.

Ďalšou perličkou sa o dva mesiace neskôr prezentoval Patrick Marleau zo San Jose. Ten sa vo vysielaní rádia SiriusXM nechal počuť, že NHL zrušila novembrové zápasy už v lete, no oficiálne vyhlásenie si nechala až na záver októbra. S takouto konšpiračnou teóriou je Marleau bezpečným prototypom špekulantov.

Nakoniec tu máme hráčov, ktorí sa snažia priniesť akési znalecké podnety. K tým najnovším patrí vyjadrenie útočníka Shawna Thorntona z Bostonu, ktorý v nedávnom vysielaní regionálnej televízie CSN New England uviedol, že komisár Bettman síce zarába osem miliónov USD ročne, no kvôli nutnosti uhradiť vstupný poplatok vo výške 250 tisíc USD nechal zrušiť nastávajúci zápas Winter Classic. Myšlienka je to síce zaujímavá, no Thorntonovi očividne ušlo, že spustenie prípravy Winter Classic bolo založené na splátkovom kalendári medzi NHL a michiganským mestom Ann Arbor, čo v rozmenení na drobné znamená, že vedenie ligy by v prípade nezrušenia príprav muselo len na poplatkoch uhradiť ďalšie dva milióny a 650 tisíc USD.

Je síce pravdou, že hokejisti NHL cítia potrebu obviňovať majiteľov, ktorí im neumožňujú hrať hokej, no tiež platí, že ani oni sami momentálne nerobia to, na čo sú ich priaznivci zvyknutí. Mali by si preto zásadne uvedomiť, že fanúšikovia ich obdivujú pre ich výkony na ľade a nie výstupy za mikrofónom.

Samozrejme, vyjadrenia, ktorými hokejisti častujú prebiehajúce rokovania medzi NHL a ich odborovou organizáciou, sa môžu stretávať s pozitívnym ohlasom ich sympatizantov. Pokiaľ však človek stojí na strane záujmov súťaže, hráči môžu v jeho očiach prichádzať o rešpekt a oslabovať tak aj samotnú pozíciu NHLPA. Boli to totiž jej čelní predstavitelia, ktorí sa pozastavovali a pozastavujú nad tým, že súťaž sa k nim správa akosi odmerane. Pri prihliadaní na niektoré vyjadrenia hokejistov sa však niet čomu diviť.

Ak hokejisti požadujú viac rešpektu zo strany majiteľov, ba ešte viac podpory verejnosti, mali by si zatvoriť ústa a vyjadrovanie ponechať len na svojich čelných a odborne vzdelaných predstaviteľov.

A majitelia? Tešme sa, čo nám povedia oni. Na ich vyjadrenia si však počkáme do konca výluky.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.