Nostalgické víťazstvo nad Montreal Canadiens

MARTIN UŽÁK | 11.12.2010

V nočnom stretnutí NHL porazili Detroit Red Wings na vlastnom ľade Montreal Canadiens 4:2 a prepracovali sa na tretie miesto v NHL. Tu je desiatka zaujímavých útržkov a poznámok zo zápasu.

Niklas Kronwall po svojom góle do siete Canadiens (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings; 10.12.2010)

Bez Webera a Drapera... Prestížneho duelu sa na vlastnej koži nakoniec nezúčastnili hosťujúci bek Yannick Weber, podávajúci v poslednom období výborné výkony, a ani domáci center Kris Draper, ktorý veľkú väčšinu prebiehajúceho ročníka vynechal pre zranenie. Webera nahradil v zostave Habs obranca P. K. Subban, vracajúci sa po troch zápasoch strávených na tribúne, Drapera vo štvrtej lajne Wings vystriedal zasa Drew Miller. Červeným krídlam chýbal i Mike Modano, laborujúci so zranením zápästia, na strane Canadiens pre poranenie v hornej časti tela nehral Scott Gomez a obranca Andrei Markov, ktorý v aktuálnom ročníku pre vážne zranenie kolena už viac nenastúpi.

Atmosféra "Original Six"... Jediný tohtosezónny duel mužstiev z éry "Originálnej šestky" sa niesol v ohromnej atmosfére, ktorej v Joe Louis Arene dopomohlo i množstvo fanúšikov z Montrealu. Oba tábory bolo počuť počas celého duelu, veľký vzájomný rešpekt a veľkoleposť každého okamihu sa u zápasov týchto tímov nestráca ani napriek tomu, že spolu v posledných rokoch hrávajú zväčša len jediný raz za celý ročník. "Slávnostnejšie" pôsobila i Karen Newman, celá odetá v čiernom, ktorá tradične zaspievala kanadskú a americkú štátnu hymnu.

Vynikajúci Carey Price... Price vstúpil do stretnutia úžasne a bol hlavným dôvodom, pre ktorý sa Habs držali väčšinu duelu domácim na dostrel. Okrem rady skvelých zákrokov (najmä z prvej tretiny) predviedol i výbornú rozohrávku a prácu s hokejkou, s ktorou je v NHL momentálne bezkonkurenčne najlepší. Na svoje 18. víťazstvo v tejto sezóne však nedosiahol - udržal si v tomto smere síce prvé miesto v poradí brankárov celej súťaže, no jeho dnešný súper Jimmy Howard sa na neho svojím 16. triumfom dotiahol.

Súboj gólmanov pre Howarda... Mladý brankár Detroitu zatienil svojho kolegu v bránke Habs najmä vďaka výkonu v tretej tretine, keď pochytal 18 z 19 striel súpera. Podobne ako Price, i Howard predvádzal úžasné zákroky po celý priebeh duelu, menej práce mal len v druhej polovici prvej časti hry a na začiatku druhej tretiny, kedy počas časového úseku 14 minút a 30 sekúnd zasahoval iba dvakrát. Puk za jeho chrbát dostali len Travis Moen a Benoit Pouliot. Moen využil nečakaný odraz kotúča od mantinelu a v 12. minúte poslal Habs do vedenia 0-1, Pouliot skóroval tvrdou strelou spomedzi kruhov v závere 48. minúty, kedy znižoval na 2-3 z pohľadu hostí.

Únavných 10 minút... Montreal doplatil na päť vylúčení v rade, ktoré sa pod jeho výkon v prvej polovici zápasu výrazne podpísali. Dohromady strávil v oslabení celkom 10 z úvodných 40 minút, čím trpeli najmä vyťažovaní beci Jaroslav Špaček, Josh Gorges a Hal Gill. Prvý kľúčový moment prišiel na konci úvodnej časti hry, kedy sa Habs dopustili dvoch útočných faulov v rozmedzí deviatich sekúnd, čím poslali Wings do dlhej presilovky o dvoch hráčov. Po obrovskom nápore ju v absolútnom závere prvej periódy využil Nicklas Lidström a necelé dve sekundy pred jej koncom vyrovnal na 1:1. Do vedenia išlo domáce mužstvo v 24. minúte, keď Price nevidel strelu Niklasa Kronwalla.

Fantázia v pohybe... Jedným z najlepších hráčov na ľade bol okrem oboch brankárov i Pavel Daciuk, autor víťazného gólu, odpovedajúceho na stupňujúci sa korčuliarsky um hosťujúceho tímu, ktorý bol v hre piatich proti piatim Detroitu viac ako vyrovnaným súperom. Na 3:1 zvyšoval ruský kúzelník v polovici 36. minúty, krátko po tom, čo Habs nevyužili svoju jedinú presilovku v zápase. Išlo teda o jeden z kľúčových okamihov celého súboja, po ktorom bol Daciuk právom vyhlásený za prvú hviezdu (nasledovali ho Danny Cleary a Jimmy Howard).

113 streleckých pokusov... Celkom 5 vylúčení v úvodných 22 minútach a sústavný tlak Wings spôsobili, že Canadiens sa pod stratou veľkých síl vrátili späť do hry až okolo 25. minúty. Tretia tretina sa však niesla už iba v ich réžii, Wings stratili agresivitu a obstojné korčuľovanie, čo však hostia využili len jediným gólom. Skóre na konečných 4-2 tak strelou do prázdnej bránky uzavrel Patrick Eaves, čo bol zároveň predposledný, 112. strelecký pokus v zápase. Habs vďaka dominancii v 3. tretine prestrieľali Červené krídla pomerom 38-32, ďalších 22 pokusov (po 11 na oboch stranách) bolo zblokovaných a zvyšných 21 (až 17 od domáceho tímu) priestory bránok minulo.

Clearyho "prilepená" hokejka... V 17. minúte a prebiehajúcej druhej presilovke Red Wings sa pri dobiedzaní do bránky Careyho Pricea domácemu Danny Clearymu "zasekla" v brankárovej lapačke hokejka, a to až takým spôsobom, že ju nebolo možné vytiahnuť. Price s Clearym tak zviedli komickú preťahovanú, ktorú ukončilo až prerušenie hry zo strany rozhodcov. Len krátko predtým, na začiatku 15. minúty, sa po tvrdom hite Briana Rafalskiho z ľadu ťažko dvíhal hosťujúci Tomáš Plekanec, ktorý sa našťastie nezranil. A aby zaujímavostí nebolo málo, tak zápas okrem Kanaďana Toma Kowala pískal i Marcus Vinnerborg, švédsky arbiter a vôbec prvý európsky rozhodca v histórii NHL.

Upevnenie pozície na čele... Red Wings sa dnešným víťazstvom v tabuľke celej NHL dostali ako pred Montreal, tak i pred Washington a momentálne trónia na tretej priečke súťaže, zaostávajúc tri body za Pittsburghom a dva za Philadelphiou. Penguins i Flyers však odohrali už 30 duelov základnej časti, čo stavia Detroit s priemerom 1,44 bodu na zápas do pozície najúspešnejšieho tímu aktuálnej sezóny. Krídla dnes zvíťazili po prvýkrát po troch prehrách v rade a s 39 bodmi si s odstupom udržujú prvú pozíciu vo vlastnej divízii a celej Západnej konferencii.

Pokračuje sa už zajtra... Canadiens sa po dnešnom zápase pripravujú na zajtrajší súboj v Toronte s miestnymi Maple Leafs, zatiaľ čo Red Wings odcestujú do neďalekého Newarku, aby si zmerali sily s New Jersey. Pre Detroit to bude už tretí duel za posledné štyri dni, no únavné vystúpenie čaká i na samotných Diablov, ktorí dnes v noci podľahli na ľade Ottawy miestnym Senators v pomere 2-3. O zápase s Devils, momentálne druhým najhorším tímom celej NHL, Vás bude blog Hockeytown Blog informovať taktiež.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.