No-trade a no-move klauzuly pre sezónu 2010/11

MARTIN UŽÁK | 11.09.2010

Keďže súpiska Detroit Red Wings pre blížiacu sa sezónu 2010/11 je už takmer uzavretá, možno na ňu začať nazerať z rôznych uhlov pohľadu. Tento článok sa zameriava na zaujímavosť, ktorá má v dnešnom severoamerickom športe veľký význam, a síce „no-trade” a „no-move” klauzuly v hráčskych kontraktoch.

Zľava doprava: Tomas Holmstrom, Pavel Daciuk, Brian Rafalski (Dave Reginek, Detroit Red Wings; 05.03.2010)

„No-trade klauzula” (ďalej NTC) je osobitný zmluvný dodatok, ktorý upravuje vzťah hráča a jeho zamestnávateľa k prípadnému odchodu z mužstva. Táto klauzula býva riadnou časťou hráčskeho kontraktu, pričom hokejista a jeho zamestnávateľ ju dohadujú pri podpise novej zmluvy.

NTC je pomerne populárna, no stále je iba tou slabšou odnožou „no-move” klauzuly (ďalej NMC), ktorá je príznačná pre kontrakty najväčších hviezd. Rozdiely medzi oboma dodatkami sú značné. Hokejista s NTC síce nemôže byť vymenený bez svojho súhlasu, ale klub ho môže umiestniť na waiver listinu a poslať do nižšej súťaže, ktorou je obvykle AHL. Naproti tomu NMC klauzula je jednoznačnejším dodatkom, pretože hokejista, ktorý ju má zakomponovanú vo vlastnej hráčskej zmluve, nemôže byť klubom bez svojho súhlasu ani vymenený, ani umiestnený na waiver listinu, a ani poslaný na farmu.

V súčasnom kádri Detroit Red Wings možno nájsť šesť hokejistov, ktorí majú vo svojich kontraktoch zakomponovanú klauzulu o ich prípadnej vymeniteľnosti. Poďme sa teda pozrieť na to, ktorí hráči Red Wings to sú a aké klauzuly tohto druhu vo svojich hráčskych kontraktoch majú.

Najkomfortnejšiu NTC majú kontrakty veteránov Tomasa Holmströma, Krisa Drapera a Briana Rafalskiho. Samozrejme, tento ich status je spojený aj s historickou úspešnosťou a prínosom pre mužstvo. Holmström a Draper získali dovedna dve zlaté olympijské medaily a osem prsteňov za víťazstvo Stanley Cupu. Bolo by teda prekvapením, ba až sklamaním, ak by obaja neukončili svoje bohaté kariéry v Hockeytowne. Rafalski má NTC od svojej úvodnej detroitskej sezóny 2007/08, na ktorú prišiel ako náhrada za Mathieua Schneidera a výrazne prispel k zisku Stanley Cupu. Rafalski je v Michigane doma - narodil sa v Dearborne, čo je jedna z častí metropolitnej oblasti Detroit. U Red Wings navyše plní rolu kľúčového ofenzívneho obrancu, takže jeho odchod inam sa javí ako vylúčený.

Štvrtým hokejistom do partie je ofenzívne zdatný a neoblomný veterán Todd Bertuzzi, ktorý má vo svojej zmluve s Red Wings plnohodnotnú NTC klauzulu na blížiaci sa ročník 2010/11 a upravenú NTC klauzulu na sezónu 2011/12. Podobne ako Bertuzzi je na tom aj útočník Daniel Cleary. Clearyho NTC klauzula vyprší 30 dní pred uzávierkou prestupov 2012, pričom do skončenia tretieho ročníka platnosti jeho aktuálne platnej zmluvy (2012/13) už nepokračuje.

Posledným hokejistom „Červených krídel“ s dodatkom tohto druhu je Pavel Daciuk, ktorý je držiteľom najhonosnejšej zmluvy v mužstve. Tento ruský kúzelník je jediným hráčom klubu s luxusnou NMC klauzulou, ktorá mu vyprší po sezóne 2010/11. Daciukova NMC prejde na zostávajúce tri roky jeho kontraktu s Red Wings do podoby tzv. modifikovanej NTC klauzuly. Modifikovaná NTC klauzula znamená, že klub môže jej držiteľa poslať na farmu aj bez toho, že by ho musel najskôr umiestniť na waiver listinu a dať k dispozícii iným klubom.

Predstava, že by Detroit Red Wings posielali spomínaných hráčov na farmu a pýtali od nich súhlas na výmenu, sa momentálne javí ako úsmevná až nezmyselná. Klauzuly NTC a NMC však majú svoj význam. Tento význam väčšinou nadobúdajú až vtedy, keď v klube nepanuje spokojnosť s hráčovými výkonmi. Red Wings mali v posledných rokoch šťastie, že sa touto problematikou nemuseli zaoberať. V profesionálnom športe je však možné absolútne všetko. Koniec koncov, stačí si spomenúť, akou príťažou sa stal dodatok NMC v kontrakte, ktorý mal podpísaný kanadský obranca Sheldon Souray s klubom Edmonton Oilers.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.