Návrat Detroit Red Wings z Kalifornie

MARTIN UŽÁK | 05.12.2010

Sú to len necelé dve hodiny, čo Red Wings ukončili svoje trojzápasové turné na klziskách súperov z Pacifickej divízie a pripravujú sa na návrat domov do Detroitu. Z ďalekej Kalifornie si po dvoch víťazstvách a jednej porážke v predĺžení odnášajú celkom 5 bodov, vďaka ktorým zostávajú na čele vlastnej Centrálnej odnože, v popredí Západnej konferencie i na tretej priečke v celej súťaži. Tu je krátke pripomenutie posledných troch vystúpení Červených krídel, zhrnutie celého úspešného tripu a program na najbližšie dni.


Zľava doprava: Johan Franzén, Tomas Holmström, Pavel Daciuk (Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Sharks vs Red Wings 3:5 (30.11.2010)

Prvá konfrontácia Detroitu s tímom, ktorý ho vlani vyradil z bojov v play-off, sa skončila výborne. Red Wings perfektne využili viaceré zranenia Sharks v defenzíve (domácim chýbali traja obrancovia základnej zostavy) a dokráčali k víťazstvu v stretnutí, v ktorom ani raz neprehrávali a od úvodného gólu Dana Clearyho z piatej minúty kontrolovali svoje vedenie. Wings tak zakončili úžasný november 2010, mesiac, v ktorom vyhrali 80 % svojich zápasov a boli najlepším tímom NHL. Víťazstvo v San Jose zároveň znamenalo, že Detroit i vo štvrtom prípade v aktuálnej sezóne triumfoval trikrát v rade po tom, čo podľahol v riadnom hracom čase (naposledy 24. novembra, 1-5 v Atlante).

HP Pavilion, domácu arénu Žralokov, sprevádzali v počiatkoch dňa problémy s osvetlením, pre ktoré museli obe mužstvá vynechať ranné rozkorčuľovanie. Menší výpadok zaužívanej prípravy sa však na Krídlach neprejavil, v stretnutí výborne využívali šírku a hĺbku útočného pásma, neskúsenosť mladej domácej obrany, výborne kontrolovali puk a vytvárali si neustály pozičný tlak. I z toho dôvodu Sharks často zlyhávali a strácali obrovské množstvo pukov (celkom 17 proti 8 kotúčom Wings). Stretnutie sa nakoniec stalo prezentáciou umenia "Euro Twins" - Henrik Zetterberg i Pavel Daciuk na ľade žiarili, starali sa o nádherné góly a právom boli vyhlásení za prvé dve hviezdy duelu. Hank nazbieral celkom štyri body (2+2), Pav pridal tri (1+2). Výborne hrali i Valtteri Filppula a Brian Rafalski.

Ducks vs Red Wings 0:4 (03.12.2010)

Anaheim sa po Phoenixe a Calgary stal tretím tímom, s ktorým nastúpili Red Wings už do celkom troch stretnutí. Dnes sa teda aj napriek slabšiemu hernému prejavu tešili i do tretice, a to najmä vďaka skvelému výkonu brankára Jimmyho Howarda, ktorý pochytal všetkých 41 striel domácich a zaznamenal druhé čisté konto v sezóne (znova v zápase s Ducks). Howardových 28 výhier z posledných 34 štartov v základnej časti je zároveň najlepšou bilanciou spomedzi gólmanov v celej NHL. Nemožno však opomenúť ani domáceho Jonasa Hillera, ktorý i napriek štyrom inkasovaným gólom predviedol efektnú radu dobrých zákrokov. Wings tak natiahli svoju šnúru víťazstiev už na 4 zápasy. Celý súboj (i s prestávkami) trval iba 126 minút, čo bol zo všetkých 378 stretnutí základnej časti, ktoré sa dovtedy v priebehu sezóny 10/11 v NHL odohrali, vôbec "najrýchlejší" počin.

K tretiemu víťazstvu Red Wings za sebou na klziskách súperov prispel i Henrik Zetterberg, ktorý asistoval pri druhom góle svojho tímu a zaknihoval svoj jubilejný 500. bod v súťaži. Skóre duelu otváral už po 69 sekundách hry Johan Franzén (z vôbec prvej strely Krídel), ktorému sa v zápasoch proti Anaheimu podarilo skórovať už sedemkrát za sebou. Výborne hrali i Valtteri Filppula a Brian Rafalski, solídnym defenzívnym výkonom sa prezentoval Jonathan Ericsson. Detroit v tomto stretnutí do značnej miery využil šírku a kvalitu svojho kádra, pretože i napriek jednoznačnému skóre neodohral najlepší duel, čo priznali ako tréner Mike Babcock, tak i samotní hráči. Do svojej typickej kontroly puku sa dostali Red Wings až v záverečnej tretine, dovtedy sa spoliehali najmä na aktívny tlak smerom do domácej brány.

Kings vs Red Wings 3:2 po predĺžení (04.12.2010)

Záverečný kalifornský duel zakončili Wings v Los Angeles, keď po tretíkrát v ročníku nastúpili na dva zápasy za dva dni. Dotiahnuť svoje turné do plného zisku šiestich bodov sa im nakoniec nepodarilo, keď inkasovali po strate puku v útočnom pásme a následnom brejku a tvrdej strele Anžeho Kopitara v poslednej minúte predĺženia. I napriek náročnejšiemu programu odohrali Krídla slušný zápas, v ktorom (najmä) v prvej a tretej tretine dostatočne kontrolovali hru. Výraznou postavou stretnutia, ktorého sa zúčastnil napr. aj Wayne Gretzky, bol domáci gólman Jonathan Quick, ktorý si pripísal 27 úspešných a často famóznych zákrokov. Wings nastúpili v bráne s uzdraveným navrátilcom Chrisom Osgoodom, ktorý chytal po prvýkrát od 30. októbra (domáce víťazstvo 5-2 s Predators).

Okrem solídneho Osgooda, ktorý v riadnej hracej dobe inkasoval len z dvoch tečovaných pokusov, sa do zostavy vrátil i doliečený center Kris Draper, nastupujúci vôbec po prvýkrát v aktuálnom ročníku (odohral niečo cez 5 minút). Wings môže mrzieť hlavne úvod druhej časti hry, kedy Ozzie vyťahoval puk zo svojej svätyne po prvých dvoch strelách Kings: hostia totiž naozaj výborne kontrolovali tempo hry, úvod tejto tretiny však nezachytili a Králi zo svojho tlaku vzorne ťažili. Los Angeles navyše naďalej zostávajú jediným mužstvom súťaže, ktoré na domácom ľade neinkasovalo ani v jedinom oslabení (i s dnešnými dvomi nevyužitými presilovkami Detroitu sa početnej výhode súpera ubránili už v 43 prípadoch). Súboj dvoch najlepších defenzív Západnej konferencie zvládli lepšie domáci i vďaka vhadzovaniam, na ktorých kraľovali jednoznačným pomerom 40 ku 22 (17 ku 7 v záverečnej tretine).

Hodnotenie tripu a program na najbližšie dni

Zisk piatich zo šiestich dostupných bodov možno i napriek prehre v záverečnej časti turné hodnotiť mimoriadne úspešne. Wings vyhrali celkom 9 z posledných 12 stretnutí (z toho len jediný raz odchádzali bez bodu) a s 37 zápismi trónia na treťom mieste celej NHL, len jediný bod za dvojicou lídrov z Pittsburghu a Washingtonu, ktorí však majú odohrané až o štyri zápasy viac. S 24 stretnutiami sú Wings spolu s Vancouver Canucks a New York Islanders mužstvom, ktoré má v lige najmenší počet duelov, a tak s priemerom 1.5 bodu na zápas, ktorý udržujú už viac ako týždeň, sú "aspoň" najúspešnejším tímom NHL. Výborná forma Červených krídel sa ani po necelých dvoch mesiacoch novej sezóny nevytráca a mužstvo má i naďalej ročník 10/11 rozbehnutý na finálnu sumu o približne 120 bodoch v základnej časti.

V troch stretnutiach u súperov z Pacifickej divízie sa Detroit tešil veľkej podpore svojich fanúšikov, ktorých má v Kalifornii (a vôbec v južnej časti USA) skutočne dostatok. V každom zápase ich bolo vidieť, cítiť i počuť, čo tímu samozrejme vždy dodáva potrebný komfort. Vo všetkých troch dueloch sa Wings prezentovali kvalitnými výkonmi v defenzíve, skvele chytal Jimmy Howard, v dnešnom stretnutí s Kings zasa nesklamal Chris Osgood. Ani v jednom súboji nefaulovali Krídla viac ako dvakrát, čím vďaka skvalitneniu hry v oslabení dosiahli v tejto hernej činnosti na vynikajúcu úspešnosť 83 %. Negatívom boli dozaista vhadzovania, ani v jednom zápase totiž nebol Detroit lepší ako jeho súper a najmä v poslednom meraní síl v Los Angeles bol tento rozdiel veľmi badateľný.

Okrem gólmanov predviedli výborné výkony i beci Brian Rafalski a Jonathan Ericsson, v ofenzíve dominoval okrem Pavla Daciuka s Henrikom Zetterbergom aj druhý útok Wings, momentálne hrajúci v zložení Johan Franzén - Valtteri Filppula - Todd Bertuzzi. Daciuk bodoval už štyri zápasy v rade a na práve skončenom tripe zaznamenal celkom 5 bodov za gól a štyri asistencie. Podobne je na tom i Zetterberg (2+3), tri body v troch zápasoch si na svoje konto pripísali Rafalski, Danny Cleary, Filppula a Franzén, gólom sa presadili Bertuzzi, Patrick Eaves a Tomas Holmström.

Red Wings to skrátka naozaj ide a na svoje úspešné vystúpenia budú chcieť nadviazať i v najbližších 9 dueloch, z ktorých až 7 odohrajú v domácej Joe Louis Arene. Už zajtra v noci si opäť zmerajú sily so San Jose Sharks, v stredu 8. decembra nastúpia druhýkrát v rade proti Nashville Predators a potom ich čakajú dva veľké víkendové zápasy v priebehu dvoch dní, na ktoré sa znova zameriame i slovom. Najskôr to bude domáci súboj s Montreal Canadiens a následne i ďalší prestížny zápas, v Newarku, s miestnymi New Jersey Devils. Zostaňte u všetkého podstatného.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.