Na štarte juniorských majstrovstiev sveta 2011

MARTIN UŽÁK | 26.12.2010

Úvodným stretnutím medzi výbermi Nemecka a Švajčiarska odštartujú v amerických mestách Buffalo a Lewiston 35. juniorské majstrovstvá sveta. Prestížneho turnaja dvadsaťročných a mladších hokejistov sa zúčastnia aj štyria mladíci draftovaní tímom Detroit Red Wings. Poďme si ich teda predstaviť.

Teemu Pulkkinen (Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Callahan, Mitchell (USA)... Devätnásťročný výbušný hokejista dostal pozvánku do reprezentačného kempu po prvýkrát v kariére a vzhľadom na vynikajúce aktuálne výkony sa z 35-členného kádra prebojoval až do finálnej zostavy. Callahana draftovali Red Wings v roku 2009 zo 180. pozície a na turnaji bude jediným hokejistom, ktorý má s Detroitom podpísanú nováčikovskú zmluvu. Tento menší forvard pôsobí tretím rokom v tíme Kelowna Rockets (WHL). V 33 zápasoch prebiehajúceho ročníka získal 33 (15+18) bodov a 62 trestných minút. Viac ste sa o ňom mohli dočítať v článku Aktuálne z tábora mladíkov Red Wings.

Järnkrok, Calle (Švédsko)... Järnkrok mal byť jedným z najžiadanejších hokejistov posledného draftu, no vzhľadom na menšie problémy zo záveru predošlého ročníka klesol v hodnotení skautov, čo využili dôverčiví Red Wings a siahli po ňom z 51. pozície. Tento devätnásťročný útočník pôsobí druhým rokom vo švédskej Elitserien, v tíme Brynäs IF Gävle. V prebiehajúcej sezóne získal v 30 dueloch 18 (9+9) bodov a v bodovaní mužstva mu patrí šiesta pozícia. Je tiež druhým najlepším strelcom svojho tímu. Vzhľadom na výborné výkony z predošlých turnajov švédskych výberov by mal byť jedným z ťahúňov Tre Kronor.

Nestrašil, Andrej (Česko)... Devätnásťročný pravý krídelník bol "Červenými krídlami" draftovaný v roku 2009 zo 75. pozície. Na turnaji by mal byť jednou z opôr českého tímu, a to i z toho dôvodu, že na šampionáte si zahral už vlani. Vtedy pomohol gólom a šiestimi asistenciami v šiestich dueloch k siedmemu miestu a záchrane v elitnej kategórii MS. Tento pražský rodák má momentálne vynikajúcu formu. V drese svojich Prince Edward Island Rocket (QMJHL) dosiaľ zaznamenal 36 (13+23) bodov a je najproduktívnejším hráčom mužstva. V doterajšom priebehu sezóny 2010/11 nebodoval len v šiestich z 29 zápasov.

Pulkkinen, Teemu (Fínsko)... Pulkkinenova pozícia na drafte 2010 mala byť rovnako ako u Järnkroka vyššia, no "Červené krídla" potešilo, že tento mladý fínsky forvard bol k dispozícii ešte vo štvrtom kole, kde po ňom siahli zo 111. miesta. Pulkkinen v priebehu šampionátu oslávi svoje devätnáste narodeniny. V aktuálnej sezóne sa definitívne udomácnil v mužstve Jokerit Helsinki a po 32 odohratých súbojoch má na konte 29 (10+19) kanadských a 13 plusových bodov. Patrí mu druhá priečka v bodovaní tímu a desiata v celej SM-Liige. Na šampionáte by sa mal prezentovať svojimi preslávenými streleckými schopnosťami.

Okrem menovanej štvorice talentov sa na šampionáte ukážu aj Uwe Krupp a Jiří Fischer. Obaja niekdajší zadáci Red Wings budú na turnaji zastávať rolu asistentov trénera. Krupp spolupracuje s nemeckým koučom Ernstom Hofnerom a Fischer s českým kormidelníkom Miroslavom Přerostom.

O konečnú nomináciu na šampionát bojovali aj ďalší dvaja mladí hokejisti, ktorých práva vlastnia Red Wings. V prípravných kempoch svojich tímov však neuspeli.

Nabitý káder kanadského výberu zostal zatvorený pre Rileyho Sheahana, prvú voľbu Red Wings z draftu 2010. Devätnásťročný forvard neuspel v 43-člennom kempe "Javorových listov" aj pre slabý štart do ročníka CCHA v tíme Notre Dame Fighting Irish, kde v 16 zápasoch prebiehajúcej sezóny dosiaľ neskóroval.

Do záverečnej nominácie Švédska sa neprebojoval Adam Almquist, aktuálne štvrtý najvyťažovanejší zadák tímu HV 71 Jönköping zo švédskej Elitserien. Almquist, ktorého Detroit draftoval v roku 2009 z 210. pozície, neuspel v kempe švédskeho juniorského výberu už druhý rok v rade.

Osobitnou kapitolou je zákaz štartu pre českého brankára Petra Mrázeka, piatu voľbu Red Wings z draftu 2010. O jeho kontroverznom prípade sa dočítate v článku Komentár: Kauza Petr Mrázek & Adam Polášek.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.