Mr. Hockey nabral druhý dych. Ukáže sa v Joe?

MARTIN UŽÁK | 25.07.2015


Gordie Howe v Saskatchewane (Liam Richards, Associated Press; 06.02.2015)


Koncom októbra minulého roka ho zasiahla silná mŕtvica, po ktorej stratil niektoré funkcie v pravej časti tela. V pokročilom štádiu stareckej demencie, s častými výpadkami pamäte, bolesťami chrbta, bez možnosti pohybu a schopnosti dobre rozprávať bol v takom vážnom stave, že jeho príbuzní plánovali pohreb.

Gordie Howe, synonymum nezlomnosti a všestrannosti, žil v tom čase v dome svojej dcéry Cathy v texaskom meste Lubbock. Rodinní príslušníci za ním prichádzali, aby nepremeškali žiaden okamih. Pred médiami dávali najavo, že počítajú s najhorším. Predsa len, Gordie mal 86 rokov a niektoré zdravotné problémy, ktoré jeho celkové zdravie ešte zhoršovali, sa s ním bezútešne vliekli už roky.

V tom prišla pomocná ruka od mexickej kliniky, ktorá sa špecializuje na liečbu kmeňovými bunkami. Táto liečba nie je povolená v USA ani Kanade; Severoameričania ju chodia absolvovať hlavne do Mexika, Ruska a Kazachstanu. Keď už bola Gordieho rodina zúfalá, stálo to aj za rozporuplnú injekciu so 100 miliónmi kmeňových buniek, ktoré dokážu nahrádzať iné typy buniek a zlepšiť tým funkčnosť a zdravie organizmu.

Pokiaľ ste o tomto zákroku čítali (pozornosť sa mu venovala v USA i Kanade, v krátkosti bol rozoberaný aj v Česku), mohli ste natrafiť na články alebo diskusie, ktoré tento druh liečby obhajovali či zatracovali, alebo pôsobili dojmom pochybného PR obsahu, ktorý bol reklamou pre podobné kliniky a farmaceutické spoločnosti. Jedným z dôvodov rozporuplných názorov na túto liečbu je totiž skutočnosť, že kmeňové bunky sa neraz získavajú z mŕtvych plodov, čo mnohí odborníci i laici považujú za neetické.

Tak alebo onak, v tomto článku odznie iba to, že Gordiemu liečba kmeňovými bunkami očividne pomohla, znova ho postavila na nohy, umožnila mu začať rozprávať a dovolila mu nielen prežiť, o čo v podstate išlo, ale aj zvýšiť kvalitu jeho života a dať mu šancu, aby si svoj život mohol užívať.

Mr. Hockey skrátka pookrial. Časom sa napokon prestalo hovoriť o tom, kým kedysi bol. Miesto toho sa o ňom opäť začalo hovoriť v prítomnom čase - opäť sa začalo hovoriť o tom, kým ešte stále je.

Hovorilo sa o tom v jeho rodnom Saskatoone, kam odletel vo februári tohto roka, aby bol uctený zástupcami mesta i legendami kalibru Waynea Gretzkyho, Bobbyho Hulla, Bretta Hulla a ďalších. Gretzky pri tejto príležitosti vyslovil to, čo vyslovil už mnohokrát: "Gordie Howe je najväčším hokejistom všetkých čias."

Hovorilo sa o tom v máji tohto roka pri slávnostnom oznámení plánu na dokončenie nového mosta, ktorý do roku 2020 spojí mestá Detroit a Windsor a bude niesť názov 'Gordie Howe International Bridge'.

Hovorilo sa o tom aj v lete, počas ktorého Gordie najskôr podstúpil druhú procedúru na onej mexickej klinike a následne odišiel žiť k svojmu synovi Murrayovi do Toleda, kde to má bližšie k ostatným rodinným príslušníkom, priateľom, a samozrejme, aj k štátu Michigan a svojmu srdcu blízkym Detroit Red Wings.

Gordie Howe je niekto, komu sa dostáva nevídanej pozornosti. Ťažko by ste hľadali hokejistu, ktorý ukončil svoju kariéru v drese Detroit Red Wings pred 44 rokmi a aj napriek tomu je stále tak nesmierne populárny, a to nielen v Detroite a štáte Michigan, ale v celej Kanade, Spojených štátoch i vo svete. Gordie Howe je v tomto smere celkom výnimočný. Veľká priazeň je však výsledkom toho, ako sa po celý život správal k svojmu okoliu. Často sa o ňom hovorieva, že pri osobnom kontakte s ním vám postačí 15 sekúnd, aby ste si ho obľúbili. Je to skrátka hokejový symbol nad symboly a zdvorilý džentlmen na pohľadanie.

Keď koncom októbra 2014 zasiahla Gordieho Howea silná mŕtvica, Detroit Red Wings a ich priaznivci prejavili svoju lásku k tomuto výnimočnému hokejistovi i človeku tak, ako sa to ani v NHL nevidí často. Len päť dní po jeho záchvate zdobili zamestnanci Red Wings domácu Joe Louis Arenu nálepkami, na ktorých stálo "Uzdrav sa, Gordie". Tieto odkazy sa objavili aj v rukách fanúšikov, ktorí ich počas zápasu s Los Angeles Kings pozdvihli nad hlavu, svojho hrdinu hlasno pozdravili a neskôr začali skandovať jeho meno, ako sa to za jeho éry robievalo v starej detroitskej hale Olympia, v Montreale a Toronte.

Gordie sledoval pozdrav fanúšikov z domu svojej dcéry v Texase. V Joe Louis Arene je po ňom pomenovaný jeden zo vstupov, jeho číslo 9 visí od prvého dňa jej otvorenia pod stropom. Má v nej dokonca sochu.

V máji tohto roka, ako sa jeho zdravie neustále zlepšovalo, odhalili jeho príbuzní odvážne plány, ktoré pre neho pripravili na najbližšie mesiace. Zatiaľ čo prvé dva ťažké kroky v podobe druhej procedúry v Mexiku a sťahovania do Toleda už zvládol, tretí krok by mohol urobiť v sezóne 2015/16. Mark Howe - jeho syn, bývalý hráč a dnes riaditeľ profesionálneho skautingu Red Wings - totiž uviedol, že Gordie by sa počas sezóny mohol objaviť v Joe Louis Arene, kam nezavítal od mája 2013 a série play-off proti Chicagu.

"Bolo by naozaj pekné, ak by sa nám podarilo dostať otca do Joe Louis Areny na zápas Red Wings," uviedol Mark Howe. "Radi by sme mu dali možnosť pozrieť si hokej naživo. Je to ďalší dôležitý krok, ktorý s ním chceme urobiť. Chceme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zlepšili kvalitu jeho života."

Len si predstavte, čo by pre Detroit Red Wings s ich posvätnou úctou k bohatej klubovej histórii znamenalo, ak by sa v Joe Louis Arene opäť objavil najlepší hokejista, ktorý kedy nosil ich dres.

Už len tá predstava hreje pri srdci.


Pozdrav fanúšikov pre Gordieho Howea, 31.10.2014


Podklady:
  • Howe 'comfortable and happy' after second treatment (Ken Campbell, The Hockey News; 09.06.2015)
  • Next for Howe: Move to Toledo, possible JLA visit (Helene St. James, Detroit Free Press; 14.05.2015)
  • Gordie Howe to move to Toledo, maybe to appear at the Joe (Ansar Khan, MLive; 14.05.2015)
  • 'Mr. Hockey' Gordie Howe gets his own bridge (John Gallagher, Detroit Free Press; 14.05.2015)
  • Gretzky and other legends pay tribute to Gordie Howe (Clare Clancy, The Globe And Mail; 06.02.2015)
  • Howe underwent stem cell clinical trial in Mexico (Helene St. James, Detroit Free Press; 19.12.2014)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.