Malá vojna Mikea Ilitcha a Petra Karmanosa

MARTIN UŽÁK | 11.11.2012

Michiganský veľkopodnikateľ Mike Ilitch sa teší patričnému športovému rešpektu. Detroit Red Wings, ktorých kúpil začiatkom osemdesiatych rokov, dokázal bravúrne vytiahnuť z mŕtvej éry, aby z nich postupne vybudoval jednu z najdominantnejších športových organizácií posledných dvoch desaťročí.

Ilitchove úspechy sú vskutku mimoriadne, kroky, ktoré k nim viedli, však neobdivuje každý. Dvakrát ich nemusí napríklad taký Peter Karmanos mladší, vlastník klubu Carolina Hurricanes.


Mike Ilitch a Peter Karmanos (Associated Press a Hockey Hall of Fame; koláž: Hockeytown Blog)


Ilitch a Karmanos majú veľa spoločného. Obaja majú juhoeurópske korene, obaja sa narodili a začali podnikať v Detroite, obaja toto mesto milujú a obaja sa stali miliardármi vďaka obchodom, ktoré rozbiehali od podlahy. Ilitch zbohatol vďaka svojej sieti pizzerií, Karmanosa preslávil predaj počítačového softvéru.

Pôvod oboch majiteľov sa podpísal aj pod ich veľmi podobné hokejové záujmy. Karmanos sa nikdy netajil svojou láskou k Red Wings a podobne ako Ilitch, aj on investuje milióny dolárov do mládežníckeho hokeja.

Z vlastností, ktoré týchto dvoch mecenášov odlišujú, je nutné spomenúť intenzitu, s akou sa venujú spolupráci s médiami. Zatiaľ čo Ilitch je tichší a zdržanlivejší, výrečný Karmanos pravidelne dáva najavo, ak sa mu niečo nepáči, pričom jeho vyjadrenia neobchádzajú ani témy spojené s Ilitchovými Red Wings.

Dlhoročné súperenie medzi Mikeom Ilitchom a Petrom Karmanosom už stihlo priniesť celý rad otvorených súbojov a pikantných stretov. Takto prebiehali ich najvýznamnejšie športové konfrontácie:


Leto 1974... Karmanos v druhom roku existencie svojej rastúcej spoločnosti Compuware začína s podporou mládežníckeho hokeja. Ilitchovmu reťazcu Little Caesars, ktorý sponzoruje väčšinu michiganských mladíkov, konkuruje agresívnym verbovaním trénerov a hokejistov (Jamal Greene; Sports Illustrated).

Júl 1995... Karmanosov klub Detroit Junior Red Wings, čerstvý to šampión OHL, musí opustiť Joe Louis Arenu. Zmluvu mu vypovedá Ilitch, a to bez udania dôvodu. Nahnevaný Karmanos preto vyhlasuje, že Ilitch si týmto spôsobom vylieva zlosť z porážky vo finále Stanley Cupu 1995 (Jim Irwin; Associated Press).

Leto 1996... Karmanos žiada NHL o presunutie tápajúcich Hartford Whalers do arény The Palace of Auburn Hills, ležiacej 44 kilometrov od Ilitchovej Joe Louis Areny. NHL túto požiadavku zamieta, Karmanos preto odchádza do Raleighu, kde vzniká klub Carolina Hurricanes (Jim Irwin; Associated Press).

Február 1998... Štrajk Sergeja Fiodorova sa končí po ponuke Hurricanes, ktorú Red Wings musia dorovnať. Karmanosova snaha o uchmatnutie hviezdneho obmedzene voľného hráča je neúspešná, Fiodorov zostáva v Detroite a za štyri mesiace zarába 28 miliónov dolárov (Mark Shapiro; Chicago Tribune).

Jún 2002... Ilitch a Karmanos na seba narážajú vo finále Stanley Cupu. V bojoch medzi Red Wings a Hurricanes je nakoniec úspešnejší Ilitch, ktorý sa raduje zo svojho tretieho pohára v priebehu šiestich rokov. Aby toho na rovnako súťaživého Karmanosa nebolo málo, v mužstve víťazov sa teší aj Sergej Fiodorov.

Jeseň 2010... Ilitch prejavuje záujem o kúpu basketbalových Detroit Pistons. Karmanos ho následne obviňuje, že jeho zámerom je presunúť Pistons do Joe Louis Areny a zanechať basketbalovú arénu The Palace of Auburn Hills prázdnu. Ilitch neskôr od kúpy Pistons odstupuje (George Malik; MLive.com).


Bohatá história svárov medzi Mikeom Ilitchom a Petrom Karmanosom mladším je vzornou ukážkou boja, v ktorom sa pod porážkou súpera nerozumie len športový úspech, ale aj obchodná a spoločenská prestíž. A to už sú oblasti, kde hrajú významnú rolu aj najbližší rodinní príslušníci týchto mecenášov.

V rámci obchodno-spoločenských stretov možno spomenúť jar 2005, kedy Karmanos prejavil (márny) záujem o väčšinový podiel v koncerne MotorCity Casino, patriacom Ilitchovej manželke Marian. Na jeseň 2008 si zasa získal pozornosť otvorený politický súboj medzi Ilitchovou dcérou Denise a Karmanosovou druhou manželkou Danialle.

Momentom, ktoré sa podpísali pod zrod alebo nárast tejto rivality, pritom nemusí byť koniec.

Ako vieme, Detroit Red Wings sa toto leto verejne uchádzali o služby Alexandra Siomina. 26 dní po otvorení trhu však prišla správa, ktorá zaskočila nielen Mikea Ilitcha. Boj o tohto neobmedzene voľného hráča nakoniec vyhrala Karmanosova Carolina, ktorá mu ponúkla jednoročný kontrakt na 7 miliónov dolárov. Zatiaľ čo Karmanos prežil aktívne leto a svoj klub posilnil, Ilitch nebývalo prepadol a žiadnu hviezdu nepriviedol.

Raz je v kurze jeden, inokedy druhý. V tejto malej vojne tomu tak bolo vždy.

Rivalita medzi Mikeom Ilitchom a Petrom Karmanosom občas môže pôsobiť žabomyším dojmom, no jedno veľké pozitívum sa jej nedá uprieť. Obe tieto osobnosti sa síce môžu predháňať v mocenských roztopašiach, no popri tom udržiavajú desaťtisíce pracovných miest, zviditeľňujú mládežnícky hokej a sypú milióny dolárov do pokladní detroitských nemocníc a projektov držiacich Detroit pri živote.

Pre jedno vyľudňované, schátrané a zadlžené mesto je aj takáto malá vojna dobrá.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.