Legendárne postavy z úzadia súčasnej NHL

MARTIN UŽÁK | 17.10.2010

Hlavnými tvárami NHL sú v prvom rade hokejisti. Po hráčoch sa dostáva veľkej pozornosti aj trénerom, generálnym manažérom, majiteľom. Čo však takí komentátori, hlásatelia a pracovníci arén? Nie sú až takí dôležití a neustále sa menia - poviete si možno. Ale u Detroit Red Wings je tomu presne naopak.

Nenastupujú do zápasov, nie sú členmi vedenia, trénerského tímu, manažmentu, ani administratívy. Aj napriek tomu sú dôležitými postavami, bez ktorých si dnešnú NHL nemožno predstaviť.

Ľudí, ktorých náplňou práce je starostlivosť o technický chod NHL alebo prinášanie toľko potrebných informácií, často míňa hlavné svetlo reflektorov. Sedia za mikrofónmi alebo klávesnicami, pôsobia ako predĺžené ruky na televíznych obrazovkách, prípadne si z každého zápasu berú len niekoľko krátkych minút slávy, počas ktorých zaspievajú hymnu, upravia ľad, alebo vyhlásia oznam pre priaznivcov.

Mnohé z týchto postáv sú nenápadné, svojou dlhoročnou prácou si však vydobyli rešpekt a pozornosť. Niekoľko takýchto postáv pracuje aj pre Detroit Red Wings a niekoľko z nich predstavuje aj tento článok.


Ken Daniels a Mickey Redmond (David Guralnick, The Detroit News)


Ken Daniels

Hlavný televízny komentátor Red Wings, pracujúci pre stanicu Fox Sports Detroit, čo je odnož národného kanála Fox Sports. Ken Daniels pôsobí v pozícii hlavného komentátora televíznych zápasov Red Wings od ročníka 1997/98. Pred získaním tohto miesta pracoval v podobnej pozícii v organizácii Toronto Maple Leafs, vďaka čomu ho miestami bolo počuť aj v slávnom programe Hockey Night in Canada. Daniels je v okruhu svojich kolegov považovaný za jedného z najtalentovanejších komentátorov.

Ken Kal

Hlavný komentátor rozhlasovej stanice, ktorej rádiové vysielanie možno naladiť v blízkosti 22 najväčších miest štátu Michigan, od Detroitu cez Grand Rapids až po kanadský London. Ken Kal pôsobí vo funkcii rozhlasového komentátora Red Wings od roku 1995, pričom 11 predošlých liet strávil v rovnakej pozícii na University of Michigan. Kal nahradil v tejto funkcii legendárneho komentátora Brucea Martyna. Jeho rozhlasovým partnerom je nemenej známy Paul Woods, ktorý za Detroit aj hrával.

Budd Lynch

Jedna z najväčších osobností svojho druhu v histórii NHL. Budd Lynch, deväťdesiattriročný rodák z kanadského Windsoru, pracuje pre Red Wings neuveriteľných 62 rokov, čo je v tejto organizácii bezpečný rekord. Lynch v Detroite začínal v roku 1949 ako komentátor, neskôr bol riaditeľom pre styk s verejnosťou a v roku 1985 prestúpil na pozíciu hlásateľa v Joe Louis Arene. V rokoch 1975 a 1985 chcel odísť do zaslúženého dôchodku, Red Wings ale zakaždým našli spôsob, ako ho vo svojom klube udržať.

Karen Newman

Profesionálna speváčka, pochádzajúca z Michiganu, ktorej náplňou práce je odspievanie štátnej hymny pred začiatkom domácich zápasov Red Wings. Karen Newman pracuje pre „Červené krídla” už viac ako dve desaťročia. V minulosti sa podobných úloh zhostila aj na tenisových turnajoch v Spojených štátoch, na ľade farmárskeho mužstva Grand Rapids Griffins, alebo na palubovke basketbalových Detroit Pistons. Mnohí fanúšikovia Red Wings ju považujú za najpríťažlivejšiu ženu v brandži.

Mickey Redmond

V súčasnosti najbližší spolupracovník Kena Danielsa, vtipný a priamočiary tieňový komentátor televíznej stanice Fox Sports Detroit. Ako analytik a spolukomentátor televíznych zápasov Red Wings pracuje už viac ako 26 rokov, čo je obdivuhodné aj preto, že počas istého obdobia bojoval s rakovinou. Redmond za Detroit aj hrával, ba dokonca sa stal historicky prvým hokejistom, ktorému sa v jednej sezóne podarilo za Red Wings nastrieľať 50 gólov. Redmond to dokázal v sezónach 1972/73 a 1973/74.

Al Sobotka

Všeobecne známa postava, pre priaznivcov Detroitu akýsi neoficiálny maskot, ktorého meno nesie aj chobotnica spúšťajúca sa k ľadu pri zápasoch play-off. Al Sobotka je viac ako tri desaťročia hlavným ľadárom v domácej Joe Louis Arene. Jeho náplňou práce pritom nie je iba úprava ľadovej plochy, ale aj zber mŕtvych chobotníc, ktorých hádzanie na ľad sa stalo tradíciou v roku 1952. Sobotka je známy tým, že chobotnicami mohutne máva nad hlavou, vďaka čomu dostáva fanúšikov Red Wings do varu.
  

http://www.hockeytownblog.sk/p/kniha-red-wings-corner.html




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.