Komentár: Kauza Petr Mrázek & Adam Polášek

MARTIN UŽÁK | 25.12.2010

Príprava českej reprezentácie na svetový šampionát juniorov 2011 bola sprevádzaná kauzou, nad ktorou možno len krútiť hlavou. Znie to až komicky: dvaja hráči, ktorí odišli za more bez toho, aby so svojím materským klubom podpísali nový kontrakt, boli za tento čin potrestaní zákazom reprezentovať.


Petr Mrázek v drese juniorského tímu Ottawa 67's (Leon T. Switzer, Ottawa)


V českom klube HC Vítkovice Steel sa v ostatnej dobe prevalil škandál v súvislosti s jeho dvomi odchovancami - brankárom Petrom Mrázekom a obrancom Adamom Polášekom. Títo mladíci boli pôvodne nominovaní do širšieho výberu Českej republiky na juniorský svetový šampionát, na podujatí si ale nemôžu zahrať pre zákaz ich bývalého klubu, ktorý je platný aj napriek tomu, že s ním nemajú podpísaný kontrakt.

Mrázek a Polášek pôsobia druhým rokom za morom. Obaja na seba upozornili vo vlaňajšej sezóne, kedy si po dobrých výkonoch v kanadských juniorských ligách získali pozornosť na drafte 2010. Mrázeka, ktorý onedlho oslávi svoje devätnáste narodeniny, si v piatom kole zo 141. pozície vybrali Detroit Red Wings. Polášek prišiel na rad o niekoľko minút neskôr, kedy si ho zo 145. miesta zvolili Vancouver Canucks.

Keď sa okolo 20. novembra 2010 tvorila širšia nominácia českého výberu pre nadchádzajúci svetový šampionát juniorov, tréner Miroslav Přerost nezabudol ani na túto dvojicu. Nenápadná kauza sa tak dostala na svetlo sveta.

Nádejní českí hokejisti dostali zákaz reprezentovať za to, že pred odchodom do zámoria odmietli so svojím materským klubom podpísať zmluvy, čo vyvrcholilo tým, že Vítkovice im neudelili súhlas na účasť v reprezentácii. Možno sa pýtate, prečo by to Mrázek a Polášek robili - prečo by tie kontrakty podpisovali, keď je viac než pravdepodobné, že v drese Steel sa roky nepredstavia? Nuž, ako sa ukázalo neskôr, činovníkov HC Vítkovice zaujímala finančná stránka ich odchodu. Ak sa totiž hokejista so zmluvou v Európe dokáže presadiť až do NHL, materský klub za to môže byť (aspoň mierne) finančne ohodnotený. Pokiaľ ale hokejista zmluvu s materským klubom pri svojom odchode podpísanú nemá, je tomu presne naopak.

Čo je na tejto kauze najzaujímavejšie, výpovede generálneho manažéra Steel Petra Husičku a samotných hráčov sa neskôr priveľmi nezhodovali, takže človek si môže vybrať, ktorá z nich sa mu páči viac.

Husička položil na stôl argumenty, voči ktorým nemožno priveľmi namietať. Rozhodnutie o zákaze reprezentovať vychádza priamo zo stanov zväzu a materský klub má po všetkých tých rokoch nárok na kompenzáciu, keďže mladíkov dlhodobo vychovával a preto by to mal byť práve on, kto bude z uplatnenia svojich odchovancov profitovať. Je tiež pravdou, že ak by rovnaký prístup volili všetci mladíci, výchova mládeže by vlastne nemala zmysel a pre české kluby by bola ekonomicky nevýhodná.

Vo vzťahu medzi Európou a NHL je na mieste jeden detail, ktorý má v tejto kauze ohromný význam. Je ním zmluva medzi NHL a IIHF o odchodoch hráčov. Žiadna takáto zmluva totiž neexistuje. NHL sa v ostatných rokoch pokúšala s IIHF dohodnúť na odstupnom, ktoré by európskym materským klubom vyplácala. Niečo také sa však nepodarilo a preto sa NHL k tomuto problému začala stavať individuálne.

Čochvíľa to bude rok, čo majú osobitnú dohodu s NHL podpísanú Švédi. Po Švédoch sa dohodli Fíni a neskôr i Nemci. Počas tohto leta prišlo k oficiálnej dohode medzi NHL a Slovenskom. Slováci sa dohodli na tom, že za každú sezónu počas platnosti zmluvy zaplatí NHL národnej federácii tzv. poplatok za rozvoj vo výške 225 tisíc amerických dolárov za každého prestupujúceho hráča, ktorý sa usadí v NHL.

Česi, ako aj rada ďalších hokejových krajín Európy, žiadnu zmluvu s NHL podpísanú nemajú. A keďže Mrázek a Polášek nepodpísali zmluvu ani pred svojím odchodom, čo by HC dávalo možnosť jednať aspoň individuálne, klub nedostane za ich odchod jediný dolár (jediný cent, jedinú korunu). Je teda správne obviňovať samotných hráčov, ktorí s týmito prieťahmi vo svojej hlbokej podstate nič nemajú?

Ako je vidieť, v strednej Európe to možné je. Údajne vinní sú mladíci, ktorí neprejavujú vzťah k svojim materským klubom, pričom materské kluby sú údajne ukrivdené a ich neochota dohodnúť sa s NHL na odškodnom nie je ničím iným iba výsledkom toho, že NHL im, skrátka a dobre, ponúka málo.

Akosi sa však zabúda na to, že Mrázek a Polášek odišli preto, pretože na sebe zapracovali, lepšie zúročili svoj talent, dokázali sa presadiť v silnej konkurencii a keď už odchádzali, nemali predsa dôvod nič podpisovať. Práve za to všetko majú byť odsudzovaní, práve za to všetko sa materský klub snaží na nich zarobiť?

V okolí HC Vítkovice Steel a ani ostatných českých extraligových klubov sa o tomto škandále veľmi nehovorí. Servítku pred ústa, nech už je tomu z akéhokoľvek dôvodu, si však nemusí dávať zvyšok sveta a najmä zámorie, ktoré o týchto prapodivných postupoch hovorí ako o komunizme a niečom, čo v dnešnej dobre snáď ani nie je možné, ako to pre české médiá referoval sám Mrázek.

Petr Mrázek a Adam Polášek sú dnes obviňovaní za to, že potenciálne jednania so zväzom o prehodnotení ich statusov otvorili preto, pretože na blížiacich sa MS juniorov sa chceli ukázať (doslova takto to vo svojej výpovedi uviedol generálny manažér Steel Petr Husička). Zväz, respektíve Husička však akosi pozabudol na to, že ide o kvalitných hráčov, ktorí za morom už majú výborné meno.

Petr Mrázek, chytajúci druhým rokom za Ottawa 67's, vyhral 18 zo svojich prvých 27 zápasov v prebiehajúcej sezóne a s úspešnosťou zákrokov nad 92 % patrí medzi najlepších brankárov OHL. Adam Polášek je zasa najproduktívnejším obrancom mužstva Prince Edward Island Rocket v QMJHL.

Pre Mrázeka je ranou pod pás aj skutočnosť, že úvodnú časť prípravného kempu v zámorí strávili českí mladíci práve v Detroite. Českí juniori sa popri tréningových dávkach zúčastnili zápasu medzi Red Wings a St. Louis Blues (5:2), kde zažili prvý hetrik Nicklasa Lidströma v NHL. Neskôr si vychutnali zápas basketbalových Detroit Pistons, ktorí v NBA podľahli Los Angeles Clippers 88:109. Toto všetko sa dialo za prítomnosti asistenta trénera českého juniorského výberu a riaditeľa hráčskeho rozvoja Red Wings Jiřího Fischera, ktorý si prial mať Mrázeka a Polášeka v národnom mužstve tak ako mnohí iní členovia realizačného tímu.

Pre český národný výber a jeho fanúšikov je mínusom predovšetkým to, že obaja potrestaní mladíci budú chýbať na turnaji, na ktorom by bol postup Čechov z ťažkej skupiny „B“ skôr prekvapením. Je to skrátka blamáž po viacerých stránkach, pričom je viac ako zjavné, že táto kauza priamo zasahuje celý český hokej.

Nie je to zvláštne, že talentovaní mladíci, akými sú Mrázek a Polášek, túžia obliecť národný dres, v tíme ich chcú vidieť spoluhráči, aj napriek zákazu si ich vďaka výborným výkonom vybrali tréneri, ale ich účasť na svetovom šampionáte juniorov beztak nie je možná, aj keď žiadne podmienky v zásade neporušili?

To nie je ani tak zvláštne ako smutné.

 
http://www.hockeytownblog.sk/p/kniha-red-wings-corner.html
 




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.