Joel Quenneville a jeho bilancia proti Detroitu

MARTIN UŽÁK | 30.05.2013

Väčšina odborníkov predpokladala, že chicagský Joel Quenneville to prekliatie konečne zlomí a po piatich neúspešných pokusoch sa dočká prvej víťaznej série play-off proti Detroitu vo svojej trénerskej kariére.

Mužovi, ktorému hokejisti Blackhawks nepovedia inak ako "Coach Q", v tohtoročnom semifinále Západnej konferencie hrozilo, že by sa stal prvým trénerom za posledných 76 rokov, ktorý nad jedným klubom nevyhral ani na šiesty pokus. Jeho tím sa však nepoddal a nepriaznivý stav 1:3 otočil na 4:3.

Quenneville sa týmto počinom odpútal od Jacquesa Martina a Billyho Reayho, koučov, ktorí nejaký konkrétny klub nezdolali ani napriek tomu, že na to mali aspoň päť príležitostí. Martin neuspel ani v jednej z piatich sérií proti Torontu a Reay ani v jednej z piatich sérií proti Montrealu.


Joel Quenneville (Charles Krupa, Associated Press)


Tu je kompletný prehľad Quennevilleových výsledkov v sériách play-off proti Detroitu:

1997 (St. Louis vs Detroit 2:4)

Quennevilleovi Blues sa Detroitu postavili v úvodnom kole play-off. Po prvých štyroch zápasoch držali vyrovnaný stav 2:2, pričom dvakrát im pomohlo čisté konto Granta Fuhra. Red Wings ich však vyradili a neskôr získali svoj prvý Stanley Cup po 42 rokoch.

1998 (St. Louis vs Detroit 2:4)

Blues prahli po odplate a do semifinálovej série Západnej konferencie vstúpili víťazstvom 4:2 v Joe Louis Arene. Quennevilleova družina však prehrala všetky tri zápasy na domácom ľade. Red Wings znova postúpili a neskôr sa znova tešili z víťazstva Stanley Cupu.

2002 (St. Louis vs Detroit 1:4)

Ďalšia konfrontácia v semifinále Západnej konferencie, ďalší Quennevilleov súboj so Scottym Bowmanom, ďalší postup Red Wings a neskôr ďalší Stanley Cup Red Wings. Blues dokázali vzdorovať iba dovtedy, dokým sa im nezranil kapitán Chris Pronger.

2008 (Colorado vs Detroit 0:4)

Zrejme najtrpkejšia zo všetkých Quennevilleových prehier s Detroitom. Nerovné semifinále Západnej konferencie proti mužstvu Mikea Babcocka sa pre Avalanche skončilo debaklom. Zatiaľ čo Red Wings opäť získali Stanley Cup, Quenneville bol odvolaný z funkcie.

2009 (Chicago vs Detroit 1:4)

"Coach Q" sa Detroitu nevyhol ani vo svojom prvom roku v Chicagu. Blackhawks a Red Wings na seba narazili vo finále Západnej konferencie, pričom až tri zápasy série dospeli do predĺženia. Red Wings opäť postúpili a dotiahli to do siedmeho zápasu finále Stanley Cupu.

2013 (Chicago vs Detroit 4:3)

Quenneville čakal na vyradenie Detroitu 16 rokov a napokon uspel vo veľkom štýle. Stal sa len tretím trénerom, ktorý Red Wings porazil po tom, čo s nimi prehrával 1:3 na zápasy. Pridal sa tak k Hapovi Dayovi (1942, Toronto) a Brianovi Sutterovi (1991, St. Louis).




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.