Hokej by nás nemal len zabávať, ale aj vzdelávať

MARTIN UŽÁK | 17.07.2013

Predstavte si, že by ste mali dať dohromady niekoľko osôb zo svojho okolia a vytvoriť pestrý súbor určitej hokejovej znalosti. Mohlo by ísť napr. o kamaráta, s ktorým v zime hrávate na ulici; o otca jedného z priateľov, ktorý plní rolu mentora či trénera; o staršieho známeho, ktorý vám z vlastnej vôle pomôže odpratať sneh alebo požičia hokejku; a o ďalších a ďalších prizerajúcich, ktorí by sa k vám radi pripojili a zahrali si tiež.

Napadlo by vás, že ste dali dohromady ľudí, ktorí o hokeji vedia "všetko"?

Možno áno, možno nie.


(Braden Barwich via Unsplash)


A teraz si predstavte, že by ste vedľa seba mohli postaviť napr. Waynea Gretzkyho, jediného hokejistu, o ktorom sa hovorievalo, že túto hru pozná do bodky; Scottyho Bowmana, niekdajšieho charizmatického trénera a mnohonásobného víťaza Stanley Cupu; niekoho z rodinného klanu Molsonovcov, legendárnych vlastníkov Montreal Canadiens; alebo Kena Hollanda, úspechmi opradeného generálneho manažéra Detroit Red Wings.

Napadlo by vás následne, že ste dali dohromady ľudí, ktorí o hokeji vedia "všetko"?

Možno áno, možno nie.

Každá z menovaných osobností sa stala významnou, pretože nikdy nenadobudla pocit, že svoj hokejový obor ovláda dokonale. Každá z týchto postáv bola ochotná zlepšovať sa a dávať najavo, že sa musí učiť z vlastných chýb a chýb svojho okolia, že musí napredovať a že si má ceniť ostatných, bez ktorých by nikdy nič nedosiahla.

Aby sa človek o týchto skutočnostiach presvedčil, nemusí priveľmi poznať ani Waynea Gretzkyho, ani Scottyho Bowmana, ani Kena Hollanda a ani niektorého z montrealských pivovarníkov. Všetko, čo títo a mnohí ďalší legendárni páni pre hokej urobili, je totiž všetkým, čím hokej je.

Pokiaľ si budeme vážiť postáv, ktoré tento nádherný šport menili a formovali, hokej nás nebude len zabávať, ale aj vzdelávať. Úcta k histórii sa dnes veľmi nenosí, no ak ju človek prijme za svoju, môže sa naučiť rešpektu a môže velebiť pocit, že v jeho hokejovom živote niet dňa, v ktorom by sa nedozvedel niečo nové.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.