Hockeytown čaká vrchol gigantického festivalu

MARTIN UŽÁK | 26.12.2013

Novoročný zápas Winter Classic je rok od roku kolosálnejší, ešte nikdy v histórii sa však nestalo, že by mu predchádzal niekoľkodňový hokejový festival, ktorý by jeho význam ešte znásobil.

Možnosť urobiť veľkolepé podujatie ešte veľkolepejším využili až Detroit Red Wings. Klub pôsobiaci v meste známom ako Hockeytown si totiž zaumienil, že pred svojím novoročným zápasom Winter Classic proti mužstvu Toronto Maple Leafs pripraví monumentálnu hokejovú oslavu, ktorá nemá obdoby.


Gigantický (a príznačne pomenovaný) Hockeytown Winter Festival beží už od 16. decembra na 41-tisícovom štadióne Comerica Park, ktorý je domovom bejzbalového mužstva Detroit Tigers. Na otvorenom štadióne bolo vybudované regulárne hokejové klzisko, ktoré sa začalo tešiť enormnej záťaži.

Počas prvých deviatich dní festivalu si v Comerica Parku zahrali hokejisti všetkých vekových kategórií. Pamätnú skúsenosť na celý život absolvovali sledge hokejisti, deti, stredoškoláci, ba dokonca i hokejoví dôchodcovia. Priestor dostali aj fanúšikovia, ktorí si do parku mohli prísť zakorčuľovať.

Ku gigantickej oslave ľadového hokeja prispelo aj súčasné mužstvo Detroitu.

Tréner Mike Babcock a hokejisti Danny DeKeyser, Jimmy Howard a Niklas Kronwall si 16. decembra zašli do neďalekého Clark Parku na prezentáciu inovovaného verejného klziska, ktoré je jediným svojho druhu v centre Detroitu. Prítomní hráči si pri tejto príležitosti aj zahrali hokej s deťmi z blízkeho okolia.

Red Wings neskôr využili možnosť ukázať sa aj v samotnom dejisku festivalu. V Comerica Parku sa objavili 18. decembra na hodinovom tréningu otvorenom pre verejnosť, aby začali s aklimatizáciou na svoj novoročný zápas pod holým nebom. Danny DeKeyser, Darren Helm a Kyle Quincey zostali na ľade aj po skončení tréningu a na klzisku si zakorčuľovali so svojimi rodinnými príslušníkmi.

Napriek tomu, že otvoreným klziskom v Comerica Parku sa doposiaľ prehnali stovky párov korčúľ, vrátane tých patriacich trénujúcim hokejistom Red Wings, vrcholná etapa festivalu o regulárnych zápasoch pred obrovskou diváckou kulisou nadíde až v posledných piatich dňoch roka 2013.

27. a 28. decembra čakajú na Comerica Park dovedna štyri zápasy 49. ročníka populárneho hokejového turnaja Great Lakes Invitational, na ktorom štartujú štyri mužstvá z michiganských univerzít.

29. decembra dostanú priestor dva súboje juniorskej OHL. Priaznivci však neuvidia brankára Saginawu a druhý výber Red Wings na drafte 2012 Jakea Patersona, ktorý reprezentuje Kanadu na MS juniorov.

30. decembra príde rad na zápas AHL medzi Grand Rapids Griffins (záložným tímom Red Wings) a Toronto Marlies (záložným tímom Maple Leafs), sľubujúci účasť viacerých hráčov so skúsenosťami z NHL.

Finále monumentálneho festivalu obstarajú dva silvestrovské zápasy bývalých hráčov Red Wings a Maple Leafs. Gordie Howe, Steve Yzerman, Igor Larionov, Nicklas Lidström a Chris Chelios sú len niektoré z desiatok mimoriadnych osobností, ktoré budú pripravené ponúknuť neopakovateľný zážitok.

Posledných päť dní festivalu doplní priestorné zábavné stanovište, ktoré sa rozloží pred štadiónom Comerica Park. Fanúšikovia sa v ňom budú môcť venovať mnohorakým aktivitám, ako napr. zbieraniu autogramov, foteniu so Stanley Cupom a prehliadke rôznych cenných artefaktov zo Siene slávy.

Hockeytown Winter Festival má prilákať 250 tisíc fanúšikov, pričom 30 % z nich by malo prísť z neďalekej Kanady. Návštevníci festivalu sa budú stravovať v detroitských reštauráciách, nakupovať v detroitských obchodoch a nocovať v detroitských hoteloch, čo bude vítaný impulz pre zbankrotované mesto.

Čo je však ešte evidentnejšie, tento gigantický festival zvýrazní už tak výraznú značku Detroit Red Wings a náležite pripomenie, prečo sa michiganskému mestu Detroit hovorí Hockeytown.

No a keď to všetko skončí, na rad nepríde nič iné ako novoročný zápas Winter Classic na Michigan Stadium, na ktorom sa očakáva prekonanie svetového rekordu v návštevnosti hokejového zápasu.


Podklady:
  • Red Wings still manage to have fun at outdoor practice (George Sipple, Detroit Free Press; 18.12.2013)
  • Detroit rink receives lift from Wings, NHL (Andrea Nelson, Detroit Red Wings; 16.12.2013)
  • Added events announced for Winter Festival (Detroit Red Wings; 06.12.2013)
  • 5-day celebration to rev up hockey fans (B.J. Hammerstein, Detroit Free Press; 20.11.2013)
  • Coke Zero Fan Zone added to Winter Classic (Detroit Red Wings; 20.11.2013)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.