Griffins po tretíkrát v rade do semifinále konferencie

MARTIN UŽÁK | 04.05.2015

Záložný celok Detroitu z Grand Rapids uspel v prvom kole play-off AHL proti Toronto Marlies, záložnému celku Toronto Maple Leafs, a po triumfe 3:2 na zápasy postúpil do semifinále Západnej konferencie.


Tom McCollum a Nathan Paetsch (Mark Newman, Grand Rapids Griffins; 03.05.2015)


Griffins sa stali iba jedenástym tímom, ktorému sa podarilo vyhrať sériu prvého kola play-off AHL po porážkach v úvodných dvoch zápasoch. Griffins začínali sériu na ľade Marlies, kde prehrali 7:4 a 5:2, ale na domácom ľade ani raz nezakopli a svoj dokonalý obrat vybudovali po víťazstvách 5:2, 5:4 a 3:1.

Griffins nastúpia v konferenčnom semifinále proti Rockford IceHogs, farme Chicago Blackhawks. V semifinále konferencie si zahrajú už tretiu sezónu v rade, čo sa im nikdy predtým nepodarilo.

K postupu Griffins do ďalšieho kola play-off prispeli najmä útočníci Teemu Pulkkinen (6+0), Andy Miele (2+4), Andreas Athanasiou (4+1) a Mark Zengerle (0+5). Rozdielovým faktorom boli i zadáci Xavier Ouellet (0+3; +2) a Alexej Marčenko (0+2; +1). Pulkkinen, Ouellet a Marčenko si v tejto sezóne zahrali aj za Detroit Red Wings. Marčenko sa ku Griffins vrátil krátko po vypadnutí Red Wings z play-off.

Pod postup Grand Rapids sa výrazne podpísali aj traja hokejisti zo strednej Európy.

Český útočník Tomáš Nosek pozbieral v sérii proti Marlies štyri body (2+2) a je zatiaľ jediným hráčom, ktorý v tohtoročnom play-off AHL dokázal skórovať v presilovej hre i pri hre v oslabení.

Slovenský krídelník Marek Tvrdoň prispel k postupu cez Marlies tromi asistenciami. Okrem toho je jedným zo siedmich hráčov Griffins, ktorí odohrali všetkých päť zápasov a v bilancii +/- nemajú mínusovú hodnotu.

K triumfu nad Marlies pomohol aj český útočník Martin Frk, ktorý odohral prvé dva zápasy série (0+2) a neskôr bol poslaný k Toledo Walleye, kde prispel k postupu do druhého kola play-off ECHL.

Griffins boli vo včerajšom rozhodujúcom piatom zápase série s Marlies bedlivo sledovaní generálnym manažérom Red Wings, Kenom Hollandom, a trénerom Red Wings, Mikeom Babcockom. Holland sa v týchto dňoch snaží Babcocka presvedčiť, aby s klubom podpísal novú zmluvu a zostal na lavičke Red Wings. Okrem Hollanda a Babcocka bol na rozhodujúcom zápase série aj niekdajší hráč Detroitu Brendan Shanahan, ktorý je v súčasnosti prezidentom Maple Leafs a Babcocka by rád zlanáril na lavičku svojho klubu.

Holland a Babcock môžu sledovať ďalšie boje mladých nádejí Red Wings od stredy 6. mája, kedy v AHL začína konferenčné semifinále. Víťaz série medzi Griffins a IceHogs môže byť známy najskôr 14. mája, kedy sa bude hrať štvrtý zápas série, a najneskôr 20. mája, kedy by sa hral prípadný siedmy zápas.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.