Grand Rapids Griffins získali Calder Cup

MARTIN UŽÁK | 19.06.2013

Záložný celok Detroitu z Grand Rapids uspel vo finále play-off AHL proti Syracuse Crunch, farme klubu Tampa Bay Lightning, a po víťazstve 4:2 v sérii získal svoj prvý Calder Cup.

Griffins týmto zavŕšili svoju úspešnú jazdu vyraďovacími bojmi, keď okrem Syracuse porazili aj mužstvá Houston Aeros (3:2), Toronto Marlies (4:2) a Oklahoma City Barons (4:3).

Z najväčšieho úspechu v doterajšej histórii Grand Rapids sa teší aj kvarteto hokejistov zo strednej Európy. Sú nimi brankár Petr Mrázek a útočníci Tomáš Tatar, Tomáš Jurčo a Andrej Nestrašil.


Zľava doprava: Jurčo, Tatar, Muršak, Nestrašil, Mrázek (Mark Newman, Griffins; 18.06.2013)


Petr Mrázek nastúpil do všetkých 24 stretnutí Griffins v play-off. Chytal s úspešnosťou zákrokov 91,6 % a priemerom 2,31 inkasovaného gólu na zápas. So štyrmi nulami bol najlepším brankárom.

Tomáš Tatar bol s 21 bodmi (16+5) najproduktívnejším hráčom Griffins a so 16 gólmi najlepším strelcom celého play-off. Po skončení finále bol vyhlásený za víťaza Jack A. Butterfield Trophy pre najužitočnejšieho hráča Calder Cupu.

Tomáš Jurčo pozbieral v play-off 14 bodov (8+6). Bol šiestym najproduktívnejším hráčom Griffins, v bodovaní play-off skončil na 13. mieste. Štyri jeho góly prišli v presilových hrách.

Andrej Nestrašil dostal priestor iba v jednom zápase, zaznamenal v ňom štyri strely na bránu. Ku Griffins sa pripojil po vypadnutí Toledo Walleye v prvom kole play-off ECHL.

Pod triumf Griffins sa podpísalo osem hokejistov, ktorí si už obliekli dres Red Wings. Okrem Mrázeka a Tatara to boli Joakim Andersson, Danny DeKeyser, Brian Lashoff, Gustav Nyquist, Riley Sheahan a Jan Muršak (tretí najlepší strelec a piaty najproduktívnejší hráč play-off).

Griffins doviedol k triumfu kouč Jeff Blashill, ktorý v sezóne 2011/12 stál na lavičke Red Wings ako asistent Mikea Babcocka. Blashill vyhral druhú významnú tímovú trofej vo svojej trénerskej kariére, predtým viedol tím Indiana Ice a v roku 2009 s ním získal Clark Cup pre víťaza play-off USHL.

Z pohľadu Red Wings ide o ôsmy triumf ich záložného mužstva v AHL. Red Wings sa predtým tešili z víťazstiev svojich záložných tímov Indianapolis Capitals (1942 a 1950), Pittsburgh Hornets (1967) a Adirondack Red Wings (1981, 1986, 1989 a 1992).





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.