Félicitations, Montreal Canadiens!

MARTIN UŽÁK | 05.12.2009

Montreal Canadiens sú bez pochýb najslávnejším hokejovým klubom. Za ich popularitou sa skrýva silná obchodná značka, rada úspechov i bohatá história. Jej široký rozmer si Canadiens pripomenuli dňa 4. decembra 2009 pred zápasom proti Boston Bruins. V tento deň totiž oslávili sté výročie svojej existencie.


Gordie Howe (kredit: Dan Mannes, Detroit Red Wings)

Národná hokejová liga nám neustále predkladá rôzne veľkolepé udalosti, z ktorých sa môže stať zážitok na celý život. Epochálny podtext mal aj slávnostný ceremoniál, konaný v montrealskom Bell Centre. Bol totiž venovaný jubilejnému stému výročiu existencie Montreal Canadiens.

Sumár slávnych osobností, ktoré sa počas ceremónie postupne prezentovali na ľade, je jeden z najväčších arzenálov, aké človek mohol vďaka NHL spoznať. Človek si vlastne aj pomyslel, že zo 776 hokejistov, ktorí počas tej stovky liet obliekli dres The Habs, bude vskutku ťažké vybrať niekoľko desiatok, ktoré by tento klub na ceremónii reprezentovali. S každým slávnym mužom, ktorý sa prešiel po červenom koberci a zamieril do stredu klziska, vstupovala do arény zvláštna aura. Emotívne návraty hrdinov vyvolávali u fanúšikov mohutný potlesk. Najväčšie ovácie si vyslúžili persóny ako Larry Robinson, Scotty Bowman, Ken Dryden, Patrick Roy, Serge Savard a deväťdesiatjedenročný Elmer Lach. Canadiens pritom vzdali hold celej Kanade - pri mantinely nechýbal ani ich niekdajší veľký súper Gordie Howe. Starček v drese Detroit Red Wings vzdával priateľom úctu podaním ruky, inokedy bol uctený on sám. Keď oslovil Petra Svobodu, slávny český obranca sa pred ním poklonil.

Pred dnešným sedemstoprvým zápasom s rivalom Boston Bruins sa zabudlo na starosti, ktoré Canadiens majú. Habs posledné roky výsledkovo krvácajú, ale tentoraz nenechali nikoho na pochybách a ukázali, že stále sú tým najznamenitejším a najveľkolepejším klubom; klubom s obrovskou históriou, ktorá po tele rozosieva mráz.

V závere grandióznej ceremónie si najväčšie ikony Montrealu posadali na dlhú lavicu, za ktorú napochodovali súčasní hráči mužstva a niekoľko ďalších osobností. Pod stropom Bell Centre zostala visieť plaketa so 776 menami hokejistov, ktorí za uplynulých sto rokov obliekli dres Canadiens. Slováci môžu byť hrdí na to, že sú medzi nimi aj ich rodáci Jozef Balej, Jaroslav Halák, Marcel Hossa a Richard Zedník.

Oslava stého výročia existencie Montreal Canadiens sa stala udalosťou, na ktorú sa bude dlho spomínať. Na podobné ceremoniály sa pritom môžeme tešiť aj do budúcna. O niekoľko rokov si storočnicu pripomenú Toronto Maple Leafs, ktorých budú nasledovať Boston Bruins, New York Rangers, Chicago Blackhawks a Detroit Red Wings. Človeku zostáva len veriť, že sa týchto chvíľ dožije a že ho znova naplnia svojou vzácnou pompéznosťou. Toto sú predsa momenty, pre ktoré sa oplatí milovať hokej.

Félicitations, Montreal Canadiens!




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.