Drew Miller: V tieni staršieho brata? Ani náhodou!

MARTIN UŽÁK | 16.11.2011 | aktualizované 29.09.2015

Ľudia, ktorí NHL nesledujú pravidelne, si pri zaznení priezviska Miller pravdepodobne spomenú iba na brankára Ryana Millera. V NHL však úspešne pôsobí aj jeho mladší brat Drew. Ten síce nie je taký populárny ako Ryan, jeho činy na ľade i mimo neho sú však zárukou, že v tieni svojho brata rozhodne nestojí.

 
Drew Miller v drese Detroit Red Wings (Mike Mulholland, MLive.com)


História pozná desiatky hokejistov, ktorí vstupom do NHL napodobnili svojich bratov, bratrancov, strýkov, otcov alebo starých otcov. Jedným z takýchto hráčov je aj americký útočník Drew „Millsie” Miller, najmladší člen slávneho rodu Millerovcov, v súčasnosti nastupujúci v drese Detroit Red Wings.

Pokolenie Millerovcov sa odjakživa vyznačovalo pôsobením jeho členov na Michigan State University. Millerovci majú už desať svojich zástupcov, ktorí za túto vysokú školu hrali. Do NHL sa dokázali presadiť Drewovi bratranci Kelly, Kevin a Kip, ako aj jeho starší brat Ryan, brankár mužstva Buffalo Sabres.

Už len letmý pohľad na kariéry Drewa a Ryana Millerovcov napovedá, že mladší Drew je tým súrodencom, ktorý je populárny menej. Ak sa však na jeho kariéru pozrieme bližšie, zistíme, že v tieni svojho staršieho brata zaiste nestojí.

Drewov vstup do profesionálneho hokeja sa datuje do rokov 2006 a 2007. V oboch ročníkoch, v ktorých prechádzal z univerzity do AHL a následne z AHL do NHL, dokončil základnú časť v jednom tíme a jednej lige, ale play-off už absolvoval v inej lige na vyššej úrovni. Znamená to, že mal za sebou mimoriadne vzácnu skúsenosť, pretože v AHL i NHL debutoval vo vyraďovacích bojoch. Vďaka trénerovi Randymu Carlyleovi, ktorý ho hneď v prvom stretnutí v NHL postavil vedľa slávneho Teemu Selänneho, sa na konci ročníka 2006/07 mohol tešiť zo zisku Stanley Cupu s Anaheimom. Organizáciu Ducks však o dva roky neskôr opustil.

Sezóna 2009/10 pre Millera odštartovala v drese Tampa Bay Lightning. Avšak vinou slabšieho štartu sa dňa 10. novembra 2009 ocitol na waiver listine, čoho sa rozhodli využiť zraneniami zdecimovaní Detroit Red Wings a stiahli si ho do svojho mužstva. Millsie sa tak vrátil do staronového prostredia, v ktorom vyrastal.

Millerov návrat do Detroitu sa spájal s množstvom nostalgie. V mužstve sa stretol s bývalými spoluhráčmi Justinom Abdelkaderom a Bradom Mayom. Navyše sa vrátil do dôverne známej Joe Louis Areny, ktorú navštevoval od detstva. Do staručkej haly chodieval sledovať svojho brata Ryana a sám si v nej zahral na šampionáte CCHA, kde ako kapitán viedol svojich „Sparťanov”. Hrať za Michigan State Spartans a neskôr i za Detroit Red Wings, to je v štáte Michigan veľká pocta. Za Red Wings navyše hrával aj jeho bratranec Kevin, ktorému sa to podarilo v rokoch 1991 a 1992.

Byť súčasťou jednej z najlepšie fungujúcich organizácii v NHL je niečo, s čím je Drew Miller spokojný. I keď sa k Red Wings pripojil vďaka zraneniam, svoju pozíciu si dokázal udržať aj po konsolidácii kádra. V Detroite sa prejavil ako výborný defenzívny špecialista, ktorý dokáže ubrániť ktoréhokoľvek súpera.

Aktuálna sezóna 2011/12 je pre Millera v poradí treťou v Hockeytowne. V oboch predošlých ročníkoch odohral minimálne 66 zápasov a zakaždým strelil aspoň 10 gólov. Pri tom nízkom čase, ktorý trávi na ľade, a popri súperoch, proti ktorým nastupuje, sú tieto čísla vskutku znamenité. Spokojnosť s jeho výkonmi sa však nedotýka iba jeho všestranných hokejových schopností, ale aj aktívnej charitatívnej činnosti.

Pomoc komunite, v ktorej Millsie pôsobí, k nemu patrí od nepamätí. Bol to práve Drew Miller, kto počas štúdia na Michigan State University založil populárny charitatívny projekt Spartan Buddy Program, umožňujúci športovcom navštevovať detské nemocnice a rozžiariť na detských tvárach úsmev.

Charita a pomoc druhým nie sú v Hockeytowne len všeobecné termíny. Je to tvrdá drina o oddanosti, ľudskosti a tradícii, pretože práve to sú poznávacie atribúty značky Detroit Red Wings. Je to poslanie, ktoré tu napĺňa každý jeden hráč, čo sú pre Millsieho ďalšie nesporné dôkazy o úspešnej etape jeho kariéry.

Človek môže Millera vidieť pri návštevách zdravotných stredísk, detských nemocníc, škôl a vojenských základní. Inokedy postáva na ulici a dvojhodinovým štrnganím zvonca (áno, čítate správne) zbiera peniaze na dobročinné účely. Obúva si korčule, aby si mohol zašportovať s fanúšikmi, ktorých neskôr sprevádza pri rozličných atrakciách, rozdáva im autogramy, alebo im venuje pozornosť pri fotení.

S rovnakou vervou sa púšťa aj do bojov na ľade. Všeobecná charakteristika o tom, že Drew je výborný obranár, schopný aj napriek slabšiemu hraciemu času a osobitným úlohám v nižších formáciách strieľať góly, tu vonkoncom nestačí. Drew síce nie je pravidelným strelcom, kľúčovým mužom presilových hier, ani veľkým a tvrdým rabiátom, ktorý by súpera mohol zastrašiť medveďou silou, v jeho hre sa ale nachádza vzácna schopnosť, vďaka ktorej aj v kritickej chvíli dokáže zaujať lišiackou šikovnosťou, ba až elegantným rutinérstvom.

Užitočnosť a všestrannosť tohto rodáka z mestečka Dover je nesmierna. U Wings plní mnoho úloh, keďže dokáže hrať i na pozícii centra. Oplýva univerzálnosťou, vďaka ktorej robí správne rozhodnutia. Je schopný nabrať raketovú rýchlosť a zaujať výbornou hrou bez puku. V Hockeytowne sa z neho stal veľký pracant, bojovník a srdciar plný odhodlania, ktorý sa nerozpakuje vletieť priamo do bránky súpera, alebo sa položiť do tvrdej strely.

Millsie je skrátka jedným z tých nenápadných poctivých hokejistov, ktorí sú snom každého generálneho manažéra, pretože má svojrázny talent, vyniká pokorou, poslušnosťou, obetavosťou a schopnosťou tvrdo bojovať, a pri tom všetkom poberá minimálny plat.

„Pracujete tvrdo, aby ste klubu ukázali, že doň patríte a že v ňom chcete ostať. A ja v ňom chcem zostať,” zvykne hovorievať tento dobrosrdečný útočník, ktorý je na prvý pohľad zaujímavý aj svojimi predčasne ošedivenými vlasmi, vďaka čomu je pravidelne častovaný prezývkou „silver fox” (strieborná líška).

Kariéra Drewa Millera je na prvý pohľad skromná, niet však pochybností o tom, že vzorne pasuje do bohatej hokejovej tradície rodu Millerovcov. Veď členovia tohto pokolenia aj jeho zásluhou dosiaľ absolvovali takmer 3 200 zápasov v NHL a získali viac ako 25 univerzitných vyznamenaní za excelentné spoločenské aktivity.

Pokiaľ k svojmu životu a svojej práci pristupujete zodpovedne a popri tom si ešte nájdete čas na pomoc druhým, nepotrebujete sa zaoberať napr. tým, či ste v očiach fanúšikov „lepší” ako váš brat. To ale neznamená, že by súrodeneckému vzťahu Drewa a Ryana Millerovcov chýbala zdravá rivalita.

Do zverejnenia tohto článku zažilo príbuzenstvo Millerovcov tri zápasy, v ktorých stáli Drew a Ryan proti sebe ako súperi v NHL. Úspešnejší bol Drew, ktorý vyhral dvakrát (raz v drese Ducks, raz v drese Red Wings), Ryana však neprekonal ani z jednej zo siedmich striel, ktoré naň v týchto troch stretnutiach vyslal.

Vzácnosť gólu vlastnému bratovi na klzisku NHL je možno jednou z prvých myšlienok, ktoré človeku pri tomto všetkom napadnú. Drew Miller však bude dbať v prvom rade na to, aby sa radoval jeho tím. Tento zodpovedný, poctivý a obetavý forvard je totiž učebnicovým príkladom hokejistu, ktorý býva nenápadným, ale nesmierne prínosným a stmeľujúcim prvkom každého úspešného mužstva.


http://www.hockeytownblog.sk/p/kniha-red-wings-corner.html
 

Podklady:
  • Miller talks outdoors, hockey family (Kathryn Tappen, NHL.com; 28.12.2013)
  • Players beat bosses in bell ringing (Christy Hammond, Detroit Red Wings; 10.12.2010)
  • Babcock believes Miller has earned a spot on the team (Ansar Khan, MLive.com, 29.09.2010)
  • Miller is thrilled to be in Wings' mix (Bill Roose, Detroit Red Wings; 12.11.2009)
  • Red Wings claim Miller off waivers (Bill Roose, Detroit Red Wings; 11.11.2009)
  • The Miller Family Lineage (Rob Schlissberg, Michigan State University; 02.12.2003)




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.