Dokument Red Army dnes čaká detroitská premiéra

MARTIN UŽÁK | 27.02.2015

"Ja ich tu nechcem, hráči ich tu nechcú, a vás bude mrzieť, že sem prišli!"

Takto kričal slávny komentátor Don Cherry na prelome osemdesiatych a deväťdesiatych rokov v jednom z vydaní programu Hockey Night in Canada, keď do Národnej hokejovej ligy začali vo väčšom počte prenikať hokejisti z komunistického Sovietskeho zväzu.

Táto scéna je súčasťou dokumentárneho filmu Red Army, ktorý dnes zažije dlho očakávanú detroitskú premiéru na filmovom plátne v Main Art Theatre, ležiacom v časti Royal Oak na predmestí Detroitu.


Stanley Cup v Moskve. Zľava doprava: Igor Larionov, Slava Kozlov, Slava Fetisov (David Brauchli, Associated Press; 17.08.1997)


Dokument Red Army je príbehom sovietskej "zbornej" a jej hokejovej školy, ktorej ozdobou bola slávna formácia armádneho klubu CSKA Moskva v zložení Viačeslav Fetisov - Alexej Kasatonov, Sergej Makarov - Igor Larionov - Vladimir Krutov. Dokument popisuje vývoj nezastaviteľnej Červenej armády, ktorá na ľade valcovala všetko, čo jej prišlo do cesty. Zaoberá sa však aj odvrátenou stranou úspechu sovietskych hokejistov - neľudsky tvrdým tréningom a vojenským režimom, ktorému museli byť sovietski hokejisti prísne podriadení a ktorý mnohí z nich postupom času znenávideli natoľko, že sa rozhodli utiecť do NHL, kde ich nemali radi a kde zakrátko spoznali veľké kultúrne rozdiely medzi Severnou Amerikou a svojou vlasťou.

Dokument Red Army je vzácnym pohľadom za niekdajšiu železnú oponu a dôkazom toho, že hokej bol v časoch studenej vojny jedným z pilierov sovietskej propagandy a symbolom komunistickej moci.

Hlavnou postavou dokumentu je bývalý dominantný obranca a kapitán Červenej armády Viačeslav Fetisov, ktorý sa ako jeden z prvých rozhodol vzoprieť sa tvrdému sovietskemu režimu a odísť do NHL.

Fetisov v dokumente popisuje svoju zášť voči diktátorskému trénerovi Viktorovi Tichonovovi, rastúci odpor voči prísnemu režimu, smrť svojho brata, alebo slávny olympijský Zázrak na ľade 1980, v ktorom americký národný výber prekvapujúco porazil Červenú armádu a na jej úkor si neskôr vybojoval zlaté medaily. Fetisov sa venuje aj svojim prvým krokom za morom, kde z reakcií svojho okolia cítil, že v NHL nie je vítaný. Dokument mapuje aj jeho neskoršie úspechy v drese Detroit Red Wings, s ktorými v rokoch 1997 a 1998 po boku mnohých ďalších dominantných ruských spoluhráčov vyhral Stanley Cup.

Okrem Fetisova vystupuje vo filme aj slávny Scotty Bowman, ktorý ho v Detroite trénoval a ktorý ho postavil vedľa Vladimira Konstantinova, Viačeslava Kozlova, Sergeja Fiodorova a Igora Larionova, aby vytvoril vlastnú verziu Ruskej päťky a ohúril ňou NHL podobnými kombinačnými akciami a nekonečnými cirkuláciami puku, ako to v 70. a 80. rokoch robievala legendárna Červená armáda.

Dokument Red Army, režírovaný synom ukrajinských emigrantov Gabem Polskym, debutoval na minuloročnom filmovom festivale vo francúzskom Cannes. Od 23. januára tohto roka je verejne vysielaný vo vybraných kinách Spojených štátov. V českých kinách sa objaví od 23. apríla.

Viac informácií o tomto dokumente možno nájsť na adrese SonyClassic.com/RedArmy.


Upútavka na Red Army na filmovom festivale v Cannes





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.