Brendan Smith na čele rebríčka nádejí

MARTIN UŽÁK & MATTHEW WUEST | 30.12.2010

Brendan Smith (Dave Reginek, Detroit Red Wings; 18.09.2010)

Rešpektovaný zámorský server redwingscentral.com priniesol krátko pred začiatkom práve prebiehajúceho juniorského šampionátu prvý predbežný rebríček mladých nádejí Red Wings v aktuálnej sezóne 10/11, ktorá sa v jednotlivých juniorských, farmárskych i európskych súťažiach pomaličky blíži k svojej polovici. Najnovšie postavenie mladých talentovaných hokejistov, ktorí boli organizáciou Detroitu draftovaní, no dosiaľ za ňu ešte na úrovni NHL nenastúpili, nájdete na spomínanom webe v sekcii "Prospects". Úlohou tohto článku nie je priama reprodukcia najnovšieho rebríčka, ale v prvom rade priblíženie jeho samotného významu, hodnotenie zmien v jeho poradí a taktiež predstavenie určitých nepísaných klubových mét, potrebných na prienik do prvého mužstva. Čísla a faktografické štatistiky jednotlivých hráčov sú prevzaté z databázy hockeydb.com.

Rebríček mladých nádejí (zväčša draftovaných hokejistov, ktorí čakajú na svoje uplatnenie v NHL a svoj talent a schopnosti rozvíjajú zatiaľ v rôznych iných súťažiach) je tak, ako samotný server, produktom práce hokejového novinára Matthewa Wuesta, ktorý sa podieľal na vzniku tohto článku. Jeho "Centrála Red Wings" si za 11 rokov svojej existencie získala dostatočný ohlas a zaplnila tak kvalitatívnu medzeru, ktorú bolo na poli informovanosti z detailného fungovania klubu u štandardných michiganských spravodajcov naozaj cítiť. Stránka sa snaží približovať predovšetkým tie informácie, o ktorých sa u hokejovej verejnosti veľmi nehovorí.

Samotný rebríček talentovaných hokejistov, ktorých zámorské práva vlastnia Red Wings, je pohyblivým poradím o 25 priečkach, usporiadaných podľa aktuálnej formy, kvality a vývojového pokroku jednotlivých hráčov. Rebríček je v priebehu sezóny niekoľkokrát aktualizovaný a v samej podstate svojho znenia berie do úvahy i množstvo ďalších faktorov, akými sú napr. výkonnosť vzhľadom na poradie v drafte, tendencia rastu alebo poklesu výkonnosti v porovnaní s predošlou sezónou, postavenie a dôležitosť hokejistu v mužstve, jeho prínos výsledkom, čiastočné referencie profesionálnych skautov (ktoré verejnosti bežne prístupné nie sú), vplyv zranení, pracovitosť na tréningoch, ale napr. aj vek, status kontraktu, osobnostná morálka a pod.

Mladí hráči sú skrátka pod veľkým drobnohľadom a ich akýkoľvek výkonnostný pád alebo posun sa vo Wuestovom kvalitatívnom usporiadaní okamžite premieta. Čím vyššie sa ten ktorý prospekt nachádza, tým vyššie sú jeho šance na debut v prvom tíme alebo jeho budúce uplatnenie a význam v ňom. Samozrejme, po rokoch skúseností a vývoja prikladania dôležitosti má rebríček skutočné opodstatnenie, keďže vo väčšine prípadov sa dostatočne približuje očakávaniam a prax samotná jeho kvalitu potvrdzuje. Okrem poradia 25 hokejistov zahŕňa i voľnú skupinku hráčov, ktorí sa do rebríčka nedostali alebo ktorí z neho práve vypadli. Podmienkou základného drobnohľadu a potenciálneho zaradenia je jedine to, aby mlaď hrávala a výrazne nepauzovala s dlhodobými zraneniami.

V porovnaní s posledným vydaním (koniec sezóny 09/10) nastali v rebríčku tri veľmi výrazné zmeny. Prvou je prienik väčšiny nových hokejistov, ktorých si Red Wings vybrali v poslednom drafte 2010. Druhou je pozícia dvadsaťtriročného českého obrancu Jakuba Kindla, ktorý sa po troch plných sezónach na farme v Grand Rapids pretlačil na základnú súpisku Krídel, kde plní zväčša rolu siedmeho obrancu. V doterajšom priebehu ročníka stihol Kindl nastúpiť už na 13 zápasov. Napokon treťou zmenou je odchod dvadsaťtriročného švédskeho krídelníka Mattiasa Ritolu, ktorý neuspel v záverečných fázach tohtosezónneho prípravného kempu a pri návrate do AHL si ho z waiver listiny vzali Tampa Bay Lightning, kde i pomerne pravidelne hráva. Kindl figuroval v rebríčku pôvodne na druhej pozícii, Ritolovi patrila ôsma priečka, obaja však v poradí už pochopiteľne nefigurujú.

Odchodom Kindla nastala zmena i na samotnom čele rebríčka. Dosiaľ prvý slovenský útočník Tomáš Tatar padol na druhé miesto a na čele ho vystriedal obranca Brendan Smith. Obaja sú momentálne spoluhráčmi na farme v Grand Rapids, no zatiaľ čo pod Tatarov pád sa podpísal slabší štart, v Smithov prospech hovorí výborný prechod z univerzitného hokeja, ktorý na ňom nezanechal žiadne stopy a v súčasnosti je jedným z kľúčových hráčov Griffins. V rebríčku možno nájsť celkom štyroch hokejistov, ktorí aktuálne hrávajú v mimoriadne kvalitnej sieti amerických univerzitných súťaží. Vyčnieva z nich predovšetkým dvadsaťjedenročný švédsky center Gustav Nyquist, štvrtý výber Krídel z draftu 2008, ktorý tretím rokom žiari na University of Maine a v usporiadaní prospektov mu patrí štvrtá pozícia. Za zmienku stojí i dvadsaťročný obranca Nick Jensen, 18. v celkovom poradí, ktorý v priebehu jedného roka zaznamenal posun o sedem priečok.

Najväčší skok v priebehu jedného celého roka však nezaznamenal Jensen, ale devätnásťročný americký krídelník Mitchell Callahan, ktorý sa zlepšil až o celých 10 pozícií a v súčasnosti tróni na úžasnom 12. mieste. Prekvapujúco výborne hrajúci Callahan je taktiež jedným zo štyroch mladých hráčov Krídel, ktorí sa práve predstavujú na juniorskom svetovom šampionáte v Buffale. Ďalšími sú Švéd Calle Järnkrok (v rebríčku siedmy), Fín Teemu Pulkkinen (jedenásty) a Čech Andrej Nestrašil (štrnásty). V poradí možno po prvýkrát nájsť i devätnásťročného útočníka Trevora Parkesa, ktorého Detroit síce nedraftoval, no zaviazal si ho po výbornom predvedení v septembrovom tréningovom kempe nováčikov (momentálne mu patrí 23. priečka). V porovnaní s obdobím spred roka klesol až o celých sedem miest (na č. 13) forward Landon Ferraro, prvá voľba Wings z draftu 2009 a dosiaľ zrejme najväčšie sklamanie, ktoré sa neustále trápi so zraneniami.

Hokejistov, ktorí sa na prvých 25 pozícii rebríčka nepredrali, je i vzhľadom na čerstvé tváre z draftu 2010 až 16. Väčšina z nich už dosiahla vek 24 až 25 rokov, čo tiež znamená, že ich boj o trvalé miesto v prvom tíme NHL sa zrejme končí a klub s nimi bude rátať "už len" v pozícii stabilných hráčov v AHL, s možnosťou prípadného záskoku. Tento fakt samozrejme nijak neznižuje ich kvalitu, človek si totiž veľmi často neuvedomuje, že skauti si vyberajú i hokejistov, s ktorými počítajú v prvom rade ako so zbrojnou silou v nižšej lige. Klasickými príkladmi sú napr. bieloruský obranca Sergej Kolosov či kapitán Griffins, dvadsaťpäťročný Jamie Tardif. V skupinke "ostatných" talentov však možno nájsť i hráčov, ktorí sa v prvom tíme Krídel nepredstavia zrejme nikdy. Očakávania celkom nenaplnili švédsky brankár Daniel Larsson, ruský krídelník Genadij Stoliarov a najmä forward Jesper Samuelsson, ktorý pre obmedzenia bezlepkovej diéty padol až do tretej švédskej divízie.

NHL je vysokou úroveň a jej trvalé dosiahnutie je nepredstaviteľne náročné. Najlepšia liga sveta je najlepšou i preto, že do svojich radov dokáže prijať i špecializovaného hokejistu, ktorý napr. vyniká "len" v osobitých činnostiach, perfektne však zapadajúcich do mozaiky celého tímu. Ak však prihliadneme na mimoriadne talentované výnimky, ktoré dokážu na NHL dosiahnuť už vo veľmi mladom veku a bez najmenších problémov, rovnaká prax môže platiť i opačne a hokejista sa v nej môže trvalo presadiť aj vo vyššom veku alebo trebárs za celkom iných skutočností, ktoré sa vymykajú stanovenému systému. Na najvyššej úrovni sa do úvahy berú i osobnostné vlastnosti, sympatie a dôvera trénerov, pasovanie do konkrétneho systému hry či zranenia v prvom mužstve, ktoré dávajú mladým hráčom ojedinelú šancu na "predčasné" predvedenie.

Ak skombinujeme stanovenú politiku dlhodobej výchovy vlastných talentov s vyššie uvádzanými "výnimočnými" skutočnosťami, môžeme konštatovať, že do NHL majú z hráčov, ktorí v nej dosiaľ nenastúpili, najbližšie aj útočníci Cory Emmerton (ôsmy v rebríčku) či možno dvadsaťpäťročný Jordan Owens, ktorý sa do Wuestovho poradia ani nedostal. Spomínaný aspekt zranení možno navyše v súčasnosti podčiarknuť konkrétnym príkladom - len pred niekoľkými dňami debutoval v súťaži dvadsaťdvaročný Slovinec Jan Muršak, štvrtý v rebríčku, ktorý bol z AHL povolaný ako rýchly záskok za zraneného Dana Clearyho. Určitá postupnosť v dosahovaní vyšších mét existuje, no vonkoncom nie je pravidlom. Presadiť sa do NHL práve v drese širokej organizácie Red Wings je nesmierne náročné, čo je za súčasnej ideológie zdĺhavej výchovy talentov v kombinácii s úspešným a svetoznámym skautingom, ktorý dokáže objaviť talent i v najnižších poschodiach draftu, zároveň aj neodškriepiteľné. Žiaden mladík nemá ustlané na ružiach, no trpezlivosť mu ich môže priniesť.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.