Aktuálne z tábora mladých nádejí Red Wings

MARTIN UŽÁK & MATTHEW WUEST | 03.11.2010

Americká hokejová liga, zámorské juniorské súťaže či európske ligy majú za sebou už viac ako mesiac novej sezóny 10/11. Hockeytown Blog v spolupráci s Matthewom Wuestom zo servera RedWingsCentral.com prináša analýzu a hodnotenie rozvoja mladých hokejistov Red Wings, ktorí zatiaľ nepôsobia na úrovni NHL, ale práve v rôznych vyššie spomínaných šampionátoch. 19 mladíkov vo veku 19 až 24 rokov je predstavovaných v abecednom poradí, drobnohľad je zameraný najmä na ich progres v poslednom ročníku 09/10, hodnotenie výkonnosti na turnaji nádejí v Traverse City a v septembrovom prípravnom kempe Detroitu, na čerstvé výsledky z aktuálnej edície ich kariér a taktiež i na očakávania do blízkej budúcnosti.

Cory Emmerton (vľavo) a Tomáš Tatar (kredit: Dave Reginek, Detroit Red Wings)

Andersson, Joakim... Dvadsaťjedenročný center prežil v posledných rokoch v organizácii Red Wings rôzne formy pozornosti. Prešiel plusmi i mínusmi, chválou i kritikou, no dnes sa zdá, že je lepší a pripravenejší, než kedykoľvek predtým. Po vlaňajšej slušnej sezóne vo švédskej Elitserien, kde hrával za tím Västra Frölunda, by mal konečne pristáť i na zámorský štýl hokeja, ktorý mu na začiatku ročníka 08/09 vôbec nevyhovoval. Pre Detroit je veľmi dôležité, že sa zo Švédska rozhodol vrátiť späť. Pred dvoma rokmi mu chýbala tvrdosť i potrebné kilogramy, dnes je však veľkým a dostatočne silným forvardom, ktorý by sa mal do niekoľkých rokov bezpečne presadiť i do NHL. Na turnaji nováčikov i v kempe samotnom hral výborne a tréneri s ním boli veľmi spokojní. Momentálne má po 9 zápasoch aktuálnej sezóny 10/11 u Griffins na konte 1 gól.

Axelsson, Dick... Dvadsaťtriročný útočník zatiaľ celkom nenapĺňa očakávania, ktoré do neho Detroit pri drafte v roku 2006 vkladal. Vlani odohral v Grand Rapids v AHL iba 17 zápasov, zvyšok ročníka dohral doma vo Švédsku (Färjestad BK), kde ho okrem problémov so zdravím sprevádzal i nepríjemný škandál. Mladý krídelník bol zo sústredenia reprezentácie "Tre Kronor" do 20 rokov vylúčený po tom, čo strávil pre násilie a opitosť jednu noc vo väzení. O incidente sa v zámorí príliš nehovorilo, zato doma to vyvolalo podobnú vlnu nevôle, ako napr. v prípade dávneho prešľapu bývalého dlhoročného beka Red Wings Andreasa Lilju (momentálne obrancu Anaheimu), ktorý bol pre zmenu obvinený za znásilnenie. Tak alebo onak, o tom, či bude mať jeho správanie vplyv na podpis novej zmluvy, rozhodne až leto 2011. Axelsson je totiž v poslednom roku svojho nováčikovského kontraktu, ktorý trávi znova v domácej Elitserien (po 16 dueloch BK má na konte 12 bodov a 43 trestných minút).

Callahan, Mitchell... Len nedávno devätnásťročný Callahan je výbušným arzenálom, ktorý má v súčasnej organizácii výsostnú pozíciu hráča, akého Red Wings nezvyknú draftovať. Ide o veľmi drobného, no mimoriadne agilného a odvážneho bitkára, ktorý dokáže hrať mimoriadne tvrdo. Wings v jeho schopnosti veria i napriek slabšiemu korčuľovaniu a koncentrácii. Momentálne hráva už tretím rokom za Kelowna Rockets vo WHL, kde dosiaľ v 14 dueloch nového ročníka zaznamenal okrem 10 bodov i 38 trestných minút. Na prípadný progres má i vzhľadom na svoj vek hromadu času, v súčasnosti plynie len prvá časť z jeho trojročného nováčikovského kontraktu. Pri všetkých negatívach má stále celkom vysoký potenciál, s ktorým by vo WHL mohol dosiahnuť na hranicu 50 bodov, čo by bolo popri fúrach trestných minút pozitívom. Trpezlivosť ruže prináša - ak sa Callahan do NHL dostane, bude to možno až o nejakých 4 až 5 rokov.

Coetzee, Willie... O štyri dni dvadsaťročného, nikdy nedraftovaného krídelníka, si Red Wings vyhliadli vlani vo WHL, kde zaznamenal výrazné bodové hody v tíme Red Deer Rebels. Popri prelomovej juniorskej sezóne nahliadol na dva duely i do tímu Griffins, v ktorom by mal v prebiehajúcej sezóne (zatiaľ 1 asistencia v 4 dueloch) bojovať o stálu pozíciu v základnej zostave. Coetzeemu práve plynie prvý part z jeho trojročného nováčikovského kontraktu s Wings, po ktorého uplynutí by snáď už mohol vstúpiť do NHL. Na pravom krídle panuje v tíme veľká konkurencia, Coetzee musí preto zoceliť, zosilnieť a adaptovať sa na profesionálny hokej. Progres v AHL je veľmi dôležitý, až samotné výkony však ukážu, do akej skutočnej miery možno tohto forvarda považovať za veľkú nádej Red Wings do budúcnosti.

Ehrhardt, Travis... Zaujímavý defenzívny produkt WHL sa vlani etabloval v tíme Grand Rapids v AHL, kde nastúpil na celkom 42 duelov s bilanciou 5 prihrávok a 38 trestných minút. Vzhľadom na konkurenciu v obrane bude jeho boj o stálu pozíciu v tíme zrejme pokračovať aj v aktuálnej sezóne. Defenzívne stavaný, dvadsaťjedenročný zadák, nebol nikdy draftovaný. Je typický slušnou veľkosťou a celkom dobrou pozičnou hrou a obratnosťou, v porovnaní s juniorskými časmi však viditeľne ubral na tvrdosti. Momentálne sa nachádza v druhom roku svojej trojročnej nováčikovskej zmluvy a značný progres je i vzhľadom na doterajšie pozície veľmi dôležitý. V práve prebiehajúcom ročníku AHL zaznamenal zatiaľ v drese Griffins v piatich stretnutiach tri asistencie a šesť trestných minút.

Emmerton, Cory... Posledné dva roky bol Emmerton, nedávno dvadsaťdvaročný univerzálny útočník, stabilným členom základnej zostavy Grand Rapids. V AHL sa prezentoval vyrovnanými výkonmi, ktoré mu už pomaly pootvárajú i dvere do prvého tímu. Emmerton ohúril trénerov v prípravných stretnutiach, v ktorých sa prezentoval veľkou šikovnosťou a rýchlosťou. Darilo sa mu najmä v spolupráci s ďalším forvardom, ktorý má do prvého tímu Detroitu vykročené pevnou nohou - Janom Muršakom. Emmerton by sa v prebiehajúcom ročníku mal pokúsiť o dosiahnutie hranice 50-60 bodov a povýšiť na jedného z kľúčových centrov mužstva. Dosiaľ sa mu to darí, v 9 dueloch Griffins zaznamenal už 10 bodov. V hlavnom tíme Wings zatiaľ nie je dostatok voľného miesta, ak však dokáže zlepšiť fyzickú hru, bude patriť medzi najhorúcejších kandidátov na prednostný vstup do vôd NHL. Mohlo by sa mu to podariť do 1 až 2 rokov.

Kolosov, Sergej... Dvadsaťštyriročný Kolosov je stabilným defenzívnym pilierom Grand Rapids, čo by sa po dvoch plných sezónach v AHL nemalo zmeniť (dosiaľ zaznamenal v 8 zápasoch aktuálneho ročníka 13 trestných minút). V systéme Red Wings pôsobí už veľmi dlhú dobu a poctivo čaká na prípadnú príležitosť v prvom tíme, ktorá dosiaľ ešte neprišla. Je veľkým, tvrdým zadákom, ktorý plní dôležitú úlohu v systéme trénera Griffins, Kurta Frasera, s ktorým sa poznajú ešte z jeho anabázy u lavičky bieloruskej reprezentácie. Kolosov je typický opatrnosťou, pracovitosťou a zodpovednosťou. Detroit v jeho schopnosti po celých tých 6 rokov od draftu (151. pozícia v roku 2004) verí a po skončení vlaňajšieho ročníka mu ponúkol novú zmluvu. V závere sezóny 10/11 sa však (ako jediný z predstavovaných mladíkov) stane neobmedzeným voľným hráčom. Prísť o tohto beka by bola po všetkých tých dlhých rokoch určite škoda.

Lashoff, Brian... Lashoff je nedraftovaným, dvadsaťročným obrancom, s celkom dobrými výsledkami a kvalitnou tvrdou hrou, ktorú predviedol na turnaji nováčikov i počas prípravného obdobia, kedy si ho pochvaľovali i tréneri. V posledných dvoch rokoch strávil podstatnú časť sezóny v OHL (Kingston Frontenacs), vždy sa na niekoľko zápasov ukázal i v Grand Rapids (v oboch ročníkoch po 6 zápasov), kde by mal však pôsobiť už nastálo. Trvalý prechod od juniorského k profesionálnemu hokeju bude veľmi dôležitý, i preto, že vo vlaňajšom ročníku trocha sklamal a akosi ustúpil od výrazného rozvoja. Svoju kvalitu však má, nachádza sa v prvom z troch rokov svojej nováčikovskej zmluvy a u Griffins bude tvrdo bojovať o čas na ľade (doteraz odohral v novom ročníku 10/11 pätoro stretnutí).

McCollum, Thomas... Vlani vstúpil McCollum do AHL ako devätnásťročný a i napriek dostatočnému priestoru nezaznamenal veľmi podarenú sezónu, čo je však u gólmanov pri odchode z juniorských tímov bežné. Na potenciálny vstup do NHL má ešte dostatok času (možno 3 až 4 roky), prioritou najbližšej budúcnosti bude preto usadenie sa v tíme Griffins a vyrovnanie svojich výkonov. Pomôcť by mu v tom mal o 10 rokov starší a skúsený Joey MacDonald, ktorý sa do organizácie pred sezónou 10/11 vrátil. McCollum zaznamenal v aktuálnom ročníku zatiaľ 3 výhry z 5 duelov. Red Wings pristupujú k jeho vývoju veľmi opatrne a obozretne, no predsa mu už dovolili privoňať k atmosfére prvého tímu - v prípravných dueloch odchytal vo dvoch zápasoch (proti Penguins a Maple Leafs) dohromady tri tretiny.

Muršak, Jan... Dvadsaťdvaročný Slovinec, pôvodne draftovaný až zo 182. miesta v roku 2006, je tým mladíkom Red Wings, ktorý je na vstup do NHL (minimálne v rámci útočníkov) pripravený najlepšie. Muršak bol jedným z hokejistov, ktorí výrazne ohúrili v prípravných zápasoch, kde sa predviedol výbornou spoluprácou najmä s Emmertonom. Z kempu na farmu odchádzal medzi poslednými, prezentoval sa úžasnou energickou hrou a najmä ohromnou rýchlosťou. Vlani zaznamenal v AHL 24 gólov, v práve prebiehajúcej sezóne by mohol dosiahnuť i na hranicu 35 zásahov a 60 až 70 bodov (dosiaľ má po 9 stretnutiach už 10 bodov). Muršak je predurčený byť jedným z kľúčových útočníkov Griffins, hrá navyše i veľmi dobre fyzicky, dokáže sa tlačiť do bránky, je trpezlivý, pracovitý a neustále sa zlepšuje. Konkurencia v prvom tíme Wings je príliš veľká na to, aby sa v nej dokázal usadiť už v tejto sezóne. O rok, kedy mu končí nováčikovský kontrakt, sa však o svoje miesto v tíme NHL môže pokojne pobiť.

Owens, Jordan... Owensa získali Red Wings v priebehu poslednej sezóny výmenou. Momentálne hráva v tíme Griffins (gól a 18 trestných minút v deviatich zápasoch) vo svojom druhom roku svojho nováčikovského kontraktu, ktorý je zároveň posledným. Ešte po príchode do organizácie nijak neoslňoval, no septembrovým tréningovým kempom sa všetko zmenilo a Owens patril spolu s Lashoffom, Muršakom a Emmertonom do skupinky mladých hráčov, ktorá zaujala Red Wings jednoznačne najviac. Za kvalitnú čiernu robotu, tvrdosť a neoblomnosť dostal radu pochvál a stal sa jedným z najpríjemnejších prekvapení prípravy. Do AHL po prvý raz nazrel už v ročníku 06/07, takže je už dostatočne ostrieľaný, a ak bude pokračovať v nastolených slušných výkonoch, Wings mu zrejme v lete 2011 ponúknu novú zmluvu. Potenciál na dosiahnutie NHL rozhodne má.

Pare, Francis... V lete dvadsaťtriročný útočník, ktorý nebol draftovaný, zaujal Red Wings počas prípravného kempu v septembri 2009, kedy dostal od organizácie dvojročný nováčikovský kontrakt. Práve po skončení prebiehajúceho ročníka 10/11 jeho zmluva v Detroite vyprší, čo znamená, že na jeho najčerstvejšie výkony bude klub dohliadať s väčšou pozornosťou, ako predtým. Dosiaľ zaznamenal v 9 zápasoch za Griffins 7 bodov, platí za schopného a produktívneho forvarda, ktorý patril medzi popredných mužov svojho tímu jednak v AHL, kde hráva už tretí rok, a jednak v minulosti v QMJHL, kde sa mu v piatom roku pôsobenia (07/08) podarilo prekročiť 50-gólovú i stobodovú hranicu. Výhodou je držanie hokejky na pravú stranu a taktiež potenciál na produkciu 40 až 50 bodov či 20 gólov. Negatívami sú však malá výška a slabá fyzická hra.

Parkes, Trevor... Pravák Parkes bol jedným z mnohých "ATO" (tzv. Amateur Try-Out, čiže hráč na amatérskej skúške), ktorých Wings pozvali na turnaj nováčikov v Traverse City a neskôr sčasti do tréningového kempu. Dnes je jediným z nich, ktorý klub presvedčil svojimi výkonmi natoľko, že v ňom i zostáva. Tento devätnásťročný útočník totiž dostal trojročnú nováčikovskú zmluvu. Dosiaľ nedraftovaný a talentovaný krídelník pôsobil vlani v QMJHL, v mužstve Montreal Juniors, kde zaznamenal pozoruhodné strelecké výsledky - 27 gólov v základnej časti a najmä 6 zásahov do čierneho v siedmich dueloch play-off. Aj tieto výkony Detroit presvedčili a po dobrých predstaveniach v príprave si mladučkého rodáka z Fort Erie vzal pod svoje krídla. Do 4 rokov môže vyrásť vo veľmi schopného forvarda so slušnou perspektívou v NHL. Momentálne má po 13 zápasoch Juniors v novom ročníku 10/11 na konte 11 bodov (z toho 5 gólov).

Pearce, Jordan... Pôvodne nedraftovaný, dnes dvadsaťštyriročný gólman, bol dostatočne preverený v rámci turnaja nádejí v Traverse City i v prípravnom kempe klubu. Wings si ho počas ročníka 08/09 vyhliadli na University Of Notre Dame, kde podával stabilné výkony. Dnes organizácia dúfa, že Pearce dokáže svoje výsledky v Grand Rapids (AHL) či Tolede (ECHL) dostať na vyrovnanejšiu úroveň, i keď to nebude mať ľahké. U Griffins panuje popri skúsenom Joeym MacDonaldovi a o štyri roky mladšom McCollumovi silná konkurencia, a tak ho v sezóne 09/10 pravdepodobne čaká pendlovanie medzi oboma mužstvami. Viac priestoru by mal dostať v tíme Storm, dosiaľ tam v práve prebiehajúcom ročníku odchytal 3 stretnutia.

Piche, Sebastien... Dvadsaťdvaročného, nedraftovaného beka, podpísali Red Wings pred štartom vlaňajšieho ročníka. Piche vtedy po 5 rokoch strávených v juniorskej QMJHL presedlal do Toleda v ECHL, odkiaľ sa na 9 stretnutí pozrel do tímu Griffins v AHL. Otázka jeho pôsobenia v ročníku 10/11 zostáva aj naďalej otvorená, dosiaľ odohral len tri duely za Grand Rapids (0+1), no medzi ECHL a AHL môže pendlovať i naďalej. Piche sa nachádza uprostred svojho trojročného nováčikovského kontraktu, ktorý vyprší v lete 2012. Dovtedy by sa mohol stať stabilným členom zostavy tímu Griffins a zabojovať tak v organizácii o nový kontrakt. Má slušnú rozohrávku i obstojné fyzické parametre, potrebuje len dozrieť na úroveň hokeja, ktorý sa hráva v ťažšej a tvrdšej AHL.

Pyett, Logan... Dvadsaťdvaročný bek zostáva od svojho raného veku neustále v tieni najväčších zámorských hviezd, z ktorých niektoré už v súčasnosti hrávajú v NHL. Naďalej však patrí k širšej špičke kanadskej produkcie a očakáva sa, že v budúcnosti sa presadí do prvého tímu Red Wings. Vlani zažil u Griffins (vo svojej druhej celej sezóne v AHL) výborný ročník, pozbieral rovných 30 bodov a 41 trestných minút. V prebiehajúcej sezóne 10/11, v ktorej nastúpil dosiaľ na 4 duely a zaknihoval v nich 1 gól, sa nachádza v poslednom roku svojho nováčikovského kontraktu. Tohtosezónne výkony a najmä fakt, či dokáže nadviazať na posledný úspešný ročník, preto rozhodnú o tom, či s ním Wings nadviažu ďalšiu spoluprácu. Ak si udrží svoj výkonnostný progres, Detroit by si ho rozhodne mal vo svojej organizácii ponechať. V NHL môže hrať do 2 či 3 rokov.

Raedeke, Brent... Dvadsaťročný Raedeke vlani nedostal u Griffins šancu ani v jedinom stretnutí, čím Red Wings sčasti reagovali i na jeho prvý prestup v juniorskej kariére vo WHL. Skúsenosti z troch ročníkov WHL, v ktorých zakaždým zvyšoval svoju produktivitu, by mu mali pomôcť v trvalé usadenie sa v AHL, ktoré začína práve aktuálnou sezónou (doteraz 2 góly v 9 zápasoch). V Grand Rapids sa na dva duely ukázal i v ročníku 08/09, teraz by mohol nastupovať v treťom útoku. Hráva na pozícii ľavého krídelníka, momentálne mu plynie prvý z troch rokov nováčikovskej zmluvy a od rýchlosti adaptácie na tvrdšiu AHL bude záležať, do akej miery sa dokáže presadiť.

Smith, Brendan... Dvadsaťjedenročný obranca patrí medzi najväčšie talenty Red Wings za posledné desaťročie. Vlani zaznamenal výborný ročník na University of Wisconsin a Detroit mu po troch rokoch strávených vo WCHA prideľuje novú (a náročnú) úlohu - pokúsiť sa napevno usadiť v kádri Griffins v AHL. Dosiaľ sa mu to náramne darí, v 9 stretnutiach nového ročníka druhej najvyššej súťaže v zámorí má na konte 4 góly a pätoro prihrávok. Smith má u mladých nádejí klubu výnimočné postavenie, pretože bol v posledných dlhých rokoch jediným hokejistom, u ktorého sa uvažovalo, že naskočí priamo do NHL, bez toho, aby čo i len rok strávil na farme. Vzhľadom na systematickú výchovu talentov Red Wings by išlo o skutočnú raritu, no organizácia sa rozhodla predsa len ešte počkať a nechať ho celkom dozrieť. Smith rastie v mimoriadne kvalitného beka, má tvrdú strelu, výborné myslenie a rozohrávku, je dobre fyzicky stavaný a i dostatočne tvrdý, ku všetkému sa výborne prezentoval i v kempe. NHL je otázkou 1 až 2 rokov.

Tatar, Tomáš... Tatar vlani ohúril celú organizáciu natoľko, až sa odhodlala k odvážnemu kroku, keď ho neposlala zo slovenského HKM Zvolen do niektorej juniorskej súťaže, ale rovno do AHL. Vo veku 18 rokov vkročil do náročnej ligy výborným spôsobom a v prvých 25 dueloch ročníka 09/10 si udržoval výkonnosť o takmer bode na zápas. V decembri už poľavil a pookriať sa mu nepodarilo na juniorskom ani seniorskom šampionáte IIHF, kde pôsobil unavene. Nižšia produktivita v druhej polovici sezóny ukázala, že mladý útočník potrebuje ešte veľké fyzické a herné zocelenie. V AHL zostane ďalšie 2 až 3 roky, je výborným strelcom, čo prezentoval i na turnaji nováčikov, kde opanoval produktivitu nádejí Red Wings. Najväčšími negatívami sú boje u mantinelov a vo fyzických súbojoch v rohoch. Svojím myslením a kreativitou stále viac pripomína Jiřího Hudlera. V prebiehajúcej sezóne AHL má po 9 dueloch na konte 4 asistencie.


Všetci predstavovaní mladíci (s výnimkou Kolosova) majú s Red Wings uzavretú základnú nováčikovskú zmluvu a sú tak súčasťou tzv. rezervnej listiny klubu. Hráči, ktorí sú na nej umiestnení, môžu teoreticky zasiahnuť do diania v NHL v práve prebiehajúcej sezóne 10/11. Rezervná listina môže združovať maximálne 50 hokejistov (Detroit má na nej momentálne 49 hráčov) a okrem týchto mladíkov, s ktorých prispením sa počíta do potenciálnej budúcnosti, zahŕňa zoznam i základný káder mužstva (aktívna súpiska o maximálne 23 menách, ktorá pravidelne nastupuje v NHL) a taktiež zvyšnú časť hokejistov, ktorých má klub pod platným kontraktom. Možnosť na zasiahnutie do bojov v NHL tak majú i skúsenejší muži "z druhej vlny", ako napr. brankár Joey MacDonald, obrancovia Doug Janik (za Wings dokonca už stihol v aktuálnom ročníku 10/11 nastúpiť), Derek Meech a útočníci Jamie Tardif, Chris Minard, Ilari Filppula, Jamie Johnson.

Samozrejme, rezervná listina je aktívnym zoznamom, na ktorom nechýba prirodzený pohyb ovplyvnený vekom, výkonnosťou, podpismi nových hráčov a v neposlednom rade i príchodmi ďalších generácií hokejistov z posledných troch draftov. Aby sme teda predostreli i druhú časť talentu, s ktorým môžu Červené krídla v blízkej budúcnosti pracovať, je nutné spomenúť i mladíkov, ktorí zatiaľ len čakajú na podpis nováčikovského kontraktu. Z draftu 2008 sú to najmä obranca Max Nicastro a útočníci Julien Cayer, Stephen Johnston, Jesper Samuelsson; z draftu 2009 beci Gleason Fournier, Nick Jensen, Adam Almquist a útočníci Landon Ferraro, Andrej Nestrašil; no a napokon z posledného draftu sú to gólman Petr Mrázek, zadák Benjamin Marshall a forvardi Riley Sheahan, Calle Järnkrok, Louis-Marc Aubry, Teemu Pulkkinen, Brooks Macek.

To, či sa mladíci jedného dňa do prvého tímu Red Wings naozaj dostanú, záleží len a len na tom, do akej miery zvládnu progres a nároky, ktoré od nich klub v postupnom dozrievaní vyžaduje. V hlavnom mužstve Detroitu, ktoré je súborom zväčša starších hokejistov (momentálne zahŕňa 11 veteránov, z toho až traja z nich už presiahli hranicu 40 rokov), už dnes pôsobia i tri mladučké, dvadsaťtriročné výnimky, ktorých vývoj skutočne doznal značnej úrovne: obranca Jakub Kindl a dvojica forvardov Darren Helm - Justin Abdelkader. Red Wings sú od výluky organizáciou s najširšou základňou kvalitných hráčov v celej NHL. Znamená to tiež, že dostať sa do ich prvého mužstva vyžaduje okrem výborných a zrelých výkonov i dostatok trpezlivosti počas rokov rozvíjania sa v nižších súťažiach. Snáď to predstavená mlaď vydrží a zvládne.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.