Odpovede: Zetterberg, Zadina, Larkin, platový strop

MARTIN UŽÁK | 05.08.2018

Je Henrik Zetterberg rozhodnutý, či bude pokračovať? Musí ísť Filip Zadina späť k juniorom? V čom má podľa Red Wings nedostatky? Čo je nové v jednaniach s Dylanom Larkinom? Ako si Red Wings môžu dovoliť podpísať Larkina, keď majú pod platovým stropom voľné ani nie tri milióny dolárov?

To sú niektoré otázky čitateľov blogu Hockeytown Blog a českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na Facebooku z posledných štyroch týždňov.


Henrik Zetterberg a Dylan Larkin. Budú ešte spoluhráčmi? (David Guralnick, The Detroit News)


Niečo nové o (Henrikovi) Zetterbergovi? Je už rozhodnutý, či bude pokračovať? - Josef

Henrik Zetterberg ešte stále neoznámil, či bude pokračovať v kariére aj v nasledujúcom ročníku. Kapitána Detroit Red Wings ostatné roky trápia chronické problémy s chrbtom a hoci v každej z posledných troch sezón odohral všetky zápasy, jeho pokračovanie je neisté.

Zetterberg mlčí od konca minulej sezóny, kedy uviedol, že ho sužovalo, že v druhej polovici ročníka nemohol vinou bolesti chrbta trénovať a nastupoval iba do zápasov. Svoj návrat vtedy podmieňoval dobrým zdravím. "Ak budem zdravý, budem pokračovať. Ak nie, končím," vyhlásil v apríli.

Zetterberg od júna trénuje doma vo Švédsku a pripravuje sa na novú sezónu, resp. skúša, čo jeho chrbát vydrží. S novinármi však nekomunikuje. Jeho agent Gunnar Svensson koncom júla prezradil švédskemu denníku Aftonbladet, že Zetterberg sa definitívne nerozhodol, či bude vo svojej kariére pokračovať. Svensson vyhlásil, že vzhľadom na jeho špecifické problémy je nemožné uviesť, ako na tom je. Toto status quo možno ešte nejakú dobu potrvá a Zetterberg sa vyjadrí zrejme až po tom, ako sa v priebehu tohto mesiaca vráti do Detroitu.

Zetterberg má s Red Wings zmluvu ešte na tri sezóny s priemerným ročným platom 6,083 milióna amerických dolárov (v sezóne 2018/19 dostane 3,35 milióna a v ostatných dvoch sezónach po jednom milióne). Ak by zmluvu nedokončil, je pravdepodobné, že bude umiestnený na listinu dlhodobo zranených hráčov, jeho plat sa nebude započítavať pod platový strop a oficiálny koniec oznámi až v lete 2021. Ak by oficiálne skončil už teraz, Red Wings by boli v každej zostávajúcej sezóne jeho zmluvy penalizovaní sumou okolo 4,3 milióna dolárov.


Ako to dopadlo s Filipom Zadinom? Nemusí ísť späť k juniorom? - Jiří

Spor o možných pôsobiskách útočníka Filipa Zadinu v sezóne 2018/19 sa rozrástol minulý mesiac po tom, čo Zadinov lanský klub Halifax Mooseheads (QMJHL) vyhlasoval, že ak sa Zadina na jeseň nedostane do NHL, musí sa vrátiť späť do Halifaxu a nemôže hrať v AHL, ako to prikazuje dohovor medzi NHL a organizáciou Canadian Hockey League (CHL), pod ktorú QMJHL patrí.

Sporom sa zaoberali právnici NHL a usúdili, že Zadina bol v Halifaxe na ročnom hosťovaní z klubu HC Dynamo Pardubice, takže dohoda medzi NHL a CHL sa ho netýka a do QMJHL viac nemusí.

Zadina v týchto dňoch trénuje s českým klubom HC Oceláři Třinec a do Ameriky sa odoberie neskôr v priebehu tohto mesiaca. Vo svojej trojročnej nováčikovskej zmluve s Red Wings má aj klauzulu o možnosti vrátiť sa do Európy v prípade, že sa nedostane do NHL. Podobný krok zvolil vlani napríklad jeho krajan Martin Nečas, ktorý sa po jednom zápase za Carolina Hurricanes vrátil dohrať sezónu do klubu HC Kometa Brno. Zadina popri svojom tréningu v Třinci vyhlásil, že takýto krok nezvažuje a chce hrávať na užšom severoamerickom klzisku, ktoré mu podľa jeho slov viac vyhovuje.

Súpis možných pôsobísk Filipa Zadinu v novej sezóne sa teda zúžil zo štyroch na dva kluby: bude hrávať buď za Detroit Red Wings, alebo za ich záložný celok Grand Rapids Griffins v AHL.


Odkedy sme draftovali (Filipa) Zadinu, stále čítam o tom, aký je dobrý. Nemám s tým problém, v médiách mi ale chýba kritický pohľad. Mám pocit, že médiá o ňom zámerne vytvárajú skreslený obraz. A tiež mám pocit, že veľa ľudí si naivne myslí, že okamžite vletí do NHL a hneď pozbiera sto bodov. Ja myslím, že to najlepšie z neho dostaneme až za niekoľko rokov. Zaujímalo by ma, ako ho vnímajú v klube (Detroit Red Wings). O jeho kvalitách vie už každý, ale aké má nedostatky? - Michal

Nemyslím si, že médiá (severoamerické i stredoeurópske) vytvárajú o Filipovi Zadinovi skreslený obraz. Zadina má veľký talent a právom je považovaný za jedného z najlepších hráčov uplynulého draftu, hoci tak ako každý mladý hokejista má určité nedostatky, na ktorých musí postupom rokov zapracovať, aby naplno využil svoj potenciál.

Samozrejme, médiá musia hľadieť na marketingovú stránku veci a nebudú kritizovať hráča, ktorý ich raz môže dobre predávať. Kritiku zverejňujú skôr špecializované médiá, v prípade takýchto mladých hokejistov napríklad skautingové úrady a agentúry, ktoré sa o nich snažia vytvárať ucelený obraz najmä pred draftom. Rádové médiá u nás takéto hodnotenia obvykle nezverejňujú. Médiá v Česku a na Slovensku to nerobia nielen z marketingových dôvodov, ale aj z dôvodu, že takmer výhradne len prekladajú vybrané a voľne dostupné internetové články severoamerických médií, alebo nemajú vyčlenené finančné prostriedky na to, aby zaplatili za špecializované hodnotenia a informácie "nad rámec" bežne dostupných informácií.

Kritiku na Filipa Zadinu napísala renomovaná skautingová agentúra Red Line Report, ktorá pred draftom uviedla: "Nie je výnimočným korčuliarom. Niekedy sa dostáva do zraniteľnej pozície a inkasuje tvrdé hity." Inak vyzdvihovala už len jeho pozitívne stránky.

Ďalšiu kritiku priniesli niektoré neplatené médiá, ktoré po drafte uviedli, že Zadina dosiahol slabé výsledky na preddraftovom fyzickom testovaní, čo sa odrazilo na jeho prepade v poradí draftu.

Red Wings uňho vidia niekoľko oblastí, na ktorých musí zapracovať, aby sa naplno presadil v NHL (no nenazýval by som ich nedostatkami, ale skôr odporúčaniami). Podľa interných informácií od neho očakávajú, že sa zlepší v defenzívnej činnosti a že zosilnie hlavne v hre pri mantinely. Áno, Zadina po drafte síce sám vyhlásil, že vie, čo má od seniorského hokeja očakávať, pretože k nemu privoňal v Európe, ale u Red Wings to nehralo veľkú rolu a po júlovom kempe nováčikov mu tak či tak odporučili, aby ešte viac zosilnel.


Čo je nové v jednaniach s Dylanom Larkinom? - Václav

Red Wings zintenzívnili rokovania so zástupcami Dylana Larkina začiatkom júla, kedy sa ukázalo, že by s ním radi podpísali päťročný kontrakt s priemerným ročným platom okolo šesť miliónov dolárov. Larkinovi zástupcovia medzitým začali požadovať zmluvu na šesť rokov.

Larkin minulý týždeň pri osobnej návšteve Little Caesars Areny vyhlásil, že si je istý, že novú zmluvu podpíše najneskôr pred začiatkom septembrového tréningového kempu. "Nemám o to žiadne obavy," uviedol.

Obavy o vývoj a výsledok rokovaní nemajú ani Red Wings, ako zistil Craig Custance zo servera The Athletic. Red Wings naďalej preferujú päťročnú zmluvu, ale aj keby mali podpísať dlhšiu zmluvu, s Larkinom ani s nikým iným v dohľadnej dobe nemajú v pláne uzavrieť až osemročný kontrakt, teda najdlhší možný kontrakt, aký môžu podľa kolektívnej dohody medzi NHL a NHLPA podpísať.


Ako si môžeme dovoliť podpísať (Dylana) Larkina, keď máme (pod platovým stropom) voľné ani nie tri milióny dolárov? - Tomáš

Kluby NHL môžu v lete prekročiť hranicu platového stropu o 10 %. Platový strop pre budúcu sezónu bude 79,5 milióna amerických dolárov, takže kluby môžu túto hranicu prekročiť maximálne o 7,95 milióna. Dôležité je, aby hranicu platového stropu neprekračovali počas samotnej sezóny.

Keď Red Wings podpíšu novú zmluvu s Dylanom Larkinom, hranicu platového stropu prekročia o niekoľko miliónov. Pod platový strop sa dostanú deň pred začiatkom nového ročníka tak, že zapíšu dlhodobo indisponovaného útočníka Johana Franzéna na listinu dlhodobo zranených hráčov, vďaka čomu sa ich platový strop navýši (viac podrobností o tomto mechanizme). Na listine dlhodobo zranených hráčov môže rovnakou cestou skončiť aj Henrik Zetterberg, ak by viac nepokračoval v kariére. Pokiaľ by Red Wings aj napriek tomu presahovali platový strop o niekoľko miliónov alebo stoviek tisíc dolárov, niektorého zo svojich hráčov vymenia inam, alebo ho umiestnia na waiver listinu a / alebo pošlú do nižšej súťaže, aby sa pod strop vošli.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na Facebook alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.