Larkin podpísaný, Zetterberg prežíva ťažké obdobie

MARTIN UŽÁK | 11.08.2018

Dylan Larkin má za sebou jednania o novej zmluve. Kapitán Henrik Zetterberg prežíva ťažké leto a nie je isté, či bude pokračovať v kariére. Na koniec pomaly začína myslieť aj Niklas Kronwall. Patrik Rybár a Filip Zadina boli nominovaní na septembrový turnaj nováčikov v Traverse City.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Dylan Larkin a Henrik Zetterberg (Mike Mulholland, MLive)

Dylan Larkin s novou zmluvou

Red Wings včera dotiahli detaily novej zmluvy s Dylanom Larkinom, svojím najproduktívnejším hráčom z uplynulej sezóny, kľúčovým mužom prestavby a pravdepodobne budúcim kapitánom.

Larkin podpísal na päť rokov s priemerným platom 6,1 milióna amerických dolárov ročne. Stane sa najlepšie plateným hráčom tímu. V sezóne 2018/19 zarobí 5,75 milióna a ďalší milión dostane vo forme podpisového bonusu. Následne bude poberať 7 miliónov (2019/20); 4,75 milióna (2020/21); 6,75 milióna (2021/2022) a 5,25 milióna (2022/23). V poslednom roku kontraktu má zakotvenú klauzulu, podľa ktorej nemôže byť vymenený bez svojho súhlasu, a po vypršaní zmluvy sa stane neobmedzene voľným hráčom. Red Wings ale dúfajú, že za nich bude hrať celú kariéru.

Podmienky, za akých Larkin podpíše, boli dlhodobo známe. Red Wings sa od júna netajili tým, že na rozdiel od svojich ostatných obmedzene voľných mladých hráčov s ním mienia podpísať dlhodobú zmluvu. Jednania začali už v máji, zmluva na päť rokov s platom na úrovni šesť miliónov dolárov ročne bola konštruovaná od začiatku júla.

Larkin bol posledným obmedzene voľným hráčom Red Wings. V štatúte obmedzene voľného hráča zostáva ešte útočník Matt Puempel, ale jeho podpis sa bude týkať pôsobenia v AHL.

Dočasne nad platovým stropom

Podpisom Dylana Larkina sa Red Wings dostali približne 3,27 milióna nad platový strop. Ako na tomto blogu už odznelo, v lete je to povolené a klub to vyrieši až pred začiatkom sezóny.

Red Wings majú aktuálne 22 hráčov so štandardnou zmluvou (nie dvojcestnou ani nováčikovskou). Sú nimi brankári Jimmy Howard, Jonathan Bernier, obrancovia Mike Green, Danny DeKeyser, Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson, Trevor Daley, Nick Jensen a útočníci Dylan Larkin, Henrik Zetterberg, Frans Nielsen, Gustav Nyquist, Justin Abdelkader, Johan Franzén, Darren Helm, Anthony Mantha, Thomas Vanek, Andreas Athanasiou, Luke Glendening, Tyler Bertuzzi, Martin Frk, Luke Witkowski.

Na aktívnu súpisku, ktorá musí byť nahlásená jeden deň pred začiatkom novej sezóny, môže byť zapísaných najviac 23 hokejistov. K hokejistom so štandardnými kontraktmi ešte pribudnú najlepší mladí hráči s nováčikovskými zmluvami. Najväčšie šance na prerazenie do tímu majú obranca Filip Hronek a útočníci Michael Rasmussen a Filip Zadina. Ak by si miesto vybojovali všetci traja, pod platový strop by sa musel zmestiť aj ich súhrnný plat vo výške okolo 2,5 milióna dolárov. Znamená to, že Red Wings budú musieť podniknúť určité kroky, aby sa pod platový strop dostali.

Prvým riešením bude zapísanie Johana Franzéna na listinu dlhodobo zranených hráčov. Red Wings si vďaka tomu uvoľnia pod stropom jeho priemerný ročný plat vo výške 3,95 milióna dolárov. Toto riešenie je nateraz jediným zaručeným krokom, ktorý Red Wings podniknú, aby sa pod strop vošli.

O ďalších krokoch sa rozhodne v septembri a neskôr. Nateraz je isté len to, že z kola pôjde von aj niekto ďalší. Či už vinou vážneho alebo chronického zranenia (chronické bolesti chrbta ohrozujú pokračovanie Henrika Zetterberga, ako sa dočítate nižšie), krátkodobého zranenia, výmeny, alebo umiestnenia na listinu voľných hráčov a následne odchodu inam alebo do AHL v dôsledku nízkeho platu a limitovanej úlohy v tíme (tento osud hrozí Lukeovi Witkowskimu či Martinovi Frkovi).

Trápenie Henrika Zetterberga

Generálny manažér Ken Holland po podpise s Dylanom Larkinom poodhalil, ako sa v ostatnej dobe trápi Henrik Zetterberg. Uviedol, že kapitán Red Wings zažíva ťažké leto, pretože vinou chronických problémov s chrbtom nie je schopný trénovať tak tvrdo, ako je zvyknutý.

Ako sa už písalo, Zetterberg od júna trénuje vo Švédsku a čoskoro sa vráti do Detroitu, dlhodobo však mlčí a ani jeho agent doteraz neuviedol, či bude pokračovať v aktívnej kariére. V súčasnosti trénuje iba na suchu, v posilňovni, no pri väčšej záťaži musí pauzovať pre bolesti.

Zetterberg trpí bolesťami chrbta už dlhé roky. Keď ho prepadli na olympiáde 2014 v Soči, musel zostať ležať niekoľko dní, len aby zvládol let do USA, a olympijskú dedinu opustil na nosidlách. V ostatných troch sezónach síce odohral všetky súťažne zápasy Red Wings, ale často musel hrať so sebazaprením. Od januára tohto roka ho bolesti trápili natoľko, že viac netrénoval a nastupoval iba do zápasov. Po skončení lanskej sezóny vyhlásil, že pokiaľ nebude zdravý, nebude pokračovať.

Na Zetterbergov aktuálny zdravotný stav a jeho vyhliadky do najbližšej budúcnosti je zvedavý aj sám Holland, ktorý s ním mal v polovici júla hovoriť, no táto komunikácia napokon neprebehla a zostalo len pri opakovaných rozhovoroch s agentom. Holland vo včerajšom rozhovore s Tomasom Rosom zo švédskeho denníka Aftonbladet prezradil, že s Zetterbergom a jeho agentom sa plánuje osobne stretnúť do jedného týždňa. Holland sa nevzdáva nádeje, že Zetterberg bude pokračovať, no zároveň emotívne konštatoval, že je možné, že hokej už hrať nebude.

Ako sa Zetterberg tento rok trápi, to ilustruje napríklad interný zdroj, ktorý má blízko k mužstvu a v ostatných dňoch diskrétne prehovoril pre Craiga Custancea zo servera The Athletic: "Bolelo ma, keď som ho na konci minulej sezóny videl, ako si s ťažkosťami obúva korčule."

Niklas Kronwall pripúšťa koniec

Pri rehabilitácii dokaličeného ľavého kolena mu pomohla liečba kmeňovými bunkami. Od minulého leta trávi menej času v posilňovni a miesto toho sa viac venuje plávaniu a oddychu v bazénoch s vodoliečbou. Zmena tréningových metód pomohla skúsenému bekovi Niklasovi Kronwallovi predĺžiť si kariéru a dáva mu možnosť hrdo dokončiť to, k čomu sa zaviazal - dokončiť svoj sedemročný kontrakt s Detroit Red Wings. Zostáva mu v ňom ešte nasledujúca sezóna, ktorá má byť jeho pätnástou v drese Red Wings. Ale napriek tomu už začína myslieť na koniec.

Kronwall poodhalil úvahy o ukončení svojej kariéry tento týždeň v rozhovore s Mattiasom Ekom zo švédskeho servera Hockey News. Kronwall uviedol, že si je dobre vedomý toho, že sa pomaly blíži ku koncu. Hoci sa podľa vlastných slov cíti najlepšie za posledné tri roky, pripustil, že nasledujúca sezóna 2018/19 môže byť jeho poslednou.

Tridsaťsedemročný zadák okrem toho vyhlásil, že ho frustruje, že je starší a pomalší ako mnoho jeho súperov a že vinou vyššieho veku už nemôže rozdávať tvrdé hity, akými sa v NHL preslávil.

Kronwall je v súčasnosti druhým najstarším hráčom mužstva po Henrikovi Zetterbergovi. Záujem dokončiť svoju zmluvu prejavil už dávnejšie. Bude to posledná etapa jeho úspešnej kariéry?

Rybár a Zadina na turnaj nováčikov

Red Wings tento týždeň zverejnili svoju zostavu na septembrový turnaj nováčikov v Traverse City. Na tradičnom podujatí, ktoré je predkrmom pred tréningovým kempom, sa predstavia dvaja hráči zo strednej Európy - slovenský brankár Patrik Rybár a český útočník Filip Zadina.

Rybár a Zadina boli v Detroite už koncom júna na rozvojovom kempe nováčikov. Zadina na ňom ohúril a na jeseň bude bojovať o miesto v prvom tíme Red Wings. Rybár sa v kempe zotavoval z operácie členka a trénoval iba na suchu; pri dobrom zdraví a adekvátnej výkonnosti ostatných brankárov bude bojovať o miesto na farme.

Mladí českí obrancovia Filip Hronek a Libor Šulák si zahrali na tomto turnaji vlani, tento rok na ňom už nemusia štartovať a zapoja sa rovno do hlavného tréningového kempu.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.