6. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 06.06.2018 | aktualizované 06.06.2020


Nicklas Lidström (David Guralnick, The Detroit News)

06.06.1956: Koniec pokračujúcej presilovej hry

Dňa 6. júna 1956 Rada guvernérov NHL schválila nové pravidlo umožňujúce hráčovi, ktorý fauloval a bol vylúčený na dve trestné minúty, aby opustil trestnú lavicu po tom, ako súper využil presilovú hru. Do tej doby platilo, že vylúčený hráč si musel odsedieť celý trest bez ohľadu na to, koľko gólov súper v presilovke strelil.

Nové pravidlo prinieslo úbytok strelených gólov v presilových hrách, ale najlepších hráčov tej doby neobmedzovalo. Napríklad Gordie Howe, nastupujúci na svoju jedenástu sezónu, začal presilovky využívať ešte o niečo častejšie ako predtým a s 209 gólmi v tejto hernej situácii dodnes zostáva rekordérom Red Wings.

06.06.1967: Prvý expanzný draft v histórii NHL

Keď v roku 1967 končila éra Original Six a NHL sa rozhodla rozšíriť svoju šesťčlennú súťaž o ďalších šesť klubov, rozhodla sa pre expanzný draft, prvý takýto draft v histórii.

Prvý expanzný draft sa konal 6. júna 1967 v Montreale. Každý zo šiestich klubov z éry Original Six (Detroit Red Wings, Boston Bruins, Chicago Black Hawks, Montreal Canadiens, New York Rangers, Toronto Maple Leafs) prišiel o 20 nechránených hokejistov, ktorých si vybrala šestica nových klubov NHL (California Seals, Los Angeles Kings, Minnesota North Stars, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, St. Louis Blues). Medzi dvadsiatkou, o ktorú prišli Detroit Red Wings, figurovali aj známe mená ako Andy Bathgate, Leo Boivin, Billy Harris, Ab McDonald, Don McKenney či André Pronovost.

06.06.1972: Tretí expanzný draft v histórii NHL

Pred sezónou 1972/73 vstupovali do NHL ďalšie dva kluby - Atlanta Flames a New York Islanders. NHL preto zaranžovala ďalší expanzný draft, aby naplnila ich súpisky.

Expanzný draft, v poradí tretí v histórii, sa uskutočnil 6. júna 1972. Red Wings v ňom prišli o troch obrancov: Ron Harris a Randy Manery smerovali k Flames a Garry Hart k Islanders.

06.06.1995: Jedna výhra od finále Stanley Cupu

Dňa 6. júna 1995 hrali Detroit Red Wings tretie finále Západnej konferencie proti mužstvu Chicago Blackhawks a zvíťazili 4:3 po predĺžení. O víťazný zásah sa postaral v 90. minúte obranca Vladimir Konstantinov, keď skóroval z 51. strely Red Wings na brankára Eda Belfoura.

Red Wings sa vďaka tomu ujali vedenia 3:0 v sérii a od postupu do finále Stanley Cupu ich delilo už len jediné víťazstvo. Postup do absolútneho finále, svojho prvého po predlhých 29 rokoch, spečatili o päť dní neskôr v piatom zápase série.

06.06.2002: Božské sekundy Nicklasa Lidströma

Finále Stanley Cupu 2002 medzi favorizovanými Detroit Red Wings a outsidermi Carolina Hurricanes začalo víťazstvom "Hurikánov" v pomere 3:2 po predĺžení. Red Wings nenapĺňali očakávania ani po väčšinu druhého zápasu, hraného 6. júna 2002. Ešte v 54. minúte zápasu bol stav vyrovnaný 1:1 a Hurricanes mohli pomýšľať na ďalšie prekvapenie. Red Wings ale napokon dokázali povstať zásluhou obrancu Nicklasa Lidströma, ktorý vtedy predvádzal priam božské výkony.

Lidström vystúpil z radu v 55. minúte druhého zápasu, keď najskôr delovou strelou v kritickej chvíli využil presilovku a svoj tím poslal do vedenia 2:1, a o 13 sekúnd neskôr vyslal brilantnú prihrávku na Krisa Drapera, ktorý upravil skóre na konečných 3:1. Red Wings sa už odvtedy nezastavili, sériu otočili na 4:1 a dočkali sa Stanley Cupu.


Nicklas Lidström a jeho božské finálové sekundy, 06.06.2002


Lidström mal leví podiel na úspechoch Red Wings aj v predchádzajúcich sériách play-off 2002. V úvodnom kole za stavu 0:2 na zápasy pre Vancouver Canucks skóroval po ďalekonosnej strele zo stredu klziska, vďaka čomu sa Red Wings otriasli a otočili na 4:2. Vo finále Západnej konferencie proti celku Colorado Avalanche za stavu 2:3 spolu so svojimi spoluhráčmi a gólmanom Dominikom Hašekom nedovolil Avs už ani raz skórovať a pomohol otočiť sériu na 4:3. V play-off 2002 hral v priemere málo vídaných 31 minút a 10 sekúnd za zápas, proti najlepším hráčom súperov. Napriek tomu vynikal, so 16 bodmi (5+11) v 23 zápasoch vyhral produktivitu obrancov a zaslúžene sa stal prvým európskym držiteľom Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča Stanley Cupu.

06.06.2009: 23 využitých presiloviek v play-off

Dňa 6. júna 2009 hrali Red Wings piate finále Stanley Cupu proti Pittsburgh Penguins a po víťazstve 5:0 sa dostali do vedenia 3:2 v sérii. Na jednoznačnom víťazstve mali rozhodujúci podiel tri góly v presilových hrách. Všetky tri padli v druhej tretine, čím Red Wings vyrovnali svoj klubový rekord v počte využitých presiloviek v jednej tretine zápasu play-off. Ten posledný dal v čase 35:40 Henrik Zetterberg. Pre Red Wings to bol 23. gól v presilovke v play-off 2009, čím vytvorili nový klubový rekord v počte využitých početných výhod v jednom ročníku vyraďovacích bojov.

Red Wings tento rekord viac nezveľadili, keďže šiesty i siedmy zápas finále prehrali 1:2 a nevyužili už ani jednu zo svojich štyroch početných výhod.

06.06.2009: Chris Osgood zveľaďuje rekordy

Onen piaty zápas finále Stanley Cupu 2009 bol výnimočný aj pre detroitského brankára Chrisa Osgooda. Osgood v tomto stretnutí chytil všetkých 22 striel, vďaka čomu udržal svoje 14. čisté konto v drese Red Wings v play-off a zároveň zaznamenal svoje 67. víťazstvo s Red Wings vo vyraďovacej fáze. Osgood tým v oboch prípadoch zveľadil svoje vlastné klubové rekordy.

Neskôr sa ukázalo, že 14. nula a 67. výhra v drese Red Wings v play-off boli jeho poslednými v kariére. V oboch ohľadoch sa k nemu nepriblížil žiadny iný brankár Red Wings.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2017-18 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2017)
  • June 6: Selanne, Ducks win Stanley Cup (John Kreiser, NHL.com; 06.06.2017)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.