10. jún v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 10.06.2018 | aktualizované 10.06.2020


Dominik Hašek (Paul Sancya, Associated Press)

10.06.1970: Druhý expanzný draft v histórii NHL

Pred sezónou 1970/71 vstupovali do NHL dva nové kluby - Buffalo Sabres a Vancouver Canucks. Aby im NHL pomohla naplniť súpisky, zaranžovala expanzný draft.

Expanzný draft sa konal dňa 10. júna 1970. Red Wings v ňom prišli o trio Jim Watson, Ed Hatoum, Poul Popiel. Obrancu Watsona si vzali Sabres, útočníka Hatouma a zadáka Popiela zvolili Canucks. Hatouma a Popiela spájalo aj to, že v tom období boli jedinými zástupcami svojich rodných krajín v NHL. Hatoum pochádzal z Libanonu, Popiel z Dánska.

Red Wings počas draftu zrealizovali aj jeden trejd. Do Buffala poslali brankára Rogera Croziera, niekdajšieho víťaza Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play-off, a to výmenou za krídelníka Toma Webstera, ktorého si Sabres vybrali z prvého miesta expanzného draftu z kádra Boston Bruins, čerstvých víťazov Stanley Cupu.

Expanzný draft z 10. júna 1970 bol druhý v histórii NHL. Ten prvý sa konal v júni 1967.

10.06.1988: Red Wings získavajú Miroslava Fryčera

Československý útočník Miroslav Fryčer trávil najväčšiu časť svojej kariéry v NHL u Toronto Maple Leafs. Za "Javorové listy" hral od marca 1982 do apríla 1988. Po sezóne 1987/88 ho Maple Leafs poslali k Red Wings výmenou za obrancu Darrena Veitcha. Stalo sa 10. júna 1988.

Fryčer sa u Red Wings stretol s krajanom Petrom Klímom, v Detroite sa však dlho neohrial. Za Red Wings odohral iba 23 zápasov v prvej polovici základnej časti sezóny 1988/89 a v januári 1989 bol vymenený k Edmonton Oilers.

10.06.1997: Milión fanúšikov v uliciach mesta Detroit

Keď 7. júna 1997 Detroit Red Wings vyhrali Stanley Cup po 42 rokoch čakania, v meste Detroit a štáte Michigan sa tešili veľkej popularite. Dôkazom ich slávy bol aj víťazný sprievod mestom.

Red Wings naplánovali jazdu hráčov so Stanley Cupom po uliciach mesta na utorok 10. júna 1997. Hoci to bol bežný pracovný deň, na oslavách sa objavilo viac než milión fanúšikov z Detroitu a jeho okolia. Nikdy predtým a ani nikdy potom ich nebolo pri oslavách v uliciach mesta až toľko.

10.06.2002: Dominik Hašek s rekordným čistým kontom

Písal sa 10. jún 2002, keď Dominik Hašek zastavil všetkých 17 striel hráčov Carolina Hurricanes vo štvrtom zápase finále Stanley Cupu a doviedol Red Wings k výhre 3:0 a vedeniu 3:1 v sérii. Bola to Hašekova šiesta nula v play-off 2002, čím vytvoril nový klubový rekord Red Wings, platný dodnes.

Šesť núl v jednom play-off bolo v tej dobe zároveň novým rekordom NHL. Tento rekord vydržal do nasledujúceho play-off, kedy ho prekonal Martin Brodeur (New Jersey Devils) so siedmimi nulami. Hašekových šesť čistých kont v jednom play-off je dodnes rekordom medzi európskymi brankármi.

Hašek vošiel do dejín aj ako najstarší brankár všetkých čias s minimálne piatimi čistými kontami v jednom play-off (mal 37 rokov). Tento jeho počin zostáva neprekonaný dodnes.

Hašek sa okrem toho stal prvým gólmanom v histórii Stanley Cupu s aspoň jednou nulou v každej zo štyroch sérií play-off. Hašek pred touto nulou raz udržal čistý štít v sérii s Vancouver Canucks a dvakrát v sériách so St. Louis Blues a s Colorado Avalanche.

10.06.2002: Jubileá Bretta Hulla a Scottyho Bowmana

Spomínaný štvrtý zápas finále Stanley Cupu 2002 bol výnimočný nielen pre Dominika Hašeka, ale aj pre ďalšie dve legendárne postavy - útočníka Bretta Hulla a trénera Scottyho Bowmana.

Brett Hull strelil pri víťazstve 3:0 víťazný gól. Bol to jeho desiaty gól v play-off 2002, čím vyrovnal vtedy platný klubový rekord Petra Klímu a Sergeja Fiodorova v počte gólov v jednom play-off. Čo bolo ešte veľkolepejšie, Hull svojím zásahom ako štvrtý hráč v dejinách NHL dosiahol hranice 100 gólov v play-off. Do konca kariéry dal v Stanley Cupe celkovo 103 gólov, za čo mu dodnes patrí štvrté miesto za trojicou Wayne Gretzky (122), Mark Messier (109), Jari Kurri (106).

Scotty Bowman prepísal dejiny tým, že výhra 3:0 bola jeho 35. vo finále Stanley Cupu, vďaka čomu sa posunul na prvé miesto historických tabuliek pred svoj idol Toea Blakea (34). Bowman o niekoľko dní rozšíril svoj rekord na 36 víťazstiev. Rekord platí dodnes.

10.06.2016: "Mr. Hockey" Gordie Howe zomiera

Dňa 10. júna 2016 prišiel hokejový svet o jednu zo svojich najväčších osobností. Legendárny "Mr. Hockey" Gordie Howe zomrel vo veku 88 rokov.

Howe vstúpil do NHL v roku 1946 v drese Detroit Red Wings a hrával za nich 25 rokov. Počas svojej úchvatnej kariéry s Red Wings štyrikrát vybojoval Stanley Cup, šesťkrát sa stal najproduktívnejším hráčom NHL, dvadsať sezón po sebe patril medzi päť najproduktívnejších hráčov súťaže a šesťkrát sa stal držiteľom Hart Memorial Trophy pre najužitočnejšieho hráča NHL. V roku 1971 sa rozhodol ukončiť kariéru, ale po dvoch rokoch sa vrátil a ďalších šesť sezón strávil vo WHA, kde nastupoval po boku svojich synov Marka a Martyho. Po anabáze vo WHA sa ešte na jednu sezónu vrátil do NHL a rozlúčil sa v ročníku 1979/80. V 1.767 zápasoch základnej časti NHL zaznamenal 1.850 bodov za 801 gólov a 1.049 asistencií. Ďalších 160 bodov pozbieral v 157 zápasoch play-off. Zostáva štvrtým najproduktívnejším hráčom a druhým najlepším strelcom v dejinách NHL. Vytvoril veľké množstvo rekordov. Mnohé z nich platia dodnes.

Po definitívnom ukončení kariéry ho hokejový svet začal oslovovať veľavravným pseudonymom Mr. Hockey. Preslávil sa ako mimoriadne milý a vrúcny muž. Obdivovali ho všetky generácie fanúšikov, vrátane tých, ktorí ho nikdy nevideli hrať. Ovplyvnil množstvo životov. V roku 2008 sa stal prvým recipientom ocenenia NHL Lifetime Achievement Award za celoživotný prínos NHL.

Niekoľko dní po jeho smrti Red Wings v spolupráci s jeho najbližšími pripravili vo svojej Joe Louis Arene verejnú rozlúčku, počas ktorej sa s ním prišlo rozlúčiť zhruba 15 tisíc fanúšikov v priebehu trinástich hodín, jeden po druhom, 36 rokov od ukončenia aktívnej kariéry. To hovorí za všetko.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.