Retrospektíva: Životná oslabovka Henrika Zetterberga

MARTIN UŽÁK | 31.05.2018 | aktualizované 31.05.2019

Sobota 31. mája 2008, Mellon Arena, Pittsburgh.

Pittsburgh Penguins a Detroit Red Wings hrajú štvrtý zápas finále Stanley Cupu. Skóre síce otvára domáci Marián Hossa, Red Wings však kontrujú gólmi Nicklasa Lidströma a Jiřího Hudlera a desať minút pred koncom riadneho hracieho času vyhrávajú 2:1. Rovnakým pomerom vedú aj v sérii.

Na prelome 50. a 51. minúty zápasu dostávajú Penguins veľkú možnosť na vyrovnanie. Hosťujúci Kirk Maltby je vylúčený za hákovanie a po 33 sekundách je potrestaný aj jeho spoluhráč Andreas Lilja za nedovolené bránenie mladej hviezdy Sidneyho Crosbyho.

Penguins majú pred sebou dlhočiznú presilovú hru piatich proti trom. Tréner Michel Therrien posiela na ľad to najlepšie, čo má k dispozícii. Do akcie idú Crosby, Hossa, Jevgenij Malkin, Ryan Malone a Sergej Gončar, teda päť najproduktívnejších hráčov Penguins vo vyraďovacej fáze.

Mellon Arena je na nohách. S takouto ofenzívnou kvalitou a pri takejto výhode sa Penguins musia presadiť - veria všetci zúčastnení. Niektorí fanúšikovi berú útokom Twitter a vypisujú o kľúčovom momente série: na Penguins čaká 87 sekúnd dlhá presilovka o dvoch hráčov a jedným z hrdinov môže byť ich mladý miláčik, hráč s číslom 87 - Sidney Crosby.

Red Wings sú proti. Proti je najmä muž, ktorý Crosbyho od začiatku finálovej série prenasleduje ako tieň. Muž s číslom 40, jeden z trojice nominantov na Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka súťaže a jeden z najlepších všestranných útočníkov na svete.

Muž menom Henrik Zetterberg.


Henrik Zetterberg (Aaron Doster, USA Today Sports)


Zetterberg začína dvojnásobné oslabenie po boku Lidströma a Niklasa Kronwalla. Penguins sa po vhadzovaní zmocňujú puku a rýchlo roztáčajú pekelný kolotoč. Vedia, že majú príležitosť zmeniť priebeh série.

Ako prvý sa snaží skórovať Malkin, ale jeho tvrdá rana z pravého kruhu tesne míňa bránku Chrisa Osgooda. Po chvíli strieľa spomedzi kruhov Gončar, ale Zetterberg jeho strelu blokuje a nedovoľuje skrotiť puk Malkinovi.

Penguins sa upokojujú a zakladajú ďalšiu kombinačnú akciu. Gončar tentoraz namiesto strely prihráva k pravej tyčke Hossovi. Hossa čaká na vhodný moment a posiela puk k ľavej tyčke na náhle neobsadeného Crosbyho, pred poloprázdnu bránu.

Crosby už-už reflexívne strieľa do odkrytej Osgoodovej bránky, no v poslednej chvíli k nemu zozadu pristupuje jeho tieň Zetterberg, heroicky mu blokuje hokejku a zabraňuje mu, aby ľahko vyrovnal. Zetterberg tým zachraňuje jasný gól a keď sa bránený Crosby ešte snaží puk štuchnúť do bránky, Zetterberg ho zastavuje korčuľou.

K puku sa zakrátko dostáva Malkin, no strelou švihom z pravého kruhu znova míňa. Penguins sa na chvíľu vyháňajú z útočného pásma a keď sa doň Malkin chce bleskovo vrátiť, je to opäť Zetterberg, kto jeho snahu kazí.

Ďalší vpád Penguins do útočného pásma zastavuje Kronwall, berie puk Gončarovi a vyhadzuje ho von. Red Wings toho využívajú a na ľad posielajú trojicu Pavel Daciuk, Brad Stuart, Brian Rafalski. Toto trio však ostáva len trinásť sekúnd a po oddychovom čase Pens - 25 sekúnd pred koncom ich výhody o dvoch hráčov - sa znova vracajú Zetterberg, Lidström a Kronwall.

Zetterberg krátko po vhadzovaní šikovne narúša rozohrávku Malkina v strednom pásme, vypichuje mu puk a korčuľuje za ním do obranného pásma súpera. Zoči-voči Gončarovi robí otočku a z kruhu vysiela strelu na gólmana Marca-Andrého Fleuryho. Má toľko síl, že sa ešte ponáhľa za odrazeným pukom a v rohu klziska sa k nemu dostáva skôr ako Gončar, Malkin a Malone.

Je to tento neoblomný muž v červeno-bielom drese, čo strpčuje život piatim hráčom Penguins a ich gólmanovi, a oberá ich o drahocenné sekundy. V ich vlastnom pásme. Pri ich presilovej hre o dvoch hráčov. V kľúčových okamihoch Stanley Cupu.

V dovtedajšom priebehu série predvádzajú niektorí hráči na jednej i druhej strane viacero úžasných striedaní - napríklad pittsburghský zadák Brooks Orpik sa pochlapil v treťom zápase série tým, že v priebehu pätnástich sekúnd rozdal štyri hity, ktorými zložil Krisa Drapera, Dana Clearyho a dvakrát Dallasa Drakea. Je to ale okamih z konca dvojnásobnej presilovky Penguins, kedy komentátor Mike Emrick nad výkonom Zetterberga žasne a hovorí, že muž s číslom 40 predvádza "Conn Smythe Shift", teda striedanie hodné Trofeje Conna Smythea pre najužitočnejšieho hráča play-off.

Penguins sa po odzbrojení Zetterberga vo vlastnom pásme ponáhľajú do útočného pásma, aby sa pokúsili využiť aspoň posledné sekundy dvojnásobnej prevahy. Rýchlo sa rozmiestňujú, puk mieša Crosby a z pravého kruhu sa snaží prihrať na opačnú stranu, kde čaká na strelu z prvej Malkin. Ale je to znova Zetterberg, kto do rozohrávky vsúva hokejku a kombináciu znemožňuje.

K odrazenému puku pred Osgoodovou bránkou sa dostáva Hossa, ale netriafa. To sa už z trestnej lavice ponáhľa Maltby. Penguins zostáva už len 33 sekúnd presilovky piatich proti štyrom. Počas 87 sekúnd trvajúcej početnej výhody o dvoch hráčov ani raz nevystrelili na bránku a nepomohol im ani oddychový čas. Svoju veľkú šancu premárnili, ich tlak ale pokračuje.

Osem sekúnd pred koncom presilovky piatich proti štyrom páli z prvej z pravého kruhu Malkin a za Osgoodovou bránkou sa na chvíľu rozsvecuje červené svetlo signalizujúce gól, rýchlo však zhasína, pretože Osgood Malkinov pokus likviduje.

Tlak Penguins trvá aj po skončení presilovky - to už beží 53. minúta. Brániaci hráči Red Wings sú unavení, nevládze už ani Zetterberg, ale keď medzi kruhmi vidí, ako sa na modrej čiare chystá k strele z prvej Malone, ani na chvíľu neváha a hádže sa na ľad, aby jeho pokus mohol zblokovať. Dvíha sa pomaly a na kolenách ešte naťahuje hokejku, aby sa opäť pokúsil narušiť rozohrávku Penguins. Keď už sotva stojí na korčuliach, pristupuje ešte k Malkinovi na modrej čiare, znova blokuje jeho strelu a Red Wings zakrátko vyhadzujú puk.

Až v tomto momente, po polovici 53. minúty, si Zetterberg a ostatní obranári Red Wings môžu vydýchnuť a konečne vystriedať.

Zetterberg nechýba na ľade ani v absolútnom závere, kedy majú Penguins opäť na ľade viac mužov, a dve sekundy pred koncom riadnej hracej doby korčuľou blokuje gólovú strelu Gončara. Neskorší záznam ukazuje, že puk z Gončarovej hokejky to mal namierené medzi Osgoodove betóny. Nebyť toho obranného zákroku, Penguins mohli vyrovnať na 2:2 a poslať zápas do predĺženia.

Red Wings vyhrávajú 2:1, dostávajú sa do vedenia 3:1 v sérii a sú už len jedno víťazstvo od zisku Stanley Cupu. Pre Penguins je táto prehra prvou v Mellon Arene po takmer troch mesiacoch.

Zetterberg je oslavovaným hrdinom, ktorý v kritických chvíľach štvrtého zápasu série predviedol úchvatné defenzívne predstavenie a veľkou mierou pomohol Red Wings k tomu, aby sa priblížili k zisku strieborného pohára. Nevadí mu, že frustrovaný Crosby ho po skončení duelu slovne napáda priamo na ľade a potom v šatni o ňom vyhlasuje, že nič svetoborné nepredviedol.

Red Wings sa napokon tešia zo Stanley Cupu o štyri dni neskôr, po šiestom zápase, hranom opäť v Pittsburghu. Pri triumfe 3:2 je jedným z hrdinov opäť Zetterberg, autor víťazného gólu a asistencie.

Zetterberg ukončuje play-off 2008 s 27 bodmi v 22 zápasoch. Stáva sa najproduktívnejším hráčom vyraďovacích bojov a s 13 gólmi vyrovnáva čerstvý klubový rekord Johana Franzéna v počte gólov hráča Red Wings v jednom play-off. Za svoje úžasné výkony na oboch stranách klziska zaslúžene dostáva Conn Smythe Trophy.

Henrik Zetterberg s Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča Stanley Cupu (kredit: Jim McIsaac, 31.05.2008)


Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča Stanley Cupu bola pre Zetterberga absolútnym vrcholom jeho individuálne najlepšej sezóny v kariére. V základnej časti sa dočkal 43 gólov a 92 bodov, stal sa piatym najlepším strelcom a šiestym najproduktívnejším hráčom NHL, po skončení ročníka bol uvedený do druhého All-Star tímu sezóny.

Zo Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka súťaže sa netešil (aj preto, že toto ocenenie sa udeľuje iba za výkony v základnej časti). V hlasovaní médií združených v Asociácii profesionálnych hokejových novinárov sa umiestnil na treťom mieste za Johnom Maddenom z New Jersey a svojím spoluhráčom a celkovým víťazom Pavlom Daciukom.

Mrzieť ho to však nemuselo, pretože ziskom Conn Smythe Trophy, ktorú dostal aj za svoju životnú hru v oslabení z 31. mája 2008, sa raz a navždy zapísal do dejín NHL ako prvý európsky útočník s touto prestížnou trofejou a iba druhý európsky víťaz tejto trofeje po Nicklasovi
Lidströmovi.

Životná oslabovka Henrika Zetterberga, 31.05.2008


Životná oslabovka Henrika Zetterberga - filmová verzia






© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.