Nyquist majstrom sveta, Larkin a Jensen s bronzom

MARTIN UŽÁK | 20.05.2018

Majstrovstvá sveta v Dánsku sa skončili triumfom Švédska, ktoré vyhralo všetkých desať zápasov. Druhé miesto obsadilo Švajčiarsko, bronz získali USA a na štvrtom mieste sa umiestnila Kanada.

Na šampionáte sa predstavilo viacero zástupcov Detroit Red Wings. Ako sa im darilo?


Gustav Nyquist (Timothy T. Ludwig, USA Today Sports)

Nick Jensen (USA)

Na šampionát ho dostali dobré korčuliarske schopnosti. Zo začiatku turnaja nastupoval v prvej a neskôr v druhej obrane USA, posledných šesť zápasov hral najmä v tretej obrane. S číslom 14 na drese nastúpil do všetkých desiatich zápasov USA. So štyrmi kanadskými bodmi za jeden gól a tri asistencie bol druhým najproduktívnejším americkým obrancom. Najväčšmi sa vytiahol v zápase základnej skupiny B proti Dánsku (4:0), keď strelil jeden gól a pridal aj asistenciu. Vyslal 10 striel na bránku. V priemere hrával 14 minút a 23 sekúnd na zápas, vo vyraďovacej fáze bol najmenej nasadzovaným obrancom USA. Bronzová medaila je najväčším úspechom jeho doterajšej kariéry.

Dylan Larkin (USA)

Nosil číslo 21, bol asistentom kapitána. Po väčšinu turnaja plnil rolu kľúčového centra USA, i keď nastupoval v druhom a neskôr v treťom útoku. Odohral všetkých desať zápasov USA na turnaji a pozbieral deväť kanadských bodov za tri góly a šesť asistencií. Zažiaril v prvom zápase základnej skupiny B proti Kanade, keď pri triumfe 5:4 po samostatných nájazdoch strelil dva góly. V zápase základnej skupiny B proti Nórsku (9:3) strelil víťazný gól, pridal dve asistencie a bol vyhlásený za najlepšieho hráča amerického tímu. Vo víťaznom stretnutí o bronz proti Kanade (4:1) si pripísal jednu asistenciu a úspešne ubránil lajnu Connora McDavida. Pripísal si aj šesť plusových bodov, osem trestných minút a 26 striel na bránku. Vyhral 54,97 % vhadzovaní. Hrával v presilovkách i oslabeniach, s priemerným hracím časom 20 minút a 15 sekúnd na zápas bol najvyťažovanejším americkým útočníkom. Absolvoval 291 striedaní, najviac spomedzi všetkých hráčov USA.

Hoci má len dvadsaťjeden rokov, na svetovom šampionáte seniorskej kategórie hral už štvrtýkrát v kariére. Po 38 zápasoch na majstrovstvách sveta má na konte 29 kanadských bodov (7+22). Jeho 22 asistencií na MS je novým reprezentačným rekordom USA na podujatí tohto rangu. Bronzová medaila je jeho druhou z majstrovstiev sveta, tú prvú vybojoval v roku 2015.

Frans Nielsen (Dánsko)

Hrával s číslom 51, bol asistentom kapitána. Začínal v druhom útoku Dánska, ale po troch zápasoch sa presunul do prvej lajny. Rozplýval sa nad tým, že všetky zápasy na šampionáte mohol odohrať v Herningu, teda v meste, kde sa narodil. V siedmich zápasoch pozbieral šesť kanadských bodov za tri góly a tri asistencie. Bol najlepším strelcom i najproduktívnejším hráčom Dánska, po poslednom stretnutí bol vyhlásený za jedného z troch najlepších Dánov na šampionáte. Bodoval vo víťazných zápasoch základnej skupiny B proti Nemecku (3:2 po samostatných nájazdoch), Fínsku (3:2) a Južnej Kórei (3:1) - zakaždým si pripísal gól a asistenciu. V stretnutí s Nemeckom skóroval iba v samostatných nájazdoch, ako jediný hráč v zápase, ale IIHF takéto góly počíta do základných štatistík. Pri prehre 1:7 s Kanadou bol vyhlásený najlepším hráčom Dánska. Pripísal si aj jeden mínusový bod a 14 striel na bránku. Vyhral 52,94 % vhadzovaní, najviac spomedzi dánskych centrov. Po celý turnaj riadil hru Dánov v presilovkách, hrával aj v oslabeniach. S priemerným hracím časom 20 minút a 58 sekúnd na zápas bol najvyťaženejším hráčom Dánska.

Gustav Nyquist (Švédsko)

Nastupoval v druhom útoku Tre Kronor s číslom 14 na drese. Odohral deväť z desiatich zápasov, nehral iba v stretnutí základnej skupiny A proti Švajčiarsku (5:3). Pozbieral päť kanadských bodov za štyri góly a jednu asistenciu. Skóroval v zápasoch základnej skupiny A proti Bielorusku (5:0), Rakúsku (7:0), Slovensku (4:3 po predĺžení) a vo finále proti Švajčiarsku (3:2 po samostatných nájazdoch). S 29 strelami na bránku bol druhým najčastejšie páliacim Švédom na šampionáte. Pripísal si tri plusové body a osem trestných minút. Priemerne hrával 16 minút a 13 sekúnd na zápas. Zlatá medaila je jeho druhou z majstrovstiev sveta, v roku 2014 vybojoval bronz.


Na turnaji sa predstavili aj Filip Hronek a Libor Šulák, českí obrancovia, ktorí by za Red Wings mohli hrávať v budúcnosti. Obaja odohrali osem zápasov a pripísali si po tri body za jeden gól v presilovej hre a dve asistencie. Šulák odohral väčšinu turnaja v prvej obrane, s 22 strelami bol najčastejšie strieľajúcim obrancom českého mužstva. Hronek začínal ako siedmy obranca, ale postupne sa prepracoval do druhej obrany.

Z bronzovej medaily USA sa teší hlavný kouč Red Wings, Jeff Blashill, a jeho detroitský asistent Adam Nightingale. Blashill bol hlavným trénerom výberu USA, Nightingale mu asistoval v úlohe video koordinátora.

Zlato so Švédskom vybojoval asistent trénera Johan Garpenlöv, bývalý hráč Red Wings.

Za Švédskom, Švajčiarskom, Spojenými štátmi a Kanadou sa zostupne umiestnili Fínsko, Rusko, Česko, Lotyšsko, Slovensko, Dánsko, Nemecko, Francúzsko, Nórsko, Rakúsko, Bielorusko a Južná Kórea. Bielorusko a Južná Kórea zostupujú do I. divízie majstrovstiev sveta, na budúcoročnom šampionáte na Slovensku ich nahradia Veľká Británia a Taliansko.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.