24. máj v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 24.05.2018


Chris Osgood (Frank Gunn, The Canadian Press)

24.05.1997: Druhý šesťgólový výprask za sebou

Nestáva sa často, aby v konferenčnom finále play-off skončili dva zápasy za sebou výsledkom 6:0, a už vôbec nie, aby týmto výsledkom vyhralo najskôr jedno a následne druhé mužstvo. Presne to sa však stalo dňa 24. mája 1997 v sérii medzi Detroit Red Wings a Colorado Avalanche.

Hráči Avalanche vtedy prehrávali s Red Wings 1:3 na zápasy, pričom naposledy prehrali v Detroite vysoko 6:0. Túto prehru im ale vrátili na svojom ľade a znížili tak na 2:3 v sérii. K víťazstvu 6:0 a zdramatizovaniu vyhrotenej série prispelo najmä kvarteto Claude Lemieux (2+0), Joe Sakic (2+1), Valerij Kamenský (0+4), Patrick Roy (32 úspešných zákrokov).

Red Wings už ale ďalšiu drámu nedopustili a o dva dni Avalanche vyradili po výhre 3:1.

24.05.1998: Séria víťazstiev vonku na čísle šesť

Dňa 24. mája 1998 hrali Red Wings prvý zápas konferenčného finále na ľade Dallas Stars, po góloch Viačeslava Kozlova, Martina Lapointeho a 14 úspešných zákrokoch Chrisa Osgooda triumfovali 2:0 a ujali sa vedenia 1:0 v sérii. Bola to ich šiesta výhra v play-off 1998 za sebou, čím vytvorili nový a dodnes platný klubový rekord.

Red Wings sa podobný kúsok podarilo zopakovať už len jeden raz, ale už len medzi dvoma ročníkmi play-off. Dokázali to vďaka dvom víťazstvám v posledných dvoch zápasoch vonku v play-off 1998 a štyrom víťazstvám v prvých štyroch zápasoch vonku v play-off 1999.

24.05.2001: Veľké posilňovanie začína v Európe

Po rýchlom vypadnutí z play-off 2001 si Red Wings zaumienili, že pred sezónou 2001/02 vybudujú mužstvo, ktorého jediným cieľom bude Stanley Cup. Veľké posilňovanie, v priebehu ktorého prišli do už tak silného tímu legendy Dominik Hašek, Luc Robitaille, Brett Hull a nováčik Pavel Daciuk, začalo dňa 24. mája 2001. Nezačalo však príchodom niektorého z týchto hráčov, ale podpisom zabudnutého švédskeho veterána Fredrika Olaussona.

Olausson, vtedy tridsaťštyriročný obranca, mal za sebou prvú sezónu vo švajčiarskej NLA, kam odišiel po 14 ročníkoch v NHL. V NHL sa nedočkal Stanley Cupu a kariéru za morom zabalil, ale odvážna vízia Red Wings ho zlákala, aby sa vrátil späť, hoci len na jednu sezónu za skromný plat 750 tisíc amerických dolárov.

Olausson sa postupne vypracoval v pevnú súčasť defenzívy Red Wings, v play-off 2002 často hrával po boku Nicklasa Lidströma a odvážnu víziu klubu napokon pomohol doviesť do triumfálneho konca.

24.05.2008: Osgood vyrovnáva rekord Sawchuka

Finále Stanley Cupu 2008 odštartovalo pre Detroit Red Wings domácou výhrou 4:0 nad Pittsburgh Penguins. Za jednu z hviezd zápasu bol vyhlásený brankár Chris Osgood, ktorý zneškodnil všetkých 19 striel a udržal svoje 11. čisté konto v drese Red Wings v play-off. Vyrovnal tým 44 rokov starý rekord legendárneho Terryho Sawchuka, držiteľa väčšiny brankárskych rekordov Red Wings a muža, ktorého číslo 1 nesmie nosiť žiadny hráč klubu.

Sawchukov pôvodný klubový rekord v počte núl v play-off bol minulosťou už o dva dni, kedy Red Wings zvíťazili 3:0, tentoraz po 22 Osgoodových úspešných zákrokoch.

Osgood udržal do konca svojej kariéry 14 čistých kont v drese Red Wings v play-off, čím dotvoril nový a dodnes platný klubový rekord. Sawchuk bol odsunutý na druhé miesto, na treťom mieste figuruje Dominik Hašek s ôsmimi nulami.

24.05.2009: Jedno víťazstvo od ďalšieho finále

Dňa 24. mája 2009 hrali Detroit Red Wings štvrté finále Západnej konferencie proti tímu Chicago Blackhawks. Po veľkom predstavení štvorice Marián Hossa (2+1), Valtteri Filppula (1+2), Henrik Zetterberg (2+0), Brian Rafalski (0+3) zvíťazili 6:1, ujali sa vedenia 3:1 na zápasy a k postupu do finále Stanley Cupu, svojho druhého za sebou a šiesteho za ostatných štrnásť sezón, im chýbalo už len jedno víťazstvo.

Red Wings postúpili hneď na prvý pokus, keď o tri dni zdolali Blackhawks 2:1 po predĺžení a sériu uzavreli. Odvtedy až dodnes sa k ďalšiemu finále Stanley Cupu viac nepriblížili.





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.