23. apríl v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 23.04.2018 | aktualizované 23.04.2021


Petr Mrázek (Paul Sancya, Associated Press)

23.04.1950: Korčuľovanie s pohárom lorda Stanleyho

Vo finále Stanley Cupu 1950 sa stretli Detroit Red Wings a New York Rangers. Sériu rozhodol až siedmy zápas, hraný 23. apríla 1950 v detroitskej Olympii. Red Wings začali zle, po prvej tretine prehrávali 0:2 a v 56. minúte strácali 2:3. Po vyrovnaní na 3:3 sa muselo predlžovať, a to hneď dvakrát. Rozhodujúci gól strelil v čase 88:31 detroitský útočník Pete Babando. Od tej doby sa už nikdy nestalo, že by siedmy zápas finále Stanley Cupu zašiel až do druhého predĺženia.

História sa prepisovala aj krátko po skončení série. Pohár bol najskôr prezentovaný detroitskému generálnemu manažérovi Jackovi Adamsovi. Až po ňom prišli na rad hokejisti. Ich úlohou bolo vziať pohár do šatne, kde sa ním mali pokochať a následne sa s ním museli rozlúčiť s vedomím, že ak ho chcú ešte niekedy vidieť, musia ho znova vyhrať. Mladý útočník Ted Lindsay však predviedol niečo nečakané. Lindsay usúdil, že pohár lorda Stanleyho by mali vidieť aj tí, vďaka ktorým je platený. Vzal ho preto k mantinelu a umožnil fanúšikom, aby ho videli zblízka. S pohárom prekorčuľoval okolo celej Olympie. Tak sa zrodila jedna z najslávnejších tradícií v NHL.

23.04.1964: Klubový rekord a gól so zlomenou nohou

V sezóne 1963/64 Red Wings postúpili do svojho druhého finále Stanley Cupu za sebou a opäť boli ich súpermi Toronto Maple Leafs. Ako obvykle, mohli sa spoliehať na produkciu Gordieho Howea.

Keď 23. apríla 1964 hrali Red Wings na svojom ľade šieste finále, Howe vďaka gólu a asistencii zabodoval v dvanástom zápase jedného play-off za sebou, čím vytvoril nový klubový rekord. Po Howeovi bodoval v dvanástich zápasoch play-off za sebou už len Johan Franzén v roku 2010.

Hrdinom šiesteho finále 1964 ale nebol Howe. Bol ním torontský obranca Bobby Baun. V tretej tretine šiesteho zápasu a za vyrovnaného stavu 3:3 Baun zblokoval jednu z Howeových tvrdých striel, zlomil si pri tom členok a ľad musel opustiť na nosidlách. Lekári mu prezradili, že si zlomil nohu. Baun sa aj napriek vážnosti svojho zranenia vrátil do hry v predĺžení a po 103 sekundách nadstaveného času rozhodol. Maple Leafs aj vďaka jeho hrdinstvu zvíťazili 4:3 a vyrovnali stav finálovej série na 3:3. Baun po skončení zápasu nechal svoj členok dva dni vo vedre s ľadom a so zlomeninou sa rozhodol nastúpiť aj na rozhodujúci siedmy zápas. Maple Leafs už Howea ubránili, siedmy zápas vyhrali na vlastnom ľade 4:0 a tretí rok po sebe vybojovali Stanley Cup. Až potom Baun začal so šesťtýždňovou maródkou.

23.04.1978: Fúra inkasovaných gólov na vlastnom ľade

V sedemdesiatych rokoch sa v Detroite rozmáhala neslávna mŕtva éra. Mužstvo viac prehrávalo ako vyhrávalo a hoci ojedinele postúpilo do play-off, dostávalo tam na frak a rýchlo vypadlo. Bolo tak aj 23. apríla 1978, kedy Red Wings hrali štvrtý zápas série s Montreal Canadiens a prehrali na svojom ľade jednoznačne 0:8. Vyrobili tým negatívny klubový rekord v počte inkasovaných gólov v jednom domácom zápase play-off (rekord bol vyrovnaný v roku 1985 v sérii s Chicago Black Hawks).

Pri debakli od Canadiens sa Red Wings nedarilo natoľko, že v 14. minúte inkasovali hneď dva góly pri vlastnej presilovej hre. Vytvorili tak negatívny klubový rekord v počte inkasovaných gólov pri vlastnej presilovke v jednej tretine zápasu play-off (rekord bol vyrovnaný v roku 1998 v sérii s Phoenix Coyotes) a zároveň v počte takto inkasovaných gólov v jednom zápase play-off (tento rekord bol vyrovnaný v roku 1989 v sérii s Blackhawks a v roku 1998 v sérii s Coyotes).

23.04.1996: Výnimočná presilovka, výnimočný Fiodorov

Dňa 23. apríla 1996 nastúpili Red Wings k štvrtému zápasu prvého kola play-off na ľade pôvodných Winnipeg Jets, vyhrali 6:1 a ujali sa vedenia 3:1 v sérii. Hneď štyri zo svojich šiestich gólov strelili v presilovej hre, pričom tri presilovky využili v druhej tretine. Vyrovnali tým klubový rekord v počte strelených gólov v presilovke v zápase play-off i v jednej tretine zápasu play-off.

Pri víťazstve 6:1 žiarili Nicklas Lidström (0+3), Paul Coffey (0+2), Igor Larionov, Steve Yzerman (obaja 1+1) a najmä Sergej Fiodorov, autor štyroch gólových prihrávok. Fiodorov sa vďaka tomu stal tretím hráčom v histórii klubu so štyrmi asistenciami v jednom zápase play-off. Pred ním to dokázali Eddie Bush (v roku 1942) a Dutch Reibel (1955). Fiodorov predviedol rovnaký kúsok aj o mesiac neskôr v sérii s Colorado Avalanche. Po ňom sa to podarilo už len triu Chris Chelios (2002), Nicklas Lidström (2007), Todd Bertuzzi (2010).

23.04.2002: Premiérový gól Jiřího Fischera v play-off

Sezóna 2001/02 bola prvou kompletnou sezónou Jiřího Fischera v NHL. Dočkal sa v nej aj svojho prvého gólu v bojoch o Stanley Cup. Stalo sa 23. apríla 2002, kedy Red Wings vyhrali štvrtý zápas série prvého kola play-off na ľade Vancouver Canucks pomerom 3:2 a vyrovnali stav série na 2:2. Fischer otvoril skóre stretnutia vo štvrtej minúte po tom, ako jeho nahodený puk od modrej čiary nešťastne tečoval pred bránkou Dana Cloutiera domáci obranca Brent Sopel.

Fischer odohral v play-off 2002 celkom 22 z 23 zápasov (v tom poslednom nehral pre suspendáciu), pozbieral šesť bodov (3+3) a dočkal sa Stanley Cupu.

23.04.2015: Petr Mrázek a jeho dlhá nepriestrelnosť

Dva dni predtým vychytal prvú nulu v play-off, 23. apríla 2015 potom natiahol svoju nepriestrelnosť na 114 minút a 34 sekúnd. Brankár Per Mrázek bol v tomto období hlavnou postavou série prvého kola play-off medzi Detroit Red Wings a Tampa Bay Lightning. Svojou dlhočiznou nepriestrelnosťou prepísal históriu Stanley Cupu, keďže žiadny nováčik od roku 1945 nedokázal zostať nepriestrelný v dvoch nepredlžovaných zápasoch play-off za sebou po dobu bezmála 115 minút.

Mrázek nebol ďaleko od toho, aby onoho 23. apríla 2015 udržal druhé čisté konto za sebou a svoju nepriestrelnosť ešte natiahol. Red Wings vyhrávali v 55. minúte 2:0 a boli blízko k vedeniu 3:1 na zápasy, ale v závere ich zastihol málo vídaný kolaps a nakoniec prehrali 2:3 po predĺžení (a neskôr celú sériu 3:4). Aký málo vídaný tento kolaps bol? Nikdy predtým a ani nikdy potom sa im nestalo, že by v 55. minúte domáceho zápasu play-off viedli 2:0 a nakoniec aj tak prehrali.


Podklady:
  • Detroit Red Wings 2017-18 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2017)
  • April 23: Pete Babando scores Stanley Cup-winner for Red Wings (John Kreiser, NHL.com; 23.04.2017)
  • Bob Baun goal for Maple Leafs legendary (Dave Stubbs, NHL.com; 23.04.2017)
  • Detroit Red Wings legend credited with Cup tradition (Mark Monroe, Toledo Blade; 29.05.2010)
  • Záznamy z finále Stanley Cupu 1964 (video archív autora; 1964)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.