18. január v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 18.01.2018 | aktualizované 18.01.2020


Steve Yzerman (kredit: Detroit Free Press)

18.01.1945: Trojhodinové čakanie v Olympii

Dňa 18. januára 1945 čakal na Detroit Red Wings domáci zápas proti New York Rangers. Pôvodne mal začať o ôsmej hodine večer, ale pre nepriaznivé počasie bol jeho štart posunutý na 23:15.

Viac ako trojhodinové čakanie v detroitskej Olympii vydržalo 7.687 fanúšikov. Red Wings sa im odmenili triumfom 7:3. Zažiarili najmä útočníci Joe Carveth, Tony Bukovich (obaja 2+0), Eddie Bruneteau (0+2) a obranca Earl Seibert (1+1). Zápas skončil 56 minút po polnoci.

18.01.1964: Terry Sawchuk s najvyšším počtom núl

Dňa 18. januára 1964 nastúpili Detroit Red Wings na ľade Montreal Canadiens a po góloch Floyda Smitha a Eddieho Joyala a 36 úspešných zákrokoch brankára Terryho Sawchuka zvíťazili 0:2. Pre Sawchuka to bolo už 95. čisté konto v základnej časti v kariére, vďaka čomu sa posunul na prvé miesto historických tabuliek pred Georgea Hainswortha (94).

Sawchuk udržal do konca svojej kariéry 103 núl v NHL. Na prvom mieste vydržal do decembra 2009, kedy ho prekonal Martin Brodeur. Brodeur neskôr rozšíril svoj rekord na 124 núl.

18.01.1967: Zápas hviezd prvýkrát v strede sezóny

Zápas hviezd NHL sa od svojho zavedenia v roku 1947 hrával striktne v októbri a v jednom prípade v novembri. Zmena prišla až v ročníku 1966/67. Exhibícia sa vtedy po prvýkrát presunula na stred sezóny a v tomto termíne sa hráva dodnes.

Prvý Zápas hviezd hraný v strede sezóny sa konal 18. januára 1967 v Montreale. Nastúpili v ňom domáci Montreal Canadiens, poslední víťazi Stanley Cupu, a ligový výber hviezd.

Ligový výber hviezd trénoval detroitský kouč Sid Abel. Pod rukou mal svojich klubových zverencov Gordieho Howea, Alexa Delvecchia a Norma Ullmana. Reprezentantov Red Wings pritom mohlo byť ešte viac, ak by si Abel miesto svojho vlastného gólmana Rogera Croziera, najužitočnejšieho hráča posledného play-off, prekvapujúco nevybral Glenna Halla z Chicaga.

Canadiens vyhrali 3:0 a ako jediní v histórii Zápasu hviezd udržali čisté konto.

18.01.1986: Desiaty domáci zápas bez víťazstva

Dňa 18. januára 1986 nastúpili Detroit Red Wings vo svojej Joe Louis Arene proti Calgary Flames a prehrali 4:7. Bol to ich desiaty domáci zápas za sebou bez výhry, vinou čoho vytvorili nový, dodnes platný negatívny klubový rekord.

Red Wings počas svojej málo vídanej domácej mizérie deväťkrát prehrali a jedenkrát remizovali. Vo zvyšku sezóny 1985/86 sa im nedarilo o nič lepšie, keď v 80 zápasoch nahromadili chudobných 40 bodov, nastrieľali najmenej gólov a najviac ich inkasovali, dostali najviac trestných minút a skončili poslední v NHL. Bola to najhoršia sezóna v ich histórii.

18.01.1992: Prvý Európan Detroitu v Zápase hviezd

All-Star Game ešte jedenkrát, tentoraz z 18. januára 1992. V tejto exhibícii reprezentovali Detroit Red Wings gólman Tim Cheveldae a útočníci Steve Yzerman a Sergej Fiodorov, pričom Fiodorov sa stal prvým Európanom, ktorý si zahral v Zápase hviezd ako zástupca Red Wings.

Fiodorov sa pri svojej premiére medzi najväčšími hviezdami nestratil: najskôr sa stal najrýchlejším korčuliarom v súťažiach zručností, neskôr pomohol Campbellovej konferencii dvoma asistenciami k víťazstvu 10:6 nad Walesovou konferenciou.

18.01.2000: Yzerman rekordérom medzi vernými

Dňa 18. januára 2000 hrali Detroit Red Wings na ľade Calgary Flames a prehrali 6:1. Ich jediný gól strelil na začiatku tretej minúty prvej tretiny kapitán Steve Yzerman. Pre Yzermana to bol 614. gól v základnej časti NHL, čím o jeden zásah prekonal rekord pittsburghského Maria Lemieuxa v počte gólov hráča, ktorý celú svoju kariéru v NHL hrával za jeden klub.

Lemieux mal v tej dobe po skončení svojej aktívnej kariéry a aj keď sa na nasledujúcich päť sezón ešte vrátil a svoju bilanciu u Penguins vylepšil na 690 gólov, Yzerman mu rekord nakoniec nevrátil, pretože svoju aktívnu kariéru ukončil so 692 gólmi. 

Yzerman bol samostatným držiteľom tohto rekordu do dnešného dňa, 18. januára 2020, kedy ho vyrovnal washingtonský kanonier Alexander Ovečkin. Ovečkin sa v dohľadnej dobe stane novým najlepším strelcom medzi hráčmi, ktorí celú svoju kariéru hrali za jeden klub NHL.

18.01.2002: Robitaille rekordérom na ľavom krídle

V deväťdesiatych rokoch sa v NHL začala uplatňovať obrana so stiahnutým ľavým krídelníkom ("left wing lock"). Mnohí ľaví krídelníci začali mať viac defenzívnych povinností a mnohí prestali strieľať toľko gólov ako predtým. História NHL napriek tomu pozná niekoľko ľavých krídelníkov, ktorí ďalej pravidelne skórovali aj v defenzívne ladenej ére. Jedným z nich bol Luc Robitaille.

Keď 18. januára 2002 Robitaille nastúpil v drese Detroit Red Wings proti Washington Capitals a pri víťazstve 3:1 zaznamenal dva body za gól a asistenciu, so 611 presnými zásahmi v základnej časti sa stal novým najlepším strelcom medzi ľavými krídlami, keď prekonal Bobbyho Hulla. Rekordného gólu sa dočkal v 110. sekunde zápasu po tom, čo tečoval pokus Kirka Maltbyho. Od divákov v Joe Louis Arene si vyslúžil potlesk v stoji.

Robitaille ukončil svoju aktívnu kariéru so 668 gólmi v základnej časti NHL. Najlepším strelcom medzi ľavými krídelníkmi bol do 29. októbra 2019, kedy ho prekonal Alexander Ovečkin.

18.01.2015: Posledný hetrik Henrika Zetterberga

Dňa 18. januára 2015 nastúpili Detroit Red Wings vo svojej Joe Louis Arene proti Buffalo Sabres a zvíťazili 6:4. Žiaril najmä kapitán Henrik Zetterberg, autor troch gólov a jednej asistencie.

Pre Zetterberga bol tento hetrik celkovo siedmy a posledný v drese Red Wings (jeden strelil v play-off, ostatných šesť v základnej časti). Prekonal tým šesť hetrikov svojho švédskeho krajana Johana Franzéna a stal sa európskym rekordérom Red Wings v počte hetrikov.


Podklady:
  • Jan. 18: O'Ree first black player in NHL (John Kreiser, NHL.com; 18.01.2019)
  • Detroit Red Wings 2017-18 Media Guide (Todd Beam, Kyle Kujawa & Alex DiFilippo, Detroit Red Wings; 2017)
  • archív autora




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.