Frk sa rozstrieľal; strata na postupové pozície narastá

MARTIN UŽÁK | 23.12.2017 | aktualizované 24.12.2017

Martin Frk sa rozstrieľal, Henrik Zetterberg a Dylan Larkin rozdali fúru gólových prihrávok, presilová hra je efektívna a strelených gólov v oslabení pribúda. Strata na postupové pozície však narastá.

Uplynulý týždeň Detroit Red Wings v skratke:


Martin Frk dostáva puk za chrbát Briana Elliotta (Matt Slocum, Associated Press; 20.12.2017)

Posledné výsledky

19.12. N. Y. Islanders vs Detroit 3:6
20.12. Philadelphia vs Detroit 4:3
23.12. Boston vs Detroit 3:1

Bilancia a umiestnenie

35 zápasov, 33 bodov, skóre 96:113

Atlantická divízia: 6. (1. Tampa Bay, 54 b.)
Východná konferencia: 14. (1. Tampa Bay, 54 b.)
NHL: 28. (1. Tampa Bay, 54 b.)

Lídri štatistík

góly: Anthony Mantha (13)
asistencie: Dylan Larkin (24)
kanadské body: Dylan Larkin (29)
plusové body: Jonathan Ericsson (+3)
víťazstvá: Jimmy Howard (10)
úspešnosť zákrokov: Jimmy Howard (90,7 %)

Česko & Slovensko

Martin Frk: 27 zápasov, 13 bodov (8+5), -10
Petr Mrázek: 11 zápasov, 3 víťazstvá, úspešnosť zákrokov 89,2 %
Tomáš Tatar: 35 zápasov, 16 bodov (10+6), -8

Stojí za zmienku

Martin Frk sa rozstrieľal... Útočník Martin Frk strelil v zápasoch v New Yorku a vo Philadelphii po jednom góle a s ôsmimi presnými zásahmi v tejto sezóne figuruje na piatom mieste medzi strelcami Detroitu. V New Yorku prelomil svoje sedemzápasové čakanie na gól. Do zápasu v Bostone bodoval trikrát po sebe. V Bostone už nebodoval, dôležitejšie však bolo, že sa dokázal vrátiť do hry po tom, čo v prvej tretine vošiel korčuľou do ryhy na ľade, tvrdo narazil do mantinelu a na čas opustil scénu.

Mike Green na hranici 450 bodov... Bek Mike Green strelil v zápase na ľade New York Islanders svoj tretí gól v tejto sezóne a dosiahol ním na hranicu 450 bodov v základnej časti NHL. Potreboval na to 754 zápasov. Green skóroval a bodoval aj v následnom zápase vo Philadelphii a s 21 bodmi v tejto sezóne je bezpečne najproduktívnejším obrancom Red Wings.

Zetterberg a Larkin vo veľkom prihrávajú... Kapitán Henrik Zetterberg dal zabudnúť na svoje rekordne dlhé strelecké trápenie a do stretnutia v Bostone bodoval v piatich zápasoch za sebou (so ziskom ôsmich bodov, z toho sedem si pripísal za prihrávky). Tento týždeň ofenzívne explodoval aj mladík Dylan Larkin, ktorý v zápasoch s Islanders a Flyers zaknihoval celkovo päť asistencií a priblížil sa k prvej desiatke najlepších nahrávačov NHL.

Luke Glendening mimo hry... Útočník Luke Glendening nedohral zápas vo Philadelphii po tom, čo si poranil pravú ruku pri blokovaní tvrdej strely z hokejky domáceho obrancu Andrewa MacDonalda. Neskôr sa ukázalo, že bude minimálne mesiac mimo hry. Red Wings na jeho miesto povolali mladíka Tylera Bertuzziho. Glendening doposiaľ odohral 34 zápasov a pozbieral v nich desať bodov (7+3). V doterajšom priebehu sezóny bol najlepším centrom mužstva na buly (59,4 %), najvyťažovanejším útočníkom Red Wings v hre vo vlastnom oslabení (2:40 na zápas) a zároveň útočníkom s najväčším počtom zblokovaných striel v mužstve (38).

Presilovka je efektívna... Hoci Red Wings už nehrajú toľko presiloviek ako zo začiatku sezóny, tento týždeň z početných výhod výdatne ťažili, keď využili tri zo šiestich a s celkovou úspešnosťou 22,2 % poskočili na siedmu priečku v NHL. Presilovka Red Wings je obzvlášť efektívna na ľade súperov, kde je tretia najlepšia v NHL (23,9 %). Pri presilovej hre dosiaľ dokázalo skórovať už jedenásť hráčov Red Wings. Najviac gólov v početnej výhode majú na konte Tomáš Tatar (6), Anthony Mantha (5) a Martin Frk (4).

Strelených gólov v oslabení pribúda... Red Wings skórovali v Bostone pri vlastnom oslabení a so siedmimi presnými zásahmi v tejto hernej situácii kraľujú celej NHL. O sedem gólov v oslabení sa postarali Frans Nielsen, Dylan Larkin (obaja dali dva góly), Luke Glendening, Darren Helm a Trevor Daley. V úspešnosti hry v oslabení sú Red Wings momentálne na 18. mieste v NHL (80,3 %). Hre v početnej nevýhode šéfuje asistent trénera Doug Houda, ktorý sa pred touto sezónou rozhodol pre jej agresívnejšie a odvážnejšie poňatie.

Presné súčty nepresných čísel... Viacerí hráči Red Wings i tréner Jeff Blashill sa po zápase v New Yorku čudovali, kde ich súperi nabrali toľko striel na bránku. Oficiálny zápis zo zápasu hovoril o tom, že Islanders vyslali na Petra Mrázeka 37 striel a Red Wings prestrieľali pomerom 37:22. Hráčom a trénerovi nešiel do hlavy najmä údaj z druhej tretiny, ktorú Islanders vyhrali streleckým pomerom 23:4. Pokiaľ ste zápas sledovali, možno ste si všimli, že Islanders mali v druhej časti hry sotva 23 všetkých streleckých pokusov, t.j. striel na bránku, mimo bránku a zblokovaných striel. Nadnesené čísla pomohli aspoň brankárovi Petrovi Mrázekovi, ktorý si vylepšil svoju tohtosezónnu úspešnosť zákrokov z 88,8 % na 89,2 %.

Justin Abdelkader s pokutou... Útočník Justin Abdelkader bol potrestaný oddelením hráčskej bezpečnosti NHL za pichnutie obrancu Scotta Mayfielda v stretnutí s Islanders. Abdelkader dostal pokutu päť tisíc amerických dolárov, čo je maximálna súčasná pokuta za takýto zákrok.

Strata na postupové pozície narastá... Zápas v Bostone bol pre Red Wings mimoriadne dôležitý, pretože v prípade víťazstva mohli znížiť náskok Bruins na poslednom automatickom postupovom mieste do play-off. Po prehre 3:1 strácajú Red Wings na tretie miesto Atlantickej divízie už desať bodov a na dostihnutie dvoch mužstiev s divokou kartou im aktuálne chýba až deväť bodov. Red Wings boli na postupových pozíciách naposledy pred necelým mesiacom a už nejakú dobu nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo zmeniť. Klub na začiatku decembra naplánoval, že ak do konca kalendárneho roka alebo v prvom januárovom týždni nebude mať vyrovnanú zápasovú a bodovú bilanciu a jeho strata na postupové pozície bude vysoká, nebude za každú cenu čakať až do februárovej uzávierky prestupov a káder môže obmeniť ďalšími výmenami. Hlavných adeptov na výmenu je viacero, v ostatných týždňoch sa najviac hovorí o dvojici Mike Green, Petr Mrázek.

Griffins prikovaní ku dnu AHL... Záložné mužstvo Detroitu z Grand Rapids tento týždeň dvakrát zabodovalo, ale ďalej zostáva na predposlednom mieste Centrálnej divízie a Západnej konferencie AHL. Griffins prehrali 12 z posledných 15 zápasov a so 105 inkasovanými gólmi sú najhorším tímom západnej vetvy ligy.

Program na ďalší týždeň

27.12. New Jersey vs Detroit
29.12. Detroit vs N. Y. Rangers
31.12. Detroit vs Pittsburgh





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.