24. november v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 24.11.2017


Pavel Daciuk (Timothy T. Ludwig, USA Today Sports)

24.11.1926: Premiérové víťazstvo Detroitu v NHL

Detroit vstúpil do NHL pred sezónou 1926/27 pod názvom Detroit Cougars. Prvej výhry v súťaži sa dočkal vo svojom treťom zápase, hranom dňa 24. novembra 1926 na ľade Chicago Black Hawks (v tej dobe sa ich názov písal takto). Cougars zvíťazili 1:0 po góle Franka Fredricksona v čase 55:00; asistenciu si pripísal zadák Hobie Kitchen. Fredrickson bol jedným zo siedmich útočníkov a Kitchen jedným z troch obrancov Cougars v zápase. Čisté konto udržal Hap Holmes.

24.11.1938: Dve trestné strieľania Muda Bruneteaua

Útočník Mud Bruneteau sa preslávil najmä ako strelec víťazného gólu v najdlhšom zápase play-off v dejinách NHL, do histórie sa však zapisoval aj inokedy, ako napríklad dňa 24. novembra 1938, kedy Detroit hral vo svojej Olympii proti Chicagu a zvíťazil 4:2. Bruneteau sa vtedy predviedol gólom a asistenciou, a mohol toho dokázať ešte oveľa viac, ak by premenil dve trestné strieľania, ktoré mu rozhodca nariadil. Prvé trestné strieľanie absolvoval v prvej tretine zápasu, kedy si pripísal svoje dva body - oba v presilovke. Na druhé trestné strieľanie sa postavil v druhej tretine. Hosťujúceho brankára Mikea Karakasa z týchto dvoch vzácnych príležitostí neprekonal, dodnes však zostáva jediným detroitským hráčom, ktorý sa v jednom zápase postavil až do dvoch trestných strieľaní.

24.11.1980: Novým koučom menovaný Wayne Maxner

Sezóna 1980/81 odštartovala pre Red Wings katastrofálne, keď vyhrali iba tri z prvých dvadsiatich zápasov základnej časti. Vinou zlého začiatku skončil u mužstva tréner Ted Lindsay, kedysi slávny hráč, a na jeho miesto sa postavil Wayne Maxner, ktorý dovtedy viedol záložný celok Adirondack Red Wings v AHL. Maxner vo zvyšku sezóny vyhral len šestnásť zápasov, Red Wings do play-off nedotiahol a keď podobne často prehrával aj v nasledujúcej sezóne, stihol ho rovnaký osud ako jeho predchodcu Lindsayho a na lavičke Red Wings skončil.

24.11.2000: Zápas číslo 2.000 pre Scottyho Bowmana

Žiadny tréner v histórii NHL toho nedokázal toľko ako Scotty Bowman. Jeden z mnohých slávnych okamihov jeho kariéry sa datuje k 24. novembru 2000, kedy Red Wings hrali vo svojej Joe Louis Arene proti Vancouver Canucks a uspeli 3:2. Pre Bowmana to bol zápas č. 2.000 v roli hlavného trénera v základnej časti NHL. Diváci v Joe Louis Arene si ho uctili tým, že v prvej tretine mu venovali dvojminútový potlesk v stoji. Okrem Bowmana bol jednou z ústredných postáv zápasu Sergej Fiodorov, autor dvoch gólov, vrátane toho víťazného v čase 59:32.

24.11.2006: Chris Chelios americkým rekordérom

Keď dňa 24. novembra 2006 hrali Red Wings na vlastnom ľade so St. Louis Blues a prehrali 2:3 po samostatných nájazdoch, ostrieľaný obranca Chris Chelios odohral svoj 1.496. zápas v základnej časti NHL a stal sa novým americkým rekordérom v počte absolvovaných stretnutí v základnej časti súťaže, keď o jeden zápas prekonal Phila Housleyho. Chelios odohral do konca svojej kariéry v NHL celkovo 1.651 zápasov základnej časti, čo je šiesty najlepší výkon v dejinách. Pozíciu najčastejšie hrajúceho Američana v histórii súťaže si drží dodnes.

24.11.2007: Bleskové góly s podpisom Pavla Daciuka

Streliť v zápase jeden gól a nadviazať naň ďalším nie je nič neobvyklé. Urobiť to v priebehu piatich sekúnd, to sa už tak často nevidí. Red Wings to v základnej časti dokázali iba dvakrát. Po prvýkrát dňa 24. novembra 2007 na ľade Columbus Blue Jackets, keď najskôr v čase 50:44 skóroval Tomas Holmström a v čase 50:49 ho napodobnil Pavel Daciuk, ktorý mu päť sekúnd predtým prihrával. Red Wings vďaka Daciukovým kúzlam bleskovo vyrovnali na 2:2; zápas nakoniec prehrali 2:3 po samostatných nájazdoch. Streliť dva góly za päť sekúnd dokázali potom už len raz - v marci 2010 vo Vancouveri, a znova bol druhým strelcom Daciuk. V oboch prípadoch to boli dva najrýchlejšie strelené góly v zápase základnej časti v histórii klubu.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.