10. október v histórii Detroit Red Wings

MARTIN UŽÁK | 10.10.2017 | aktualizované 10.10.2020

Lefty Wilson (archív Detroit Red Wings)

10.10.1953: Asistent Lefty Wilson zaskakuje v bránke

V päťdesiatych rokoch mali kluby NHL na súpiske iba jedného brankára a keď sa náhodou zranil, do bránky musel niekto z arény. Keď dňa 10. októbra 1953 hrali Red Wings v Montreale proti domácim Canadiens a zranil sa im brankár Terry Sawchuk, musel za neho narýchlo zaskočiť asistent Lefty Wilson, ktorý zvykol pravidelne chytávať na tréningoch Red Wings. Pre Wilsona to bola vôbec prvá takáto skúsenosť (v budúcnosti sa dočkal ešte ďalších dvoch záskokov, oboch v bránke súperov). Wilson odchytal v Montreale 16 minút a tri sekundy, ani raz neinkasoval, Red Wings prehrali 4:1.

Keď neskôr v sezóne 1953/54 Red Wings vyhrali Stanley Cup, Wilson bol vďaka svojmu záskoku zapísaný na pohár ako brankár, nie ako asistent trénera. Tento zápis vydržal do sezóny 1957/58, pohár bol neskôr upravovaný a Wilson v roli brankára z neho zmizol. Nič to však nezmenilo na fakte, že Wilson je dodnes zaraďovaný do úzkej skupinky osobností, ktoré s Red Wings vyhrali Stanley Cup ako hokejisti i persóny pôsobiace mimo ľadu.

10.10.1968: Druhý návrat gólmana Terryho Sawchuka

Legendárny Terry Sawchuk patril medzi najlepších brankárov NHL v päťdesiatych a šesťdesiatych rokoch a dodnes je držiteľom mnohých rekordov Detroit Red Wings. Red Wings si ho ale nie vždy vážili, hneď dvakrát ho vymenili a rovnako dvakrát ho priviedli späť do svojho mužstva.

Druhý Sawchukov návrat do Detroitu sa datuje k 10. októbru 1968, kedy ho Red Wings získali od Los Angeles Kings výmenou za centra Jimmyho Petersa mladšieho. Pre Sawchuka to bola štrnásta sezóna v drese Red Wings, odchytal však len trinásť zápasov. A keď sa sezóna 1968/69 skončila, Red Wings ho znova vymenili.

10.10.1984: Šokujúci trejd Darryla Sittlera do Detroitu

10. október 1984. Philadelphia Flyers mali pred sebou posledný voľný deň pred začiatkom sezóny 1984/85. Legendárny útočník Darryl Sittler, ktorý nosil ich dres necelé tri roky, mal za sebou ďalší produktívny ročník a v klube mu sľúbili, že sa stane novým kapitánom. K oznámeniu role kapitána si dokonca pripravil krátky prejav. Jeho nedávny spoluhráč a nový generálny manažér klubu Bobby Clarke mu však v tento deň oznámil niečo nečakané: prezradil mu, že bol vymenený do Detroitu za mladých útočníkov Murraya Cravena a Joea Patersona, a za nového kapitána Flyers menoval centra Davea Poulina. Sittler to označil za najväčšie sklamanie v živote a vo svojej neskoršej autobiografii napísal, že Clarke si ani nedokáže predstaviť, ako v ten deň ublížil jemu i jeho rodine.

Sittler po výmene do Detroitu zvažoval, že ukončí kariéru. K Red Wings sa pôvodne odmietol pridať, nakoniec si to zhruba po týždni rozmyslel, ale šok z výmeny na ňom zanechal následky. V Detroite mal problém presadiť sa, pod trénerom Nickom Polanom veľa nehral, v sezóne 1984/85 pozbieral len 27 bodov v 61 zápasoch základnej časti a dve asistencie v dvoch zápasoch play-off. Po tejto svojej najhoršej sezóne v kariére ho Red Wings vykúpili zo zmluvy a s kariérou sa rozlúčil.

10.10.1985: Premiéra Petra Klímu v drese Red Wings

Ako dvadsaťročný mladík potichu naplánoval svoj útek z komunistického Československa. Počas sústredenia československej reprezentácie v Spolkovej republike Nemecko sa vytratil z hotela, svojmu spolubývajúcemu a spoluhráčovi Petrovi Rosolovi zanechal odkaz "Čau, Kozel", sadol do auta, odcestoval k nemecko-švajčiarskym hraniciam a ukryl sa v lese. Následne odletel do USA a pripojil sa k Detroit Red Wings, ktorí s ním celý plán úteku pripravili.

Svojho prvého zápasu vo vysnívanej NHL sa Petr Klíma dočkal 10. októbra 1985, kedy Red Wings otvárali sezónu 1985/86 domácim zápasom s Minnesota North Stars. Klíma bol jedným zo šiestich novicov v domácom drese a začal presne tak, ako Red Wings očakávali: hneď vo svojom úvodnom zápase a zo svojej prvej strely na bránku strelil svoj prvý gól v NHL a pomohol k remíze 6:6.

Klíma zakončil sezónu 1985/86 ziskom 56 kanadských bodov za 32 gólov a 24 gólových prihrávok. Na hranicu 30 a viac gólov dosiahol aj v nasledujúcich dvoch sezónach v drese Red Wings. Za Red Wings odohral celkovo 306 zápasov v základnej časti a nastrieľal v nich 130 gólov, čo okrem neho dokázalo už len sedem ďalších Európanov. Na jar 1988 nasúkal desať gólov v play-off, čo vydržalo ako rekord Red Wings po dobu 20 rokov. Históriu prepisoval aj v ďalších smeroch.

Okrem Klímu debutovali onoho 10. októbra 1985 v NHL aj ďalší piati hráči Red Wings: obrancovia Tim Friday, Doug Houda a útočníci Christopher Cichocki, Adam Oates a Ray Staszak.

10.10.2002: Prvý zápas Henrika Zetterberga v NHL

V siedmom kole draftu 1999 sa na Detroit Red Wings usmialo šťastie, keď sa im podarilo draftovať švédskeho útočníka Henrika Zetterberga. Zetterberg odložil svoj odchod do USA o niekoľko rokov, aby sa mohol ďalej rozvíjať v najvyššej švédskej lige a vo švédskej reprezentácii. Svoj prvý zápas v drese Red Wings odohral dňa 10. októbra 2002, kedy Red Wings otvárali sezónu súbojom na ľade San Jose Sharks a zvíťazili 3:6. Pri svojej premiére v NHL zaknihoval dobre pripravený Zetterberg jednu gólovú prihrávku. Solídnu produktivitu si nakoniec udržal po celú úvodnú sezónu, v ktorej pozbieral 44 bodov za 22 gólov a rovnaký počet asistencií.


Podklady:

  • Skrýval se v bungalovu uprostřed lesa. Potom Klímovi začala hokejová cesta do vysněné NHL (František Kuna, Český rozhlas; 07.05.2017)
  • Sittler (Darryl Sittler & Chris Goyens; McClelland & Stewart, 1992; ISBN 978-0771080807)
  • Sittler considering retirement (Rick Fraser, Toronto Star; 12.10.1984)
  • archív autora
 




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.