Spomienka na gólovú strelu Chrisa Osgooda

MARTIN UŽÁK | 06.03.2016 | aktualizované 06.03.2021

Do roku 1979 bolo v NHL nevídané, aby brankár strelil gól. Od roku 1979 až do súčasnosti sa to podarilo dvanástim mužom v maskách a iba siedmi skórovali po priamej strele na bránu súpera. Jedným z nich bol aj detroitský Chris Osgood.


Chris Osgood (Mark J. Terrill, Associated Press)


Prvým gólmanom, ktorému v NHL pripísali gól, bol Billy Smith, brankár New York Islanders. Ten v roku 1979 profitoval z toho, že bol posledným hráčom, ktorý sa dotkol puku predtým, ako súper v hre bez brankára nešťastne skóroval do vlastnej siete.

Gólmanom, ktorý ako prvý dokázal skórovať priamou strelou do súperovej brány, bol Ron Hextall z tímu Philadelphia Flyers. Hextallovi sa to podarilo v decembri 1987 a v prvom kole play-off 1989.

Osgoodova veľká chvíľa prišla v stredu 6. marca 1996 v zápase Detroit Red Wings na ľade Hartford Whalers. Red Wings vtedy krátko pred koncom riadneho hracieho času viedli 3:2 po 26 úspešných zákrokoch Osgooda a góloch Viačeslava Kozlova, Dina Ciccarelliho a Sergeja Fiodorova. Whalers, za ktorých skórovali Nelson Emerson a Andrej Nikolišin, v závere odvolali brankára Seana Burkea, aby sa s jedným mužom navyše pokúsili vyrovnať, ale napokon sa prizerali tomu, ako puk z Osgoodovej hokejky plachtí vzduchom, dopadá pred modrú čiaru a pomaly sa kotúľa do prázdnej bránky.

Vtedy dvadsaťtriročný Osgood skóroval 10,4 sekundy pred koncom riadnej hracej doby a uzavrel skóre na 4:2. Stal sa iba druhým brankárom, ktorý dal v NHL gól po tom, čo vystrelil na bránu. V histórii Red Wings figuruje ako jediný brankár so streleným gólom.

Keď bolo v Hartforde po všetkom a svetom sa začala valiť správa, že v NHL sa po siedmich rokoch objavil ďalší brankár, ktorý strelil gól, Osgood predstúpil pred novinárov a priznal sa, že na bránku súpera mieril zámerne, aj preto, aby napravil svoje váhanie spred necelých troch týždňov zo zápasu v Toronte, kde mal rovnako dobrú možnosť vystreliť na prázdnu bránku, ale k strele sa neodhodlal. Osgood si tým zároveň napravil reputáciu po zbabranej rozohrávke zo siedmeho zápasu úvodného kola play-off 1994 proti San Jose Sharks, kedy ako nováčik po hrubej chybe daroval outsiderom z Kalifornie rozhodujúci gól série a veľkou mierou sa tak postaral o ich postup.

Patrí sa spomenúť, že pre Osgooda bol tento gól druhý v jeho hokejovej kariére. Prvýkrát skóroval už 3. januára 1991 v drese mužstva Medicine Hat Tigers v juniorskej WHL.


Brankári, ktorí v NHL skórovali po priamej strele na bránku súpera:

Ron Hextall (1987, 1989), Chris Osgood (1996), Martin Brodeur (1997), José Theodore (2001), Jevgenij Nabokov (2002), Mike Smith (2013), Pekka Rinne (2020)


Gól proti Hartfordu bol pre Osgooda malým podčiarknutím jeho výbornej sezóny 1995/96. Zahral si v nej v Zápase hviezd, vyhral najviac zápasov spomedzi všetkých brankárov NHL (39), hoci chytal iba v 50 dueloch, s priemerom 2,17 inkasovaného gólu na zápas sa podelil o prvé miesto v lige s Ronom Hextallom, s kolegom Mikeom Vernonom vyhral William M. Jennings Trophy pre gólmanov mužstva s najnižším počtom inkasovaných gólov v základnej časti a na konci ročníka bol ocenený nomináciou do druhého All-Star tímu NHL.

Bol to pritom len začiatok niečoho veľkého, keďže v nasledujúcich rokoch sa v Hockeytowne stal populárny pod prezývkou Ozzie, s Red Wings sa dočkal troch víťazstiev Stanley Cupu a ku koncu kariéry sa stal iba desiatym gólmanom so 400 víťazstvami v NHL.


Gólová strela Chrisa Osgooda v Hartforde, 06.03.1996





© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.