Odpovede: Kronwall, vykupovanie, Nyquist, Mrázek

MARTIN UŽÁK | 04.07.2017 

Prečo Red Wings nevykúpili zo zmluvy Niklasa Kronwalla? Môžu niekoho vykúpiť zo zmluvy? Čo bude s výmenou Gustava Nyquista? Aká je najbližšia budúcnosť Petra Mrázeka?

To sú niektoré otázky užívateľov komunitnej stránky Detroit Red Wings CZ & SK a čitateľov blogu Hockeytown Blog z posledných štyroch dní.


Petr Mrázek (Rick Osentoski, USA Today Sports)


Prečo (Red Wings) nevykúpili (zo zmluvy) Niklasa Kronwalla? Hrá predsa so zranením a lepšie to už nebude. Prečo ho držia? - Jirka

Zranených hráčov (krátkodobo zranených i s chronickým zranením) vykúpiť nemožno.

Kronwall trpí pretrvávajúcou bolesťou v ľavom kolene, s Red Wings má zmluvu ešte na dva roky s priemerným ročným platom 4,75 milióna dolárov. Vykúpený nebude a dokončí svoj kontrakt. Ak sa jeho stav ešte zhorší a zabráni mu hrať, bude umiestnený na listinu dlhodobo zranených hráčov a kontrakt dokončí touto cestou. Pre klub je to výhodnejší postup, aplikuje sa aj u Johana Franzéna (ako to funguje).

Okrem toho, Kronwall hráva za Red Wings trinásť rokov, je asistentom kapitána, morálnym lídrom v šatni a mentorom mladých hráčov. V klube si ho vážia a o jeho vykúpení ani len neuvažujú.


Môžeme niekoho vykúpiť (zo zmluvy)? A čo ten (kandidát na výmenu) Gustav Nyquist? - Michal

Tohtoročná perióda na vykupovanie hráčskych kontraktov sa skončila v piatok 30. júna, krátko pred otvorením trhu s voľnými hráčmi. Ďalšia perióda na vykupovanie bude budúce leto. Existuje ešte perióda na vykupovanie kontraktov, o ktorých rozhodoval arbitrážny súd, ale tá má viacero zásadných obmedzení.

Gustavovi Nyquistovi v sobotu 1. júla vstúpila do platnosti "no-trade" klauzula (NTC); platí na obe zostávajúce sezóny jeho zmluvy. Hokejista s NTC nemôže byť vymenený bez svojho súhlasu. Nyquist vymenený nebude.


Prečo, keď sme v prestavbe, nemôže (Ken) Holland vyriešiť brankársky post? Znova ďalšiu sezónu zbytočne dvaja dobrí brankári za neskutočné peniaze. To vážne nejde nijak vyriešiť? - David

Zatiaľ žiadne informácie o Petrovi Mrázekovi? - Tomáš

Aká je najbližšia budúcnosť Petra Mrázeka? Vymenia ho? - Josef

Red Wings sa v posledných dňoch pokúšali vymeniť Petra Mrázeka, ale nepodarilo sa im to a zostávajúce kluby, ktoré potrebovali vyriešiť svoju brankársku otázku (Winnipeg Jets a Philadelphia Flyers), ju vyriešili po otvorení trhu s voľnými hráčmi. Nateraz majú už všetky kluby NHL jasno v tom, kto sú ich brankári, jednotku viac nikto nehľadá, takže výmena brankára (napr. Mrázeka) v tomto období je už nepravdepodobná.

Môže sa to zmeniť na začiatku sezóny. Generálny manažér Ken Holland vo víkendovom rádiovom vysielaní The Red & White Authority uviedol, že Red Wings nemajú v pláne ísť do novej sezóny s tromi brankármi na aktívnej súpiske (Mrázek, Jimmy Howard, Jared Coreau), ako predpokladajú niektorí novinári a fanúšikovia. Na brankársky post si posvietia počas tréningového kempu a pred začiatkom sezóny určia prvých dvoch brankárov, pričom ten tretí pôjde z kola von (bude vymenený, skončí na waiver liste, alebo pôjde do AHL). Taký je zatiaľ ich plán.

Trejd brankára, respektíve ďalší pokus o trejd je pravdepodobnejší na začiatku sezóny alebo neskôr. Petr Mrázek teda nateraz zostáva a dostane šancu bojovať o navrátenie pozície jednotky Red Wings.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na komunitnú stránku Detroit Red Wings CZ & SK alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.