Odpovede: Howard, Helm, potenciálne posily

MARTIN UŽÁK | 28.06.2016

Nechá si Ken Holland drahého brankára Jimmyho Howarda? Prečo nie je podpísaný Darren Helm? Aká je šanca, že Detroit posilní Steven Stamkos? Koho ďalšieho by Red Wings mohli získať?

To sú niektoré otázky užívateľov stránky Detroit Red Wings CZ & SK z posledného týždňa.


Jimmy Howard (Adam Hunger, USA Today Sports)


Čakáte, že si (Ken) Holland nechá (Jimmyho) Howarda? - David

Howard v Detroite zrejme zostane. Počas draftu sa špekulovalo o záujme Calgary Flames, ktorí akurát hľadali svoju novú brankársku jednotku, no nakoniec sa miesto Red Wings obrátili na St. Louis Blues a získali od nich Briana Elliotta. Tým padla posledná jednoduchšia cesta na Howardov trejd.

Je nepravdepodobné, že Howard so svojou nevyrovnanou výkonnosťou a zmluvou na tri roky s priemerným ročným platom 5,292 milióna USD dokáže zaujať niektorý klub NHL natoľko, že by ho vzal ako dvojku.

Rovnako nepravdepodobné je jeho vykúpenie z kontraktu, čo je toto leto možné už len tri dni. Ak by Red Wings jeho kontrakt vykúpili, v ďalších šiestich rokoch by sa im pod platový strop počítali penále v hodnote 1,43 až 2,68 milióna USD za sezónu. Okrem toho by museli zohnať ďalšieho brankára, ktorý by dokázal odchytať 20 až 30 zápasov za sezónu. Takýto brankár by mohol stáť niekoľko miliónov, čo by spolu s penalizáciou za Howardove vykúpenie nemalo praktický význam - Red Wings by boli tam, kde sú teraz.

Howard by mohol byť vytrejdovaný za iného štedro plateného a 'nechceného' hráča, ale ani tento scenár nemá pre Red Wings praktický význam. Red Wings sa chcú zbaviť vysokého platu, nie brankára ako takého. Ak by aj pristúpili k takejto výmene, ťažil by ich vysoký plat iného 'nechceného' hráča.

Ak Red Wings nenájdu spôsob, ako Howarda vymeniť, môže im pomôcť expanzný draft, ktorý sa bude konať budúce leto. Howard by mohol odísť v prípade, že by si ho vybral nový klub NHL z Las Vegas.


Prečo nie je podpísaný Darren Helm? Na čo Detroit čaká? - Petr

Ken Holland po skončení sezóny uviedol, že Darrena Helma chce udržať a bude jedným z prvých hráčov, ktorým ponúkne nový kontrakt. Ako sa však vzápätí ukázalo, Helm to tak jednoducho nevidel.

V priebehu sezóny 2015/16 sa veľa narozprávalo o tom, že niektorí hráči Red Wings neboli spokojní so svojou rolou v obmieňajúcom sa mužstve. Helm bol jediný z nich, kto o svojej nespokojnosti otvorene prehovoril pred severoamerickými novinármi. Urobil to krátko po tom, ako to urobil Holland - 25. apríla. V tento deň oznámil, že počas sezóny opakovane zažil situácie, kedy nebol so svojou rolou spokojný, a zaujímalo by ho, aká by mala byť jeho rola v novej sezóne. Uviedol tiež, že to musí prebrať s Hollandom a trénerom Jeffom Blashillom, a ak sa to nepodarí ujasniť, potom sa nemusí vrátiť. Záverom dodal, že mu záleží na víťazení (a toho, ako vieme, sa mu v omladzujúcom sa mužstve Red Wings veľa nedostáva).

Helm môže byť v piatok neobmedzeným voľným hráčom. V týchto dňoch s ním robia pohovory ďalšie kluby, ktoré o neho majú záujem. U Red Wings zarábal 2,5 milióna USD za sezónu, na trhu s voľnými hráčmi dostane viac. Reálne teda hrozí, že po piatkovom otvorení trhu môže podpísať zmluvu s iným klubom a jeho kariéra v drese Red Wings sa uzavrie. Túto ideu podporuje aj fakt, že Red Wings včera popoludní podpísali nový ročný kontrakt s ďalším skúseným obranárom Drewom Millerom.


Akú dávate šancu tomu, že by (Steven) Stamkos mohol ísť k nám? - David

Detroitskí i mnohí iní severoamerickí novinári považujú túto šancu za vysokú. Niektorí z nich dokonca píšu o tom, že Red Wings by mohli mať v lanárení Stevena Stamkosa hlavné slovo. Nie sú však jediným klubom, ktorý je so Stamkosom spájaný. Špekuluje sa aj o záujme Buffalo Sabres, Toronto Maple Leafs, New York Rangers, Boston Bruins či Vancouver Canucks. Sú to len špekulácie, pretože kluby nesmú vopred vyhlasovať, že majú záujem o hráča, ktorý sa môže, ale nemusí stať neobmedzene voľný; inak im hrozí pokuta (aktuálne je to prípad Canucks). Tento záujem sa dá vysledovať napr. tak, že ich generálni manažéri si podávajú stoličku u Stamkosovho agenta (na víkendovom drafte si ju podávali manažéri Toronta, Detroitu a Buffala).

Šance sú vysoké aj preto, že Red Wings majú pre hokejistu Stamkosovho kalibru potrebné financie, keďže pred pár dňami sa zbavili kontraktu Pavla Daciuka. Novinári odhadujú, že Red Wings by mohli Stamkosovi ponúknuť dlhodobú zmluvu s priemerným ročným platom okolo 10 miliónov USD.

Ďalšou nespornou výhodou Red Wings môže byť fakt, že sídlia v americkom štáte Michigan, kde na pomery NHL panuje piata najnižšia miera zdanenia tzv. vysokých príjmových skupín (43,85 %), zatiaľ čo v kanadskej provincii Ontário, kde sídlia Maple Leafs, má miera zdanenia takmer o 10 % viac a je najvyššia v NHL (53,53 %). Prakticky to znamená, že ak by Red Wings ponúkli Stamkosovi o dva milióny menej ako Maple Leafs, v skutočnosti by si u nich zarobil o pár stotisíc dolárov viac ako za dvojmiliónovo vyšší plat v Kanade.

Stamkos v sezóne 2015/16 nezareagoval na viacero ponúk Tampy, vrátane tej poslednej, znejúcej na 8,5 milióna USD po dobu ôsmich rokov (Tampa je jediným klubom, ktorý mu môže ponúknuť osemročnú zmluvu; ostatné kluby mu môžu ponúknuť nanajvýš sedemročný kontrakt). Stamkos si môže zažiadať o ročný plat v maximálnej výške 20 % platového stropu z poslednej sezóny, tzn. 14,6 milióna USD za sezónu. Je nepravdepodobné, že by mu niektorý klub toľko ponúkol, pretože by mal problém podpísať iných hráčov. V prípade Sabres a Maple Leafs sa šepká o čiastke okolo 10 až 12 miliónov za sezónu.

Opomínaným faktorom v prípade Stevena Stamkosa sú jeho vlastné priority. Nikto ich totižto nepozná. Preto je takmer nemožné predpovedať, kde naozaj skončí a čo za tým bude. Ak chce okamžite vyhrávať, lepšiu možnosť ako v Tampe zrejme nenájde. Ak chce peniaze, nikto mu nedá viac ako Buffalo alebo Toronto, hoci zdaňovanie vysokých príjmov prakticky vyrovnáva rozdiely medzi nimi a inými záujemcami. Ak sa chce vrátiť ku koreňom a hrávať blízko svojho rodiska, najlepšie šance má Toronto. Ak sa chce vyhnúť obrovskému tlaku, ktorému by v Toronte mohol čeliť, môže sa usadiť trebárs v Detroite.

Môže, nemusí.

Nateraz ide len o úvahy, ktoré navyše môžu byť zmietnuté zo stola tým, že Stamkos predsa len predĺži zmluvu s Tampou. Čo naozaj chce a ktorý klub ho osloví, to sa dozvieme až o niekoľko dní.


Koho by sme mohli získať (na trhu voľných hráčov)? Čítal som niečo o Stamkosovi, (Alexandrovi) Radulovovi, ale čo taký (Kyle) Okposo alebo (Rick) Nash? Je možnosť i na zisk niekoho iného? - Patrik

Red Wings si budú môcť vyberať z viac ako 250 neobmedzene voľných hráčov. Kompletný zoznam, ktorý je priebežne aktualizovaný a škrtaný o podpísaných hráčov, nájdete napr. na stránke Spotrac.com.

Koho Red Wings privedú, to je nemožné predpovedať. Generálny manažér Ken Holland po drafte akurát uviedol, že vzhľadom na odchod Pavla Daciuka sa bude obzerať po útočníkoch.

Agent Alexandra Radulova pred troma týždňami odtajnil, že jeho klient žiada dvojročnú zmluvu s ročným platom 7,5 milióna USD. Po zverejnení týchto podmienok sa nenašiel žiadny klub, ktorý by o Radulova ďalej prejavoval záujem. Red Wings v jeho prípade uvažovali o ročnej zmluve v hodnote 4 až 5 miliónov USD.

Kyle Okposo sa nedohodol s New York Islanders na novej zmluve, takže sa očakáva, že v piatok vstúpi na trh s voľnými hráčmi. V poslednej sezóne zarábal 4,5 milióna USD; teraz požaduje vyšší plat, okolo 5 až 6 miliónov za sezónu. Red Wings patria medzi záujemcov o jeho služby spolu s ďalšími šiestimi až siedmimi klubmi. Ak by sa Red Wings nepodarilo zlanáriť potenciálne voľného Stevena Stamkosa a Okposo by bol ešte voľný, môžu oň bojovať. Ak by Stamkosa presvedčili a podpísali, príchody ďalších atraktívnych voľných hráčov budú nepravdepodobné, pretože podstatnú časť zostávajúcich finančných prostriedkov pod platovým stropom si podelia ich obmedzene voľní hráči, najmä Danny DeKeyser a Petr Mrázek.

Rick Nash má s New York Rangers zmluvu ešte na dva roky s priemerom 7,8 milióna USD za sezónu. Red Wings by ho mohli získať iba výmenou, čo je ale nepravdepodobné, keďže výmenou by chceli získať skôr rozdielových obrancov, akých je na voľnom trhu (tak ako každý rok) pramálo. Ak by Rangers dokázali podpísať potenciálne voľného Stevena Stamkosa, Nasha by sa mohli zbaviť, pretože doposiaľ majú podpísaných len sedem útočníkov. Ak by sa tak stalo, Nashova trhová cena by začala klesať, pričom najnižšia by bola krátko pred začiatkom novej sezóny, kedy sa kluby musia dostať pod platový strop.

Aktivita viacerých klubov, vrátane Detroit Red Wings, bude závisieť najmä od toho, či sa im podarí alebo nepodarí podpísať potenciálne najatraktívnejšieho hráča na trhu - Stevena Stamkosa. Vrece s ďalšími podpismi atraktívnych útočníkov sa roztrhne až po tom, čo podpíše Stamkos.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na komunitnú stránku Detroit Red Wings CZ & SK alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.