Odpovede: AHL, presilová hra, Mrázek, Sheahan

MARTIN UŽÁK | 02.02.2017 

Prečo Red Wings nepošlú do AHL zle hrajúcich hráčov? Kto riadi zlú presilovku? Ako pravdepodobný je trejd Petra Mrázeka? Ako by ovplyvnilo platový strop vykúpenie zmluvy Rileyho Sheahana?

To sú niektoré otázky užívateľov komunitnej stránky Detroit Red Wings CZ & SK a čitateľov blogu Hockeytown Blog z posledných desiatich dní.


Petr Mrázek (Candice Ward, USA Today Sports)


Mnoho našich hráčov hrá zle. Jonathan Ericsson, Niklas Kronwall, Danny DeKeyser, Riley Sheahan - ten v tejto sezóne ešte neskóroval! Prečo ich nepošleme na farmu? - Petr

Je to otázka platu hráča a priestoru pod platovým stropom. V AHL sa dá "pochovať" najviac 950 tisíc USD z jednocestného kontraktu. To znamená, že ak by mal do AHL smerovať hokejista s jednocestným kontraktom a platom napr. 3,95 milióna, pod platovým stropom sa uvoľní iba 950 tisíc USD a zostávajúca suma (3 mil.) by sa pod strop ďalej započítavala, ako keby ten odvelený hráč naďalej nastupoval v NHL. Platí to pritom na samom začiatku ročníka - po polovici sezóny sa neuvoľňuje už ani tých 950 tisíc USD, ale len pomerná čiastka, podľa toho, v akej je sezóna fáze, takže to nestačí už ani na trvalejšie povolanie iného hráča z AHL.

Z týchto dôvodov putujú do AHL najskôr tí hráči, ktorí zarábajú najmenej (okolo 950 tisíc USD). Red Wings sú zvyknutí pracovať s naplneným platovým stropom, preto by pre nich nemalo význam posielať na farmu lepšie platených hráčov, akými sú Jonathan Ericsson (4,25 mil.), Niklas Kronwall (4,75 mil.), Danny DeKeyser (5 mil.) a Riley Sheahan (2,075 mil.). U žiadneho z nich by pod stropom neušetrili ani polovicu kontraktu.

Kluby bežne posielali do AHL kohokoľvek pred celosezónnou výlukou 2004/05. Bolo to pre ne jednoduché riešenie - odveliť na farmu preplatených hráčov a takto sa ich zbaviť (brankár Curtis Joseph by o tom mohol rozprávať). Platový strop bol v NHL zavedený aj preto, aby takýmto krokom cielene zabránil.

Samozrejme, v AHL môže skončiť aj hokejista s niekoľkomiliónovým platom, klub však na to zvyčajne potrebuje dostatok miesta pod platovým stropom, a to aktuálne nie je prípad Detroit Red Wings.


Na našu presilovku sa nedá dívať, je to pre nás skôr nevýhoda. Kto ju vlastne riadi? - Šimon

Presilovú hru Red Wings riadi John Torchetti, asistent trénera Jeffa Blashilla, ktorý si ho pred touto sezónou sám vybral. Hráčov do presilovkových formácií vyberajú Torchetti a Blashill spoločne.

Torchetti priniesol do klubu "pravidlo siedmich sekúnd" - situáciu, kedy sa hráči po buly zmocnia puku a majú sedem sekúnd na to, aby ho dostali pred bránku. Medializovaným mottom jeho presilovky je aj to, aby hráči priveľa nekombinovali, boli priamočiarejší, strieľali a tlačili sa do brány. Paradoxne, nič z toho sa nedeje. Ak sa presilovka Red Wings výrazne nezlepší, bolo by prekvapením, ak by sa (minimálne) Torchetti po sezóne nedočkal prepustenia.


Ako pravdepodobný je trejd (Petra) Mrázeka? - David

Je to len špekulácia novinárov. Z ich strany je podporená tým, že do zostavy sa čoskoro vráti Jimmy Howard a Red Wings pre neho budú musieť uvoľniť miesto pod platovým stropom; a aj tým, že v posledných týždňoch dostáva viac priestoru lacnejší Jared Coreau, ktorý má na ďalší rok prestúpiť do NHL a niektorí novinári veria, že práve jeho si Red Wings budú chrániť pri letnom rozširovacom drafte.

Pokiaľ sa Red Wings rozhodnú ísť do kompletnej prestavby tímu, je to možné. Kompletná prestavba je obvykle päť, desať a viacročný proces, pri ktorom sú vymieňaní starší a dobre platení hráči a sú nahrádzaní veľmi mladými a veľmi lacnými hokejistami. Red Wings však kompletnú prestavbu mužstva dlhodobo odmietajú - verejne to urobili naposledy pred dvoma týždňami v Grand Rapids prostredníctvom svojho generálneho manažéra Kena Hollanda. Ani strata reálnej nádeje na postup do play-off pred uzávierkou prestupov (28. februára) ešte nemusí znamenať, že klub začne s kompletnou a dlhoročnou prestavbou.

Trejd Petra Mrázeka je v dôsledku týchto okolností málo pravdepodobný. Aj keby Red Wings pred uzávierkou prestupov nemali reálnu šancu na postup do play-off, bolo by prekvapením, ak by ho vymenili.


Ovplyvnilo by nejako (platový) strop, ak by sme (Rileyho) Sheahana vyplatili zo zmluvy na budúci rok? - Jakub

Áno, ovplyvnilo by to platový strop na ďalšie dva roky - bola by tam penalizácia, hoci len veľmi malá (345 tisíc USD v oboch nasledujúcich sezónach). Vykúpenie sa dá vypočítať v tejto online kalkulačke.

Pre zaujímavosť: Buffalo Sabres v lete 2010 vyplatili z kontraktu svojho čerstvo podpísaného útočníka Tima Kennedyho, ktorému arbitrážny súd pridelil zmluvu na jeden milión ročne, čo bolo o 150 tisíc USD viac, ako mu chceli dať oni, hoci mali dostatok voľného miesta pod platovým stropom (viac informácií v knihe Red Wings Corner). Takže u Sheahanovej zmluvy by to rekord nebol a hoci je jeho vykúpenie málo pravdepodobné, teoreticky sa to môže stať.


Pokiaľ máte nezodpovedanú otázku, ktorá sa týka Detroit Red Wings, píšte na komunitnú stránku Detroit Red Wings CZ & SK alebo pošlite e-mail na adresu m.uzak@yahoo.com.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.