Najproduktívnejší hráči podľa štátnej príslušnosti

MARTIN UŽÁK | 21.08.2016

Národná hokejová liga existuje bezmála 99 rokov a za tú dobu si v nej zahralo takmer 7.500 hráčov z desiatok rôznych krajín. Zoznámte sa s tými, ktorí sa zaradili medzi najproduktívnejších alebo ojedinelých reprezentantov svojej krajiny v NHL a v priebehu svojej kariéry obliekli dres Detroit Red Wings. Číselné údaje pochádzajú zo štatistickej databázy NHL, týkajú sa základnej časti a zahŕňajú korčuliarov (útočníkov a obrancov).


Sergej Fiodorov (Julian H. Gonzalez, Detroit Free Press; 1999/00)

Kanada

Kanada vyslala do NHL viac ako 4.500 korčuliarov. Jej najproduktívnejším hráčom a zároveň najproduktívnejším hráčom v dejinách NHL je "The Great One", Wayne Gretzky, s 2.857 kanadskými bodmi.

V prvej desiatke najproduktívnejších Kanaďanov figurujú tri mená spojené s Detroit Red Wings. Gordie Howe je tretí s 1.850 bodmi, Marcel Dionne piaty s 1.771 bodmi a Steve Yzerman šiesty s 1.755 bodmi.

Zatiaľ čo Dionne hral za Red Wings iba štyri sezóny a väčšinu svojich bodov pozbieral v drese Los Angeles Kings, Yzerman nastupoval za Red Wings celú kariéru a Howe u nich pôsobil 25 z 26 sezón. Mr. Hockey pozbieral u Red Wings 1.809 zo svojich 1.850 bodov, čo je rekord NHL v počte bodov jedného hráča v jednom klube.

Spojené štáty

Jedinou ďalšou krajinou, ktorá do NHL vyslala viac ako tisíc korčuliarov, sú USA. Aj medzi ich reprezentantmi sa nájdu traja hráči, ktorí sa zaradili medzi najproduktívnejších a hrali pritom aj za Red Wings.

Najproduktívnejším hráčom v dejinách USA je Brett Hull s 1.391 bodmi, hoci Američania mu tento primát často nepripisujú, pretože sa narodil v Kanade. Za Hullom figuruje Mike Modano s 1.374 bodmi. Tretím hráčom Red Wings v prvej desiatke najproduktívnejších Američanov je desiaty Chris Chelios s 948 bodmi.

Hull hral za Red Wings tri sezóny, počas ktorých pozbieral 207 bodov a v roku 2002 vyhral Stanley Cup. Modano u Red Wings uzatváral svoju aktívnu kariéru ziskom 15 bodov v sezóne 2010/11. Chelios sa k Red Wings pridal v marci 1999, zostal u nich desať rokov a za tú dobu obohatil svoje konto o 152 bodov.

Švédsko

Z európskych krajín je čo do počtu korčuliarov lídrom Švédsko, ktoré v NHL reprezentovalo už 270 útočníkov a obrancov. Najproduktívnejším Švédom v dejinách súťaže je Mats Sundin s 1.349 bodmi.

V prvej desiatke najproduktívnejších Švédov figurujú hneď štyria hokejisti, ktorí počas kariéry obliekli dres Red Wings. Druhý za Sundinom je Daniel Alfredsson s 1.157 bodmi, obranca Nicklas Lidström je tretí s 1.142 bodmi, fínsky rodák Tomas Sandström je ôsmy s 856 bodmi a Henrik Zetterberg deviaty s 836 bodmi.

Zatiaľ čo Alfredsson a Sandström odohrali za Red Wings iba jednu sezónu a väčšinu svojich bodov pozbierali v dresoch iných klubov, Lidström - najproduktívnejší európsky zadák v histórii NHL - reprezentoval Detroit celú svoju kariéru, podobne ako Zetterberg, ktorý navyše ešte môže týmto poradím stúpať.

Rusko

Väčšina Rusov mala do pádu Sovietskeho zväzu dvere do NHL zatvorené, takže dosiaľ si v súťaži zahralo len 204 ruských korčuliarov. Detroit Red Wings mali na prenikaní Rusov do NHL veľký podiel, čo sa odráža aj na desiatke najproduktívnejších hráčov z tejto krajiny.

Na prvom mieste figuruje Sergej Fiodorov s 1.179 bodmi, ktorých väčšinu pozbieral v priebehu trinástich rokov v Detroite. Medzi najproduktívnejšími Rusmi mu robia spoločnosť aj dvaja jeho niekdajší detroitskí spoluhráči - Pavel Daciuk a Slava Kozlov. Daciuk je piaty s 918 bodmi a Kozlov hneď za ním s 853 bodmi. Daciuk hral za Red Wings celú svoju kariéru v NHL, Kozlov nosil ich dres desať rokov.

Česko

Česi doposiaľ vyslali do NHL 198 korčuliarov. Ich najproduktívnejším hráčom v dejinách súťaže je Jaromír Jágr s 1.868 bodmi. Tento súčet navyše nie je konečný a ďalej sa môže zveľaďovať.

V bezmála dvoch stovkách českých korčuliarov v NHL figuruje štrnásť hokejistov, ktorí nosili aj dres Red Wings. V prvej desiatke najproduktívnejších Čechov v histórii NHL má miesto jeden z nich - Robert Lang. Lang je deviaty so 703 bodmi, z toho 119 bodov pozbieral počas necelých troch sezón v Detroite.

Slovensko

Slovensko vyslalo do NHL 79 korčuliarov. NHL k nim zaraďuje aj slovenského rodáka Stana Mikitu, pôvodným menom Stanislava Gvotha. Mikita je najproduktívnejším rodeným Slovákom v dejinách ligy s 1.467 bodmi.

Dres Red Wings dodnes oblieklo päť hráčov zo Slovenska. Medzi desať najproduktívnejších Slovákov v histórii NHL patrí Marián Hossa, ktorý je tretí s 1.089 bodmi. Hossa nastupoval za Red Wings v sezóne 2008/09, kedy nahromadil 71 bodov. Je dosiaľ posledným hráčom Detroitu so 40 gólmi v jednej sezóne.

Nemecko

Nemecko malo v NHL doteraz 28 korčuliarov. Najproduktívnejším Nemcom v dejinách súťaže je Marco Sturm so 487 bodmi. Do prvej desiatky patrí aj jediný Nemec v drese Detroitu. Je ním obranca Uwe Krupp, ktorý je štvrtý s 281 bodmi, hoci pri pôsobení u Red Wings pozbieral iba šesť bodov.

Najslávnejším detroitským hráčom s nemeckými koreňmi je obranca Willie Huber, ktorý nosil červeno-biely dres s okrídleným kolesom v rokoch 1978 až 1983. Huber sa narodil v roku 1958 vo vtedajšej Nemeckej spolkovej republike, ale krajinu opustil krátko po narodení a neskôr sa stal reprezentantom Kanady.

Švajčiarsko

Švajčiari vyslali do NHL o dvoch korčuliarov menej ako Nemci (26); najproduktívnejším z nich je obranca Mark Streit so 407 bodmi. Za Red Wings si zahral jeden Švajčiar, útočník Damien Brunner, a aj ten zatiaľ patrí medzi desiatku najproduktívnejších reprezentantov krajiny v dejinách NHL. Brunner je ôsmy s 58 bodmi, pričom 26 z nich pozbieral v sezóne 2012/13, svojej jedinej sezóne v Detroite.

Taliansko

Taliansko má bohatú migračnú históriu a aj preto sa názory na počet hokejistov tejto krajiny v NHL rôznia. NHL eviduje jedenásť talianskych korčuliarov, ktorí si v nej zahrali. Zatiaľ čo niektorí majú talianske korene, ďalší sa narodili v Severnej Amerike a Taliansko reprezentovali pred alebo počas svojho pôsobenia v NHL.

Za týchto okolností je najproduktívnejším Talianom v dejinách súťaže kanadský rodák a taliansky reprezentant Robert Manno, ku koncu kariéry aj hráč Red Wings. Manno je na prvom mieste so 172 bodmi. V poradí figuruje ešte jeden bývalý hráč Red Wings. Je ním Nelson Debenedet, ktorý je piaty so 14 bodmi.

Bielorusko

Bieloruský hokej doposiaľ v NHL reprezentovalo desať korčuliarov. Najproduktívnejším z nich je nemecký rodák Michail Grabovski s 296 bodmi. V drese Red Wings nastúpil jeden Bielorus. Bol ním obranca Ruslan Salej, ktorý za nich hral v sezóne 2010/11 predtým, ako tragicky zahynul pri leteckej katastrofe v Jaroslavli. Salej figuruje na treťom mieste s 204 bodmi a zostáva najproduktívnejším bieloruským obrancom v histórii.

Fínsko, Dánsko, Rakúsko

K tradičným európskym zásobárňam NHL patrí aj Fínsko, ktoré doposiaľ malo v súťaži 165 korčuliarov, avšak len traja z nich - Valtteri Filppula, Ville Leino a Teemu Pulkkinen - si zahrali aj za Detroit Red Wings, a ani jeden nepatrí do prvej desiatky najproduktívnejších Fínov v dejinách NHL.

V sezóne 2015/16 sa kvalifikujú na zoznam desiatich najproduktívnejších hokejistov podľa štátnej príslušnosti z pohľadu Detroit Red Wings aj Dán Frans Nielsen a Rakúšan Thomas Vanek, dvaja noví útočníci tímu. Obaja sú najproduktívnejšími hráčmi svojich krajín v dejinách NHL - Nielsen má 349 bodov a Vanek 649.

Za zmienku stojí, že medzi najproduktívnejších Dánov v NHL býva zaraďovaný aj bývalý obranca Detroitu Poul Popiel, podľa mienky NHL šiesty najproduktívnejší Dán s 54 bodmi. Popiel však Dánsko nikdy nereprezentoval, hokejovo vyrastal v Severnej Amerike a pred svojím debutom v NHL prijal americké občianstvo.

Ostatné krajiny

Popri krajinách s tisíckami, stovkami či desiatkami hráčov v NHL existujú ešte desiatky ďalších národov, ktorých zástupcovia v histórii tejto súťaže sa dajú spočítať aj na prstoch jednej či oboch rúk.

Prvou takouto krajinou je Nórsko, ktoré doteraz vyslalo do NHL celkovo osem korčuliarov. Najproduktívnejším z nich je Mats Zuccarello s 203 bodmi. Na siedmom mieste figuruje niekdajší obranca Red Wings Anders Myrvold s piatimi bodmi; nórske poradie formálne uzatvára útočník Bjørn Skaare, ktorý v ročníku 1978/79 absolvoval v drese Detroitu svoj jediný zápas v NHL (bez bodu).

Medzi najproduktívnejšími hráčmi Poľska, kde vládne Mariusz Czerkawski so 435 bodmi, eviduje NHL na treťom mieste so 46 bodmi Johna Miszuka, v sezóne 1963/64 jedného z obrancov Red Wings.

Slovinsko, ktoré sa dostalo na hokejovú mapu po rozpade Juhoslávie, vyslalo do NHL zatiaľ dvoch hokejistov, hoci databáza súťaže k nim zaraďuje aj tretieho - kanadského rodáka so slovinskými koreňmi Eda Kasteliča. Najproduktívnejším Slovincom je Anže Kopitar so 684 bodmi, za ním je ďalší útočník Jan Muršak, v rokoch 2010 až 2013 hráč Red Wings. Muršak nastúpil do 46 zápasov a získal v nich štyri body.

Dvoma rodákmi, ktorí to dotiahli do NHL, sa pýši aj Srbsko. Na prvom mieste medzi hráčmi tejto krajiny figuruje Ivan Boldirev s 866 bodmi, pričom 162 z nich pozbieral v osemdesiatych rokoch v drese Red Wings.

Osobitnú zmienku zasluhuje aj Libanon. Z tejto ázijskej krajiny to do NHL dotiahol útočník Ed Hatoum. Ten si v NHL odkrútil 47 zápasov, z toho 21 na konci šesťdesiatych rokov za Red Wings, a získal deväť bodov.

Samostatnou kapitolou je Veľká Británia. Z týchto končín si to v historickom ponímaní namierili do NHL desiatky hráčov. Väčšina z nich emigrovala za more vo veľmi mladom veku a prijala kanadské alebo americké občianstvo, preto ligová databáza mnohých z nich neeviduje ako Britov, alebo ich nepresne rozdeľuje na Angličanov, Írov a reprezentantov Spojeného kráľovstva. V každom prípade, medzi desiatimi najproduktívnejšími rodákmi z Veľkej Británie figuruje hneď niekoľko hráčov, ktorí počas svojej kariéry nastupovali aj za Red Wings. Na prvom mieste je to anglický rodák Steve Thomas s 933 bodmi, na šiestom Jim McFadden zo Severného Írska s 226 bodmi, od siedmeho do deviateho miesta traja Škóti Adam Brown s 217 bodmi, Jimmy Conacher s 202 bodmi a Tommy Anderson so 189 bodmi, a na desiatom mieste Angličan Red Beattie so 147 bodmi.

Podobne nejasné je to zo strany NHL aj v prípade Francúzska. Najproduktívnejším francúzskym rodákom v dejinách NHL je Paul MacLean so 673 bodmi. MacLean za Red Wings hrával a neskôr u nich robil aj asistenta trénera Mikea Babcocka, vo Francúzsku sa však iba narodil, zatiaľ čo jeho otec tam slúžil v armáde. Súťaž zaraďuje medzi Francúzov aj obrancu Xaviera Ouelleta, ktorý má na konte zatiaľ štyri body, ale aj ten sa vo Francúzsku iba narodil a po odchode za more sa stal reprezentantom Kanady.

Okrem hráčov z týchto krajín si v NHL zahrali aj rodáci alebo reprezentanti z mnohých iných národov. Sú nimi hokejovejšie krajiny ako Japonsko, Južná Kórea, Kazachstan (za Red Wings kedysi hral kazašský rodák Maxim Kuznecov), Litva, Lotyšsko, Ukrajina; európske krajiny Belgicko, Estónsko, Holandsko, Chorvátsko, Maďarsko; alebo hokejovo exotické krajiny ako Bahamy, Brazília, Brunej, Haiti, Indonézia, Jamajka, Južná Afrika, Nigéria, Paraguaj, Taiwan, Tanzánia a Venezuela. V súčasnosti sa k nim blíži napr. Austrália.

Okrem Kuznecova z Kazachstanu za Red Wings dosiaľ nehral žiadny hokejista z uvedených zvyšných krajín, NHL sa však popularizuje po celom svete, takže nemožno vylúčiť, že ich dres si raz oblečie aj reprezentant z doteraz netradičných hokejových končín. A ktovie, možno sa časom zaradí aj medzi najproduktívnejších reprezentantov svojej krajiny v NHL, čo - ako je vidieť - dokázali už mnohí hráči Detroit Red Wings.


Pozrite si tiež: Hráči Detroit Red Wings z hokejovo exotických krajín




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.