Nadišiel čas, aby Henrik Zetterberg šetril sily

MARTIN UŽÁK | 15.07.2016

V posledných dvoch sezónach bol najproduktívnejším hráčom Detroit Red Wings v základnej časti ich skúsený kapitán Henrik Zetterberg. V sezóne 2014/15 dal dohromady 66 kanadských bodov (17+49) v 77 zápasoch, v nedávno skončenej sezóne 2015/16 pozbieral 50 bodov (13+37) v 82 zápasoch.

Opanovanie čela produktivity Red Wings nie je u Zetterberga ničím novým - priamo na ňom alebo v jeho tesnej blízkosti sa drží už jedenásty rok. Na prvý pohľad sa teda môže zdať, že ďalej konštantne patrí medzi ofenzívnych lídrov Red Wings. Toto zdanie je však trochu klamlivé, pretože bližší pohľad na posledné dve sezóny odhaľuje, že Zetterberg ovládol bodovanie Red Wings v dôsledku viacerých vzácnych okolností.


Henrik Zetterberg (Raj Mehta, USA Today Sports)

Dve tváre dvoch sezón

V oboch posledných ročníkoch bol Zetterberg o jeden kanadský bod lepší ako Pavel Daciuk, toho však sužovali zranenia. Ďalším faktorom boli jeho mladí spoluhráči, ktorí zatiaľ nedozreli a v optimistickej rovine by mali mať to najlepšie ešte len pred sebou. Vplyv mal aj jeho vysoký hrací čas. Okrem toho bol rozhodujúci aj faktor, ktorý ukázal, v čom bola Zetterbergova produktivita v minulosti iná.

V sezónach 2014/15 a 2015/16 bol Zetterberg produktívny najmä v prvej polovici základnej časti, zatiaľ čo v tej druhej polovici sa jeho produktivita významne znižovala s vyvrcholením v najdôležitejšej fáze sezóny - v play-off. Zlom zakaždým prichádzal po Zápase hviezd a bol spojený najmä so strieľaním gólov.

Do Zápasu hviezd 2015 pozbieral Zetterberg 44 bodov (14+30) v 47 zápasoch. Vo zvyšku sezóny 2014/15 odohral 30 zápasov základnej časti so ziskom 22 bodov, z toho iba tri body zaknihoval za góly. Streleckú mizériu nepretrhol ani vo vyraďovacích bojoch proti Tampe - v siedmich zápasoch pozbieral len tri asistencie a ani v jednom prípade nenamieril do čierneho. Nikdy predtým sa mu nestalo, že by v sérii play-off neskóroval ani raz. Dovtedy bol dokonca najlepším strelcom celého play-off NHL od roku 2003.

Podobný scenár mala aj sezóna 2015/16. Pred jej začiatkom síce sám Zetterberg rozprával o tom, ako svoj letný tréningový program prispôsoboval tomu, aby v druhej časti sezóny nevyhorel, ale opak sa stal pravdou. Zatiaľ čo v prvých 49 zápasoch pozbieral 33 bodov (9+24) a zo začiatku ročníka bol najproduktívnejším hráčom celej NHL, v ostatných 33 zápasoch základnej časti sa zmohol len na štyri góly a 17 bodov. V následnej sérii play-off proti Tampe si odkrútil päť zápasov, pripísal si iba jeden gól v skrumáži pred bránkou po náhodnom odraze puku od nohy, a po skončení série priznal, že so sebou nebol spokojný a že nabudúce musí urobiť oveľa viac.

Keď sa posledné dve Zetterbergove sezóny spoja dokopy a oddelia sa Zápasom hviezd, výsledkom je, že takmer dve tretiny svojich bodov (64,16 %) získal v prvej polovici týchto sezón, zatiaľ čo od Zápasu hviezd 2015 i 2016 pozbieral približne iba jednu tretinu bodov (35,84 %). V nastrieľaných góloch je rozdiel medzi prvou a druhou časťou ročníkov ešte väčší. V prvej časti týchto sezón strelil takmer tri štvrtiny svojich gólov (74,19 %), kým po Zápase hviezd nastrieľal iba štvrtinu z nich (25,81 %). Po Zápase hviezd 2015 a 2016 odohral Zetterberg v základnej časti a play-off dovedna 75 zápasov a strelil v nich len osem gólov.

Zetterbergovi sa niečo takéto ešte nikdy nestalo. Keď sa pred jedenástimi rokmi zaradil medzi ofenzívnych lídrov Red Wings, v takmer každej sezóne sa rozbiehal pomalšie, ale s blížiacim sa play-off jeho produktivita gradovala a v samotnom play-off už pravidelne strieľal góly a zbieral body po hrstiach. Z jeho produktivity z ostatných dvoch ročníkov však vyplýva presný opak. V súčasnosti je u neho štandardom, že po polovici sezóny mu postupne začína dochádzať dych, je menej efektívny a keď prídu obdobia, kedy je produkcia lídrov najdôležitejšia, vtedy zlyháva a takmer vôbec neskóruje, čo Red Wings mimoriadne chýba.

Pomôcť musia ďalší

Zetterberg bude mať pred začiatkom novej sezóny už tridsaťšesť rokov. Hráva s dokaličeným chrbtom, vinou čoho je menej pohyblivý a menej bojovný ako predtým. Po tridsiatke zmenil svoje letné tréningové metódy - miesto jednotýždňového korčuľovania začal korčuľovať celé týždne, a okrem toho schudol, aby stačil novej a rýchlej NHL. Jeho význam pre Red Wings sa neznižuje - stále má úžasné ruky a úžasný zmysel pre kombináciu, stále si dokáže majstrovsky pokryť puk, má fenomenálne hokejové myslenie, naďalej chodí na ľad proti najlepším hráčom súpera, má úžasné defenzíve schopnosti, v medzihre a pri udržiavaní výsledku je spoľahlivý ako nikto iný, má úžasnú schopnosť motivovať spoluhráčov. Napriek tomu sa vynára otázka, či nenadišiel čas, aby začal hrávať o niečo menej a aby najmä v prvej polovici sezóny viac oddychoval a šetril sily na prípadné play-off, alebo či by nemal hrať viac na krídle, na ktorom nekorčuľuje a nebráni toľko ako na pozícii centra.

Red Wings by touto cestou rozhodne chceli ísť. Už roky rozprávajú o tom, že mladí hráči by mali vystúpiť z radu a stať sa novými lídrami tímu. Majú ich mnoho a niektorí z nich skôr alebo neskôr budú musieť vziať ťarchu z pliec veteránov na seba (taký istý prípad ako Zetterberg je i veterán Niklas Kronwall). Problém je v tom, že preskupenie síl sa u nich nedeje automaticky. Nedeje sa len preto, že niekto zostarol a prestal vládať; nedeje sa len preto, že v organizácii je kvantum mladíkov túžiacich po väčšom priestore.

Pokiaľ takýto ostrieľaný hokejista dva roky za sebou vládne klubovej produktivite aj napriek tomu, že žiari iba v jednej polovici sezóny, a pokiaľ v poslednej sezóne (2015/16) pozbiera toľko bodov čo najlepší strelec NHL gólov, je vskutku na zamyslenie, aká veľká je priepasť medzi ním a ostatnými útočníkmi tímu a ich kvalitami.

Pre Red Wings by bolo ideálne, ak by Zetterberg nepociťoval toľkú záťaž a do hry by bol nasadzovaný menej, aby sa šetril a hlavné slovo nechal mladším hráčom. Red Wings ale pripomínajú, že títo hráči najskôr musia mať potrebnú kvalitu, aby ho dokázali zastúpiť. Majú však túto kvalitu? Majú kvality zdobiace Henrika Zetterberga? To sú otázky, na ktoré Red Wings naďalej nepoznajú odpoveď, a to je tiež dôvod, prečo to ich ubolený kapitán pomaly prestáva zvládať a už skutočne potrebuje výraznú pomoc iných.

Prezentované čísla z posledných dvoch sezón ukazujú, že Zetterbergovi naozaj dochádzajú sily a na ťahanie Red Wings v rozhodujúcich fázach sezóny prestáva stačiť. Je teda na mieste pýtať sa (alebo dúfať?), kto ho v tejto role zastúpi, či ho niekto vôbec zastúpi, alebo kto mu aspoň pomôže, aby mohol šetriť sily.

Keďže ďalší dlhoročný líder Red Wings a jeho európska dvojička Pavel Daciuk odchádza domov do Ruska, Zetterberg bude potrebovať iných hráčov, ktorí potiahnu ofenzívu Red Wings a dajú mu šancu omladnúť, oddýchnuť si a ušetriť nejaký ten gól a bod na dobu, kedy to jeho mužstvo potrebuje najviac.

Zetterberg kedysi umožnil omladnúť napr. Brettovi Hullovi, teraz by sa takejto služby mal dočkať aj on sám. Vzhľadom na jeho vysoký vek a zdravotné problémy, ale i vzhľadom na množstvo pozitív, ktoré do tímu ďalej prináša, to môže byť vhodný spôsob, ako by mohol vyrovnať produkciu, umnejšie rozložiť sily a častejšie sa presadzovať v náročnejšej druhej polovici základnej časti a v Stanley Cupe.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.