Kessel do Detroitu alebo ako sa rodia lživé špekulácie

MARTIN UŽÁK | 13.08.2017 

Čo je pravdy na tom, že Phil Kessel má posilniť Detroit výmenou za Gustava Nyquista alebo Tomáša Tatara? Kedy bude dotiahnutý trejd Phila Kessela do Detroitu? Nič nové ohľadom výmeny Phila Kessela do Detroitu?

Takéto otázky pred časom zaplavili komunitnú stránku Detroit Red Wings CZ & SK a moju mailovú schránku. Špekulácia o výmene Phila Kessela sa zrodila 13. júla, krátko na to sa rozšírila medzi niektorých českých a slovenských fanúšikov Detroit Red Wings na sociálnych sieťach a nakoniec sa dostala aj ku mne a ku komunitnej stránke, hoci ona túto správu nešírila.

Všetkým, ktorí sa spýtali, som odpovedal rovnako, v jednom prípade už niekoľko hodín po tom, ako sa špekulácia objavila: nie je pravdivá, je to výmysel, žiadna výmena Phila Kessela do Detroitu sa nechystá, ba dokonca je možné, že cieľom tejto správy bolo zámerne oklamať fanúšikov a takto si vynútiť ich pozornosť. V špekuláciách tohto druhu, ako sa dozviete v tomto článku, sa totiž zvyknú používať aj takéto špinavé praktiky.


Tomáš Tatar a Gustav Nyquist (Paul Sancya, Associated Press)

Ako to všetko začalo

Polemizovanie o výmene útočníka Phila Kessela z klubu Pittsburgh Penguins sa začalo v utorok 11. júla po tom, čo novinár Ron Cook z denníka Pittsburgh Post-Gazette napísal stĺpček s titulkom "Nebuďte prekvapení, ak Penguins vymenia Phila Kessela". Cook napísal, že verí tomu, že Penguins Kessela vymenia. "Možno sa to nestane do týždňa, možno sa to nestane do mesiaca či v priebehu tohto leta," konštatoval, "ale verím, že sa to skôr alebo neskôr stane." V článku predostrel rôzne dôvody, prečo tomu verí, z nášho pohľadu je ale najpodstatnejšie, že nepadla ani jedna zmienka o tom, že Penguins plánujú Kessela vymeniť a že ho plánujú vymeniť k Detroit Red Wings.

Je nutné pripomenúť, že denník Pittsburgh Post-Gazette je legitímnym médiom s prístupom do šatne Penguins. Novinárom, ktorí majú zabezpečený takýto prístup v tomto a iných denníkoch a médiách vo všetkých mestách na mape NHL v Spojených štátoch a Kanade, sa podľa amerického žargónu hovorí beat writeri.

Beat writeri sa obvykle sústreďujú iba na jednu konkrétnu oblasť, píšu iba o svojom "beate" - o svojom rajóne, o jednom klube NHL. Prinášajú veľkú väčšinu každodenných aktualít o NHL, sú ich najčastejšími pôvodcami na amerických, kanadských i zahraničných weboch (weby zo zahraničia i zahraničné tlačové agentúry ich každodenne prekladajú). Sú dôveryhodnými zdrojmi informácií, sú v úzkom kontakte s vedením klubu (napríklad niektorí beat writeri Detroit Red Wings využívajú aj SMS a telefonickú komunikáciu s generálnym manažérom Kenom Hollandom a jeho štábom, ak si potrebujú overiť alebo potvrdiť informácie). Nemali by písať o niečom aktuálnom, pri čom neboli osobne, a ak o tom predsa len píšu, nesmú si privlastňovať osobné skúsenosti iných autorov a považovať ich názory a zistenia za svoje vlastné.

Ďalšími dôveryhodnými zdrojmi sú analytici a komentátori, ktorí majú kontakty (aj) na centrálu NHL v New Yorku a ligové pobočky, nachádzajúce sa v Toronte a Montreale. Ich mená dozaista poznáte, tými najznámejšími sú Bob McKenzie, Darren Dreger, Pierre LeBrun či Elliotte Friedman.

Títo a ďalší legitímni a kompetentní autori, vrátane pittsburgského Rona Cooka, píšu pomimo každodenných pragmatických správ aj vlastné komentáre so svojimi vlastnými názormi, ktoré nemusia vyjadrovať žiadny aktuálny stav žiadneho klubu. Je dôležité vyzdvihnúť, že presne taký bol onen stĺpček (vlastný názor) Rona Cooka.

Ako to pokračovalo

Cookovho názoru na budúcnosť Phila Kessela sa chytil Jim Parsons zo stránky The Hockey Writers a o niekoľko dní vydal špekulatívny článok s názvom "Opustí Tatar Detroit? Opustí Kessel Penguins?". Napísal v ňom, že Tatar, ktorý v tom čase stále rokoval s Red Wings o novej zmluve, môže čoskoro opustiť Detroit, najmä ak naplní svoje vyjadrenie o tom, že pokiaľ skončí u arbitráže a dostane iba jednoročnú zmluvu, bude to pravdepodobne jeho posledná sezóna v Detroite. Parsons dodal, že ak by Tatar dostal iba jednoročnú zmluvu, Red Wings by ho mohli vymeniť ešte pred budúcoročnou uzávierkou prestupov, aby o neho neprišli bez náhrady. U Kessela Parsons využíval myšlienky, ktoré pred ním predostrel novinár Cook. Čo je však z nášho pohľadu (opäť) najdôležitejšie, ani v tomto článku nepadla ani jedna jediná zmienka o tom, že Kessel by mal byť vymenený k Detroit Red Wings, alebo že by mal byť vymenený za Tatara alebo Nyquista.

Ak ste o stránke The Hockey Writers dosiaľ nepočuli, je to fanúšikovský projekt, na ktorý môže prispievať prakticky ktokoľvek, kto má schopnú angličtinu. Týmto nechcem uraziť fanúšikov, ktorí takéto a podobné stránky a diskusné fóra obľubujú a píšu na ne svoje názory, články a predstavy o krokoch, ktoré od svojho obľúbeného klubu očakávajú. Špekulácie sú pre mnohých fanúšikov NHL z nejakého dôvodu zaujímavé a pútavé, cieľom tohto článku je však vysvetliť, kde sú hranice, prečo bývajú tieto a podobné úvahy nepodložené a prečo sa v konečnom dôsledku nenapĺňajú.

Stránka The Hockey Writers sa vo svojich vlastných špekulatívnych článkoch okrem iného vyznačuje tým, že sa neopiera o žiadne seriózne a pôvodné zdroje, svoje špekulatívne tvrdenia a predstavy nedokáže odôvodniť a pravidelne si ich vymýšľa, domýšľa a dotvára (v rubrike "Rumors" - klebety), aby si získala pozornosť, predovšetkým v lete, kedy niet o čom písať.

Takéto a podobné špekulácie sa potom šíria internetom napríklad preto, že ich šíritelia si často prečítajú iba názov článku, článok len preletia očami, sú domýšľaví, v prípade autorov z ČR a SR článok neraz zavádzajúco preložia, alebo tiež zámerne klamú, aby si aj oni získali patričnú pozornosť, ktorá im hlavne v letných mesiacoch chýba a zo zúfalstva nevedia, o čom majú písať, alebo sú to iba nadšenci, ktorí v skutočnosti nevedia overovať a dokazovať pôvodné informácie, nemajú k nim prístup, písanie ich neživí na plný úväzok alebo ich neživí ani čiastočne, nepracujú v publikačnom priemysle a teda nevedia, čo si môžu a nemôžu dovoliť, čo ich vracia späť alebo neposúva ďalej, čo ich posúva vpred a prináša benefity, kedy a ako porušujú či neporušujú autorský zákon, alebo pozerajú len na potenciálnu zaujímavosť určitej správy bez ohľadu na to, či je pravdivá alebo nepravdivá, alebo nevedia rozlišovať, čo je "kačica" a čo je dokázateľná pravda, pretože na to nemajú zdroje, možnosti a kompetencie.

Opakujem: skutočne sa nechcem nikoho dotknúť a nikoho uraziť, mojím zámerom je len na rovinu a bez servítky vysvetliť, ako tieto špekulácie obvykle vznikajú a ako vtipne (doslova vtipne) sa zvyknú prekrúcať a šíriť do strednej Európy.

Výmysel s Red Wings

Príbeh bez akejkoľvek zmienky o pripravovanej výmene Phila Kessela za Tomáša Tatara, Gustava Nyquista alebo kohokoľvek z Detroitu nakoniec prerástol do takých neuveriteľných kontúr, že na Facebooku sa začali rozširovať česky a slovensky písané správy o tom, že "prestup Phila Kessela do Detroitu je na spadnutie", alebo že "podľa zámorských zdrojov by sa mal Phil Kessel sťahovať do Detroitu výmenou za Tatara alebo Nyquista." Uvážte sami, aké prekrútené a vykonštruované nezmysly z toho vznikli (Cook a Parsons zrejme ani len netušia, kam až to dospelo).

Samozrejme, nepravdivá a nepodložená správa sa dá rozpoznať aj inými spôsobmi. V tomto prípade stačí aj základné hokejové povedomie.

Základné hokejové povedomie hovorí napríklad o tom, že Phil Kessel má vo svojej zmluve modifikovanú "no-trade" a "no-move" klauzulu, čo znamená, že do svojej výmeny by musel prehovoriť on sám a podľa podmienok zmluvy by si musel najskôr vybrať osem klubov, do ktorých by mohol byť vymenený, čoho by boli plné noviny, najrôznejšie weby a sociálne siete. Alebo že Gustavovi Nyquistovi od 1. júla tohto roka vstúpila do platnosti "no-trade" klauzula, takže vymenený bez vlastného zvolenia a ďalších akcií, čoho by boli znova plné noviny, weby a sociálne siete, nebude ani on. Alebo že Kessel poberá v priemere 6,8 milióna amerických dolárov ročne, pod platový strop Red Wings sa nezmestí ani teoreticky, má zmluvu ešte na päť rokov a Red Wings majú takto dlhodobo štedro platených hráčov až-až a ďalších vo svojej súčasnej situácii potrebovať nebudú. Alebo že Kessel má v súčasnosti vyššiu trhovú hodnotu než Tatar alebo Nyquist. No a v neposlednom rade aj to, že doba veľkých výmen kohokoľvek, kedykoľvek a pre čokoľvek je dávno preč a výmeny dobre platených hráčov sú v dnešnej NHL skôr raritou ako pravidlom.

Možnosť odchodu Phila Kessela z Pittsburghu (nie jeho výmeny do Detroitu, pretože to bol doslova výmysel) nakoniec vyvrátila aj priamo zainteresovaná strana - samotní Pittsburgh Penguins. Ich generálny manažér Jim Rutherford zareagoval na Cookov odvážny stĺpček týmto vyhlásením: "Phil Kessel je dôležitou súčasťou Penguins, zbiera veľa bodov, strieľa dôležité góly, prihráva na dôležité góly. Čím viac takýchto vplyvných hráčov máte, tým väčšia je šanca, že budete vyhrávať. Nechcem tvrdiť, že konkrétny hráč počas svojej kariéry nebude vymenený; Philovi sa to predsa už stalo. Ale neočakávam, že ho v najbližšej dobe vymeníme." Phil Kessel prijal ešte diplomatickejší postoj, keď uviedol, že chápe obchodnú stránku veci, i preto, že už bol vymenený, a že z obchodného hľadiska môže byť vymenený kedykoľvek, napríklad o niekoľko rokov, pretože sa to stáva a môže sa to stať každému.

Ako vidíte, hlásanie o pripravovanej výmene Phila Kessela do Detroitu za Tomáša Tatara alebo Gustava Nyquista je nezmyselné a ťažko realizovateľné aj v základných hokejových intenciách. Navyše, predstava blížiacej sa Kesselovej výmeny bola zavrhnutá aj samotnými Penguins.

Rafinovaný odpad

Keď sa vrátime k meritu veci, možno konštatovať, že správa o pripravovanej výmene týchto hráčov je doslova klamstvom. Je to buď zámerná lož, ktorá podľa marketingového slovníka dokáže vyvolať "buzz" (šum), alebo nevedomá lož, ktorá poukazuje na neschopnosť a nekompetentnosť jej autora.

Ak ste tejto "pripravovanej výmene" naozaj uverili, buď vás autor tejto zvesti zámerne oklamal, aby si jej výnimočnosťou a neočakávanosťou získal vašu pozornosť, alebo to bol skrátka amatér, ktorý si nebol vedomý toho, že svojou konšpiráciou vás vodil za nos.

Špekulácie o NHL často vznikajú práve tak, že nekompetentný autor príjme nijak nesúvisiace informácie, spojí ich dohromady a výslednú informáciu si dotvorí tak, ako mu to vyhovuje. Dokonca, niekedy len vezme do rúk dve rôzne súpisky a špekuluje, čo by sa mu páčilo, čo by mu dávalo zmysel a aká výmena by sa podľa neho mohla uskutočniť.

Podobne vznikla pred necelým rokom aj špekulácia o výmene Tomáša Tatara (keď už je reč aj o ňom) do klubu Vancouver Canucks za útočníka Louiho Erikssona. Niektoré slovenské médiá vtedy informovali, že výmena je na spadnutie a Tatar a Eriksson si čoskoro vymenia miesta. Pri skúmaní zdroja tejto informácie však vyšlo najavo, že to bol len nápad či návrh jedného kanadského tínedžera z ľahkomyseľnej fanúšikovej stránky a že oboch hráčov si vybral na výmenu úplnou náhodou, no a naivné médiá sa toho chytili buď preto, aby svojich čitateľov zámerne oklamali a takto si získali ich pozornosť, alebo preto, že pravdivosť tejto informácie si nevedeli overiť vinou vlastnej neschopnosti. Používali pritom známe prázdne tvrdenie "podľa zámorských zdrojov". Je to to isté, ako keby sa odvolávali na internet ("podľa internetu").

Ničím nepodložená, buď zámerná, alebo nevedomá lož - to je synonymum väčšiny špekulácií, ktoré mimo skupiny beat writerov, analytikov a komentátorov s dôveryhodnými kontaktmi vznikajú. Týmto špekuláciám sa hovorí špekulácie práve preto, že sú to len domnienky, dohady, výmysly, reči, fámy, chýry a nepodložené správy.

Hovorím im tiež rafinovaný odpad. Tieto špekulácie síce vyzerajú fantasticky, šokujúco, lákavo, úžasne a ktovie ako ešte, ale v podstate sú len klamstvami. Sú to čisté až hlúpe klamstvá, ale aj veľmi dobre, podrobne premyslené, prešibané, vypočítavé, vyumelkované klamstvá a úmyselné nepravdy. Nečudo, že kluby i hokejisti sa im len diplomaticky vysmievajú a vyvracajú ich pri každej možnej príležitosti, ktorú majú.

Že by boli tieto slová prisilné? Počuli ste už o nepodloženej špekulácii, ktorá by sa naozaj naplnila? Ja som za viac ako dvadsať rokov nepočul ani o jednej jedinej.

Tým, samozrejme, nemám na mysli podložené správy, ktoré prinášajú spomínaní beat writeri, analytici a komentátori, ktorí sú v kontakte s vedením klubov alebo centrálou a pobočkami NHL, svoje správy vedia doložiť, informujú nimi o súčasnom stave v klube a fanúšikovia ich informácie, hoci často pragmatické, niekedy nesprávne nazývajú špekuláciami (často z princípu akejsi revolty - napríklad preto, že im neveria, nedokážu ich okamžite preniesť do reality, alebo ich odmietajú prijať - aspoň čo som si všimol ja). Mám na mysli správy, ktoré z dôveryhodných zdrojov nepochádzajú, sú nekompetentné, nepodložené a nedokážu sa odvolať na odborný alebo klubový zdroj.

Autori špekulácií nielenže nevedia doložiť pravdivosť svojich tvrdení, ale často sa oháňajú floskulou o slobode slova a prejavu. To je síce pravda, sloboda prejavu je predsa jednou zo základných občianskych slobôd, v USA bola vymedzená už koncom osemnásteho storočia v Prvom dodatku americkej Listiny práv, je dlhodobo legislatívne zakotvená vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv, Európskom dohovore o ľudských právach, všetkých ústavách členských štátov Európskej únie a väčšine ostatných krajín sveta. Má to však háčik: sloboda prejavu sa netýka ohovárania alias zverejňovania nepravdivých správ, o čo pri týchto špekuláciách v skutočnosti ide.

Žiaľ, autorov nepravdivých správ - zámerných alebo nevedomých klamstiev, často nemožno nahnať pred súd, respektíve nikomu obvykle nestojí za to, aby to urobil. Až keď by sa lživé špekulácie dobre predávali - ak by vďaka nim pofidérne webové stránky zvyšovali svoju návštevnosť, ak by vďaka nim preukázateľne zvyšovali svoje príjmy z predaja reklám a ak by si to niekto kompetentný všimol, voči zverejňovaniu neprávd o svojej osobe alebo o svojej organizácii sa ohradil na súde a ak by požadoval mastné odškodné - asi až vtedy by majoritná fanúšikovská obec naozaj pochopila, aké špinavosti sa za tými príťažlivými utópiami skrývajú.

V konečnom dôsledku je najsmutnejšie, že keď fanúšikovia nepodloženým špekuláciám uveria a neskôr zistia, že sa nenaplnili, dávajú to za vinu klubu, ktorému fandia (pretože neurobil to, o čom sa špekulovalo - pritom to vôbec nemusela byť pravda), a nie autorom, ktorí tie lživé špekulácie vymýšľali a zámerne alebo nevedome ich rozšírili.




© Martin Užák, Hockeytown Blog, 2009 – 2021

Umiestňovanie textov na iné stránky, ich rozširovanie tlačou a inými médiami je možné iba s písomným súhlasom autora.

Hockeytown Blog je nekomerčný projekt slúžiaci na vzdelávacie a prezentačné účely. Fotografie, ktoré nie sú vlastníctvom autora blogu, sú na blogu používané k nezištným redakčným účelom a k nezištnému novinárskemu spravodajstvu a publicistike v súvislosti s udalosťami, ktoré sú pre verejnosť zaujímavé a hodné zaznamenania v zmysle dodržania doktríny čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach. Napriek tomu, ak na tomto blogu nájdete svoju fotografiu, o ktorej si myslíte, že u nej nebola dodržaná licenčná schéma o možnostiach jej voľného zdieľania a využívania, alebo fotografiu, o ktorej si myslíte, že je v rozpore s doktrínou čestného použitia ("fair use") podľa amerického zákona o autorských právach, a neželáte si, aby sa na tomto blogu ďalej zobrazovala, kontaktujte ma, prosím.